sztuka odzywiania dla poczatkujacych start 12

Co jeść i pić podczas upałów?

Gorąco? Czujesz jak pot spływa po Twoim ciele? Do tego jesteś spragniony i zjadłbyś coś orzeźwiającego?

To co jemy i pijemy w upalne dni, ma ogromne znaczenie dla naszego samopoczucia. Dobrze skomponowana dieta jest najlepszym sposobem na przetrwanie gorącego lata.

Jak należy się odżywiać o tej porze roku?

1) Warto zadbać, by w naszej diecie znalazły się produkty o charakterze ochładzającym i  orzeźwiającym, takie jak świeże warzywa i owoce, kiełki, zboża (jęczmień, pszenica, orkisz) czy sfermentowana soja (tofu, tempeh).

 


Produkty mleczne, jak  jogurt naturalny, kefir i  maślanka lepiej spożywać sporadycznie ze względu ich wychładzającą naturę, a także możliwość uczulania.

2) W wyjątkowo gorące dni najlepiej ochłodzą nas:

jabłka, arbuzy, cytryny, kiwi, truskawki, porzeczki, sałaty, ogórki, pomidory, kiełki, tofu

3) Ważny jest jednak umiar w spożywaniu produktów ochładzających (nawet latem), ponieważ:

– nadużywanie  ich powoduje wychłodzenie i osłabienie układu trawiennego oraz odpornościowego

– wiele osób źle trawi spożywane na surowo warzywa i owoce, co może się objawiać  m.in. rozluźnionym stolcem, wzdęciami

–  nadmierne spożywanie produktów mlecznych może powodować wilgoć i śluz w naszym organizmie (jest to przyczyna infekcji, osłabienia funkcji trawiennych i nadwagi).

4) Latem, tak jak w innych porach roku, należy spożywać gotowane potrawy. Różnica polega w sposobie ich przygotowania.

W letniej kuchni wskazane jest:

– krótkie gotowanie,

– gotowanie na parze,

– blanszowanie

– i krótkie obsmażanie.

Takie techniki gotowania powodują, iż potrawa jest lekka, łatwostrawna i równoważy chłodzące działanie produktów. Dodatek ostrych przypraw ma podobne działanie, dlatego też małe ilości m.in. pieprzu, czosnku, bazylii, świeżego imbiru, kardamonu czy goździków są wskazane.

Ciepłe potrawy i napoje oraz ostre przyprawy wywołują poty, co powoduje, że nasz organizm się ochładza.

5)  Podstawowe składniki letniej diety to duże ilości warzyw w połączeniu z wysokiej jakości olejami, orzechami, nasionami, zbożami, świeżymi ziołami i przyprawami, a także świeże owoce.

Menu powinno być kolorowe, lekkie i urozmaicone. Wspaniale się sprawdzą takie potrawy, jak:

  • zupy: warzywne, zupy-krem, owocowe i chłodniki

  • sałatki, surówki

  • duszone warzywa

  • kilkudniowe kiszonki (tzw. pikle)

  • gotowane zboża: jęczmień, żyto, pszenica, orkisz, kukurydza, ryż

  • świeże i  duszone owoce

Propozycje letnich potraw:

Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska

Zupa krem z kukurydzy i awocado

Sałatka z selerów z brokułem

Sałatka z marchewki i rodzynek

Sałatka z selerem i ryżem

Cebule zapiekane z kuskusem i wędzonym łososiem

Sałatka z jęczmieniem

Pieczone jabłka

Przepis na pikle:

Dowolne warzywa np. rzodkiewka, kalafior, marchewka umyć i pokroić, przełożyć do słoików i zalać słoną wodą. Odstawić na 2-3 dni i nakryć ściereczką. Gdy warzywa podkisną, zakręcić słoiczki i przechowywać w lodówce.

6) Latem spożycie ciężkich potraw jak mięso, ryby i jajka nam nie służy. Białko można dostarczyć w postaci roślin strączkowych, zielonych warzyw, nasion, orzechów i zbóż.

7) Należy ograniczyć do minimum bardzo zimne produkty, jak: lody i  zimne napoje. Spożywanie ich w upalne dni to terapia szokowa dla naszego układu pokarmowego, powