wasze historie start 5

Wasze historie

Wywiad z Urszulą

1. Jest Pani czytelniczką Sztuki Odżywiania. Czy może się Pani przedstawić?

Tak, jestem fanką strony prozdrowotnej “Sztuka Odżywiania”. Mam 65 lat, jestem emerytką, a z zawodu instruktorem ruchu  artystycznego- teatralnego. Po 35 latach pracy z dziecięcymi i młodzieżowymi zespołami teatralnymi zmieniłam zainteresowania z teatralnych na dietetyczne. I tak moja znajomość “przygoda” z zasadami zdrowego odżywiania zmieniła się niemal w styl życia. Nie pije alkoholu (regularnie) okazjonalnie (!) owszem. Nie palę i stronię od miejsc i osób palących. Kocham słońce, przyrodę, ptaki, kwiaty i nade wszystko swojego męża i podróże z nim samochodowe. Teatr pozostał ważnym elementem naszego życia, jesteśmy od kilku lat widzami festiwali teatralnych,w które okres letni obfituje.

2. Jak zaczęła Pani swoją przygodę z kaszą jaglaną?

Moje dietetyczne doświadczenia z rzeczoną kaszą sięgają dzieciństwa czyli lat 50-tych ub. stulecia (jestem rocznik 1948!). Pamiętam smak pysznej kaszy jaglanej z masłem i jej żółty kolor,która często babcia przygotowywała na śniadanie. Bardzo ją lubiłam w odróżnieniu od jęczmiennej.Potem, kiedy byłam starsza, kasza jaglana zniknęła z naszego stołu i nie znam powodów, dlaczego. Bardzo długo musiałam czekać, aby jaglana znów pojawiła się w moim menu domowym. Było to na początku nowego stulecia wieku XXI.

3. Co ceni Pani najbardziej w kaszy jaglanej?

Od jakiegoś czasu na naszym stole pojawiła się kasza jaglana. Wspaniały to produkt spożywczy,smaczny i niezwykle prozdrowotny. Cenie ją za walory smakowe i dużą dawkę wapnia genialnie przyswajalnego przez organizm ludzki. Ponadto jest to kasza, którą P. Stefania Korzawska nazywa “złotem polskich pól”.





Więcej…

 

Historia Elżbiety

Elżbieta opowiada nam o zmianach jakie wprowadziła w swoim życiu dzięki Sztuce Odżywiania. Elżbieta korzystała z planu żywieniowego oraz indywidualnego jadłospisu u Katarzyny Rudnickiej. Jeśli i Ty chcesz się podzielić swoją historią Wypełnij formularz lub napisz maila na  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Najważniejszą sprawą w “Sztuce Odżywania “jest rzetelna informacja oraz szczegółowe jadłospisy, materiały informacyjne, które w bardzo czytelny sposób opisują zasady zdrowego odżywiania. Z wielkim zainteresowaniem czytałam wszystkie informacje i biuletyny, które przydały się w codzienności.

Również na wielkie uznanie zasługuje osoba Pani Katarzyny Rudnickiej, za Jej profesjonalne podejście do tego, co robi i przekazując innym jak to działa i co można uzyskać korzystając ze “Sztuki Odżywiania”. Otrzymałam od Pani program żywieniowy oraz jadłospis 14-dniowy, składający się z dwóch etapów – programów. Uważam, że jest dobrany indywidualnie do moich potrzeb, dostarczając organizmowi wiele składników odżywczych. Z tych wszystkich propozycji, do których starałam się dostosować, na pewno uzyskałam: uspokojenie wewnętrzne -wyciszenie. Zmobilizowało mnie to do bardziej aktywności fizycznej. Raz w tygodniu był spacer od 2-6 km średnim krokiem. Wczoraj pozwoliłam sobie na jazdę rowerem. Poprzez stosowanie planów żywienia można stwierdzić, że najważniejsze jest zdrowie. Dzięki tym planom i indywidualnemu jadłospisowi moje samopoczucie uległo w dużym stopniu poprawie. Nerka ma się dobrze, pozostałe narządy również. Nie ukrywam, że bardzo mnie to cieszy.





Więcej…

 

Co dał mi indywidualny program żywieniowy?

