sztuka odzywiania dla poczatkujacych start 25

Buraki oczyszczają wątrobę

burakiWątroba pełni jedną z najważniejszych funkcji w naszym organizmie m.in. usuwa toksyny i inne szkodliwe substancje, magazynuje i filtruje. W ten sposób chroni narządy przed poważnymi chorobami.
Jednym ze znanych i naturalnych sposobów na oczyszczanie wątroby jest burak.

Buraki są korzystne dla zdrowia z wielu powodów. Są źródłem witaminy C, B1, posiadają wiele makro- i mikroelementów. Jest w nich dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.

Bakłażan

Zwany też gruszką miłosną lub oberżyną. Należy do rodziny roślin psiankowatych, czyli do tej samej co ziemniaki, pomidory, papryka. Smak słodki, natura termiczna ochładzająca.  Ma dużo soli mineralnych, zwłaszcza: fosfor, wapń oraz potas. Nie zwiera sodu. Jest bogaty w błonnik.

Właściwości bakłażana:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiega powstawaniu miażdżycy;
  • zmniejsza obrzęki;

Koło ratunkowe z szybkimi przepisami, czyli zapowiedzieli nam się goście

Są takie dni, kiedy:

  • mamy dużo pracy,
  • nie mamy czasu/ochoty/pieniędzy np. na pójście do restauracji,
  • przyjeżdżają goście, a my wolimy porozmawiać przy lampce wina, niż spędzić pół dnia w kuchni,
  • czasami domownicy mają trudne dni, więc może lepiej ich wesprzeć rozmową/bliskością/troską niż pichcić.

Oczywiście wyżej wymienione sytuacje nie wykluczają gotowania – jeśli tylko ktoś chce.

Fasolka szparagowa

W lecie fasolka szparagowa może być dodatkiem do drugich dań, jak również składnikiem sałatek. Ma dużo wartości odżywczych i jest niskokaloryczna.

Warto ją jeść, gdyż:

  • jest źródłem witaminy A, B, C, K, PP oraz składników mineralnych takich jak: magnez, potas, żelazo, wapń,
  • zwiera kwas foliowy oraz beta-karoten,
  • wzmacnia śledzonę-trzustkę i nerki,
  • chroni wzrok i zapewnia dobrą przemianę materii,
  • obniża poziomu cholesterolu we krwi,
  • działa moczopędnie,
  • usuwa z organizmu toksyczne substancje i kwas moczowy,
  • wspomaga leczenie chorób nerek i pęcherza moczowego,
  • reguluje zaburzenia metaboliczne,
  • ma działanie przeciwcukrzycowe,
  • wzmacnia odporność,
  • ma niski indeks glikemiczny,
  • obniża ciśnienie i doskonale działa na układ krwionośny,
  • ma właściwości przeciwzapalne.

Fasolki szparagowej nie należy jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania.

Bazylia

Bazylia – roślina aromatyczna i lecznicza, która doskonale komponuje się z daniami z pomidorów, sałatkami i makaronem. Dodaje lekkości potrawom, pozytywnie wpływa na trawienie.

Dlaczego warto jeść bazylię:

  • jest naturalnym środkiem odprężającym,
  • ma właściwości tonizujące i uspokajające,
  • działa przeciwdepresyjnie, jest stosowana w czasie pobudliwości nerwowej, zmęczenia, niepokoju lub bezsenności,
  • łagodzi bóle żołądka, wzdęcie, skurcze żołądka, kolkę, niestrawność, zapobiega wymiotom,
  • herbatka z bazylii może łagodzić nudności,
  • działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalne,
  • posiada działanie przeciwbakteryjne.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.