sztuka odzywiania dla poczatkujacych

Jedzenie a odporność, czyli jak wzmocnić odporność naturalnie?

wzmocnij odporność naturalnieSuplementy, tabletki, syropy – wnioskując z zalewających nas reklam to właśnie sposoby na przeziębienia, infekcje atakujące nas wraz ze spadkiem temperatury na dworze. Wystarczy łyknąć specyfik producenta, a kaszel, katar i osłabienie organizmu pójdą w zapomnienie. Chcesz zapobiec chorobom? To żaden problem – suplementy “wspomagające odporność” dostępne są od ręki, bez recepty i konsultacji z lekarzem.
Przemysł farmaceutyczny wart jest miliardy złotych, nic dziwnego więc, że chce nas przekonać, że potrafi zadbać także o naszą odporność. Oczywiście, nie za darmo. Czy naprawdę jesteśmy skazani na łykanie tabletek i picie syropów, żeby zapewnić sobie i swoim najbliższym zdrowe przejście przez okresy wzmożonych zachorowań? Nie, wystarczy zadbać o dietę. Zapobiegać na co dzień, gotując zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki. Bo jedzenie ma znaczenie.

Jak ograniczyć sól w diecie?

Jak ograniczyć sól w diecie radzi Sztuka OdżywianiaSól dobrej jakości, stosowana w umiarkowanych ilościach (do 5g na osobę na dobę) ma korzystny wpływ na organizm człowieka i jest mu potrzebna. Zbyt duża ilość soli w codziennej diecie prowadzi bezpośrednio do nadciśnienia, co może powodować choroby serca i udar, a także być przyczyną nowotworu żołądka. Nadmiar soli zaburza również gospodarkę wodno-elektrolitową, a także może prowadzić do obciążenia i uszkodzenia nerek. Gdy spożywamy za dużo soli, nasz organizm zaczyna zatrzymywać wodę, co daje uczucie “ciężkich nóg” oraz powoduje wydęcie brzucha.
Nie używaj soli przemysłowej, warzonej, miałkiej, czyli NaCI (chlorek sodu) z dodatkiem substancji przeciwzbrylających oraz jodku potasu. Jesteśmy przeciwni jej używania, gdyż nie daje ona żadnych korzyści zdrowotnych. W codziennej diecie wystarczająca jest ilość sodu zawarta w produktach spożywczych, dlatego nie powinno się dosalać posiłków w trakcie ich przygotowywania. Ogranicz sól, zwłaszcza warzoną (zwykłą).
Jaką sól polecamy? Jaką sól jest zdrowsza od warzonej:

Zostań mistrzem przyprawiania! Nabór na kurs internetowy

Internetowy kurs przyprawiania ze Sztuką OdżywianiaCo to za kurs?

KURS PRZYPRAWIANIA – online, czyli przez internet. W 3 wersjach.

 

Sam opis przypraw nie jest dla mnie sednem tego kursu, to każdy może znaleźć w internecie. Istotne jest JAK SKOMPONOWAĆ POTRAWĘ – co do czego pasuje, jak zrównoważyć smak, jak wydobyć więcej aromatu; zioła, sól, przyprawy i nośniki smaku – niby detale, ale to właśnie one się liczą.

“Moim zamysłem jest, by po kursie każdy umiał stworzyć zrównoważoną potrawę, gdzie bazą może być cokolwiek – słodki ziemniak, kasza jaglana, ryż, mięso czy ryba;  żeby za pomocą ziół, przypraw i nośników smaku każdy był w stanie stworzyć dzieło.

Przykładowo: zazwyczaj gotuję ryż z czarnym kardamonem, korą cynamonu i ghee. Wariantem tej potrawy może być wzbogacenie jej o słupki marchewki, fasolkę szparagową i pieczarki. Całość pycha!”

Kasia Rudnicka

 

Dla kogo?

●   Dla osób, które chcą gotować dla siebie, swojej rodziny, przyjaciół i innych bliskich osób. Może to być również dobra okazja do zwiększenia kompetencji zawodowych dla kucharzy i pomocników kucharza.

 

Po co?

  Żeby nauczyć się właściwie wykorzystywać przyprawy i zioła z korzyścią dla zdrowia i smaku

●   Żeby nauczyć się jak inaczej stosować przyprawy i zioła już znane, poznać nowe i dowiedzieć się jakie są ich zdrowotne moce

●   Żeby gotować w pełni wartościowe posiłki

●   Żeby w świadomy sposób poprawiać strawność posiłków

●   Żeby – w końcu – smaczniej gotować, lepiej trawić i po prostu zdrowiej żyć.

 

Czego konkretnie się dowiesz i nauczysz?

●   Jak dobierać zioła i przyprawy stosując metodę Pięciu Smaków

●   Jak wydobyć głębię smaku z dań

●   Jak zmniejszyć ilość stosowanej soli na rzecz ziół i przypraw (bez szkody dla smaku, a nawet dla jego polepszenia)

●   Jak łączyć przyprawy i zioła, żeby było zarówno smacznie, jak i zdrowo

●   Jak ugotować zupę bez stosowania kostki rosołowej i przypraw typu wegeta

●   Jakie są sprawdzone zestawy przypraw, by nie używać gotowych mieszanek sklepowych.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.