Osoby, które skorzystały z ułożenia indywidualnego planu lub programu żywieniowego u Katarzyny Rudnickiej napisały:

Katarzyna, ekonomistka, lat 35: Pani Kasia patrzy szerzej na zagadnienie „zdrowego odżywiania” niż standardowi dietetycy.. Przede wszystkim taki plan ułożony zostaje po wnikliwym wywiadzie i analizie każdego przypadku indywidualnie. Następnie dostosowany zostaje do możliwości i oczekiwań danej osoby. Pani Kasia kładzie szczególny nacisk na spożywanie świeżych i pełno wartościowych produktów. Jednym słowem bardzo ważna jest jakość produktów. Plan żywieniowy jest skonstruowany tak by dać wskazówki jak powinno się generalnie odżywiać przez całe życie. Porusza on również sferę ruchu i relaksu. Nie ma liczenia kalorii i głodzenia. Wręcz przeciwnie dania są bardzo smaczne i sycące. Najbardziej zaskoczyła mnie ogromna wiedza Pani Kasi na wielu płaszczyznach „zdrowego stylu życia” i bardzo szerokie spektrum postrzegania przyczyn i skutków otyłości.

Ketra, 27lat optometrysta: Odniosłam wrażenie, że rzeczywiście przyłożyła się Pani do jego ułożenia. Wcześniej skorzystałam z propozycji innego dietetyka i gdy spojrzałam na tamten plan to miałam wrażenie jakby był dla wszystkich taki sam.. I nic specjalnego w nim nie widziałam- nic, co miałoby sprawić, że poprzez odpowiednie komponowanie dań mogę schudnąć. W tym przypadku, który pani mi zaproponowała nie było monotonii. Był także dołączony opis, co jest dobre i dlaczego.. Dlaczego tak ważne są ciepłe śniadania, co, z czym łączyć, czego unikać, jak co zamieniać. Nawet jeśli w pełni nie stosuję się do jadłospisu to już mam zarys, co i jak komponować, aby było jak najlepiej.
Wdrożyłam go w życie. Co było łatwe – przepisy były proste, nie wymagały specjalnych zakupów, większych nakładów finansowych





Więcej…

 

Historia Asi

historia AsiPrzedstawiamy historię Asi, która zgłosiła się do Kasi Rudnickiej z prośbą o ułożenie indywidualnego programu żywieniowego. Asia szukała skutecznego i trwałego sposobu na schudnięcie. Dziś dzielimy się wywiadem przeprowadzonym z Asią 2 lata po programie – by sprawdzić czy rzeczywiście nasze działania były skuteczne, także w dłuższej perspektywie czasu. 

Chcesz opowiedzieć nam swoją historię? Wypełnij formularz lub napisz maila na  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

1. Co jest Twoim zdaniem najważniejsze w Sztuce Odżywiania?

Dostępność specjalisty, łatwe do zastosowania rozwiązania, proste i smaczne przepisy na stronie www.





Więcej…

 

Historia Emilii

historia EmiliiEmilia podzieliła się swoimi doświadczeniami związanymi ze Sztuką Odżywiania.Emilia jakiś czas temu korzystała z indywidualnego programu żywieniowego (u Katarzyny Rudnickiej).

Chcesz opowiedzieć nam swoją historię? Wypełnij formularz lub napisz maila na
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

1. Co jest Twoim zdaniem najważniejsze w Sztuce Odżywiania?

Regularność, systematyczność oraz silna wola! Niestety często brakuje mi tego i rzadko te trzy cechy chodzą parami….

Czasem lenistwo, zjesz rano śniadanie, nie jesteś głodna, nie chce ci się zrobić nic do jedzenia do pracy, a potem w robocie głód i zamiast sałatki, czy owsianki wcinasz bułkę słodką albo kebaba – bezsens! Dyscyplina żywieniowa jest bardzo ważna. Trzeba mieć zapał, trzeba w to wierzyć i trzeba mieć siłę, żeby codziennie traktować swoje żywienie jak sztukę a nie jak śmietnisko. Największą motywację ma się wtedy, gdy widać efekty żywienia – w sylwetce i w samopoczuciu. Wtedy człowiek nabiera wiatru w żagle i płynie dalej, wkręca się w to, szuka nowych ścieżek, nowych pomysłów, nowych rozwiązań na dania, nowe przepisy….





Więcej…

 

Więcej artykułów…





Kup ebooka

Kasza jaglana – 99 przepisów

Tylko 46 zł w duecie!

Ebook o śniadaniach

Sprawdź bestsellery Złotych Myśli


 

Zostaliśmy nagrodzeni
w plebiscycie
KNOW HEALTH 2011