sztuka odzywiania dla poczatkujacych start 33

Soczewica to kolejny produkt roślinny, który zostanie omówiony w ramach naszego cyklu “Z czym to się je”. Mimo, iż soczewica jest tania i łatwo dostępna, dopiero od niedawna zaczyna być populara. Wraz ze wzrostem popularności diety wegetariańskiej wzrosło także zainteresowanie soczewicą. Stanowi ona bogate źródło białka, stąd jest znakomitym zamiennikiem mięsa dla wegan i wegetarian oraz osób, które z przyczyn zdrowotnych ograniczają jego spożycie.
Soczewica, poza białkiem, zawiera także dużo potasu i kwasu foliowego, jest więc zdrowym wyborem dla kobiet w ciąży, choć jako roślina strączkowa musi być podana z przyprawami ułatwiającymi jej trawienie. Przeczytaj artykuł “Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania”.


Czytaj dalej…

Cukinia to nieodłączny składnik letniego menu – w sezonie letnim jest tania, łatwo dostępna i przede wszystkim przepyszna. Jedną z licznych zalet cukinii jest fakt, że jej smak pasuje do większości potraw zawierających zarówno mięsa, jak i same warzywa. Ma delikatny smak i lekką konsystencję, dlatego jest doskonałą propozycją dla małych dzieci, które dopiero uczą się gryźć i powinny jeść potrawy łagodne w smaku. Jest znakomita smażona, pieczona i gotowana. Z cukinii można przygotować pyszne zupy, sosy do makaronów, zapiekanki czy przekąski. Włosi przygotowują nawet kwiaty cukinii, które obtoczone w cieście i usmażone, wprost rozpływają się w ustach.


Czytaj dalej…

Przyprawianie jest sztuką, której możesz się nauczyć. Aby potrawy nie tylko zyskały na smaku, ale też miały właściwości prozdrowotne, warto używać wielu ziół i przypraw w swojej kuchni.
Przyprawianie to nie tylko używanie przypraw, soli czy ziół.
Kropkę nad „i” może postawić wiele produktów – są to tak zwane nośniki smaku. To one potrafią „zrobić ten smaczek”, pokazać głębię smaku, uzyskać efekt.
Przykłady: cytryna, masło, wino, miód, czosnek, cebula, natka pietruszki. Czujesz różnicę?
Zacznij od podstaw, używaj 5-10 różnych nośników smaku i stopniowo powiększ asortyment w kuchni.

Poznaj 5 podstawowych przypraw, które warto mieć (i stosować) w kuchni.

1. Kurkuma (tu w dobrej cenie)

  • Nazywana jest też ostryżem.
  • Wspomaga trawienie tłuszczów.
  • Ma łagodny smak i delikatny zapach.
  • Obecnie głównym producentem kurkumy są Indie.
  • Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych (mięso, strączki, ryby, jajka).


    Czytaj dalej…

7-dniowy detoks

7-dniowy program oczyszczania organizmu krok po kroku.

Przygotuj się.

  1. Przeczytaj wszystkie materiały.
  2. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, poradź się swojego lekarza.
  3. Tydzień przed programem odstaw mięso, kawę i alkohol. Przynajmniej ogranicz do minimum.
  4. Na 3-4 dni przed programem nastaw do kiszenia sok z warzyw (z burakami).
  5. Zrób listę brakujących składników i idź na zakupy.
  6. Zauważ, że program zaczyna się w środę. Jest tak po to, żeby maksymalne oczyszczanie przypadało na spokojniejsze dni, czyli weekend. Oczywiście możesz zacząć w inny dzień.


    Czytaj dalej…

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną i czy można ją stosować podczas diety? Czy zawiera krzem lub magnez? A moze ma dużo białka? Na te i na inne pytania odpowiada przygotowana przez nas prezentacja o kaszy jaglanej.

kasza1


Czytaj dalej…

klo

Kilka prostych przepisów z zastosowaniem kaszy jaglanej. Tym razem wersje wytrawne.

Pikantne kulki z sardynką

Składniki na ok. 12 sztuk:

* ¼ szklanki kaszy jaglanej

* puszka sardynek w sosie własnym

* ½ cebuli

* łyżeczka soku z cytryny, sól morska, pieprz, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi, lubczyk

* 1-2 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu (najlepiej domowego)

* do obtoczenia: papryka słodka, kurkuma, cebula suszona, drobno posiekana rukola, koperek, pietruszka itp. 

Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przełożyć do miski, dodać sardynki, jogurt/majonez, drobno posiekaną cebulę, dobrze doprawić i rozgnieść widelcem na jednolitą masę (można ew. zmiksować). Lepić kulki, obtaczać w ziołach i przyprawach, schłodzić. Można też masę jaglano-sardynkową potraktować jak pastę lub dip i zjeść np. z surowymi warzywami.


Czytaj dalej…

truskawki i kasza jaglana

Kilka prostych przepisów z zastosowaniem kaszy jaglanej. Tym razem wersje na słodko.

Kasza z truskawkami

Składniki na 2 porcje:

* ½ szklanki kaszy jaglanej

* 2-3 łyżki śmietanki kokosowej (lub innej)

* 2-3 łyżeczki miodu

* truskawek ile się chce

* posiekane grubo orzechy nerkowca

Kaszę wrzucić na wrzątek i gotować wg przepisu podstawowego, truskawki zmiksować z miodem. Śmietankę można połączyć z kaszą albo polać nią po wierzchu, na koniec dodać orzechy.


Czytaj dalej…

kasza jaglana moze byc zepsutaJak przygotować kaszę jaglaną? – przepis podstawowy

* Zanim przystąpisz do płukania kaszy jaglanej możesz uprażyć ją na patelni (aż poczujesz delikatny orzechowy zapach), dzięki temu ugotowana potrawa będzie miała więcej ciepła, co korzystnie podziała na osoby wyziębione. Uprażona kasza jaglana jest również idealna dla osób z nadmiarem wilgoci/śluzu oraz borykających się z biegunką. Nieprażona kasza – bardziej chłodzi i gasi pragnienie.

* Następnie myjemy ziarna pod bieżącą wodą na sicie albo płuczemy parę razy w naczyniu, po czym odsączamy wodę.


Czytaj dalej…

zupa

Czasami najprosztszą i najłagodniejszą metodą na wprowadzenie kaszy jaglanej w codziennej diecie, jest dodawanie jej do zup.

Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy należą do tradycyjnych dań polskich, przygotowywanych z warzyw i zbóż dostępnych w okolicy, czasami z dodatkiem mięsa. Używając łatwo dostępnych produktów krajowych, można ugotować wiele zup, w różnych kombinacjach smakowych.

Zdrowa zupa:

* składniki urozmaicone, świeże, nie mrożone, sezonowe

* świeżo przygotowana, unikać odgrzewania

* bez polepszaczy, kostek rosołowych, weget, mieszanek przypraw

* zawiera niewielki dodatek soli (sól morska, himalajska lub kamienna)

* zupa jarska częściej niż na mięsie

* zawiera różnorodne przyprawy, zioła i zieleniny

* nie jest zagęszczana mąką i zabielana śmietaną

* nie zawiera składników rafinowanych – białą mąkę, ryż czy makaron zastępują produkty pełnoziarniste.


Czytaj dalej…

kasza jaglana sztuka odżywianiaDlaczego i kiedy warto spróbować “zwykłej”, a może “niezwykłej” królowej kasz?

Kasza jaglana jest niezastąpiona, gdy:

1) jesteś wychłodzony (sprawdź symptomy: zimne dłonie i/lub stopy, blada cera, biały nalot na języku, potrzeba ciepła)

Kasza jaglana ma właściwości ocieplające, aby wzmocnić jej rozgrzewające działanie na nasz wyziębiony organizm wystarczy przed gotowaniem uprażyć ziarna prosa na suchej patelni (aż zrobi się ciepła i zacznie pachnieć lekko orzechowo).

2) jesteś osłabiony, przebyłeś ciężką chorobę – ta kasza postawi Cię “na nogi”.

To bomba witaminowa, o wysokim poziomie białka i węglowodanów w idealnych proporcjach. Należy do najbardziej lekkostrawnych zbóż i niebywale odżywczych. Kleik z kaszy jaglanej podawany jest cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.


Czytaj dalej…

Poznaj polskiego super-bohatera: czosnek!

Czosnek superhero

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przeczytaj również o właściwościach prozdrowotnych czosnku.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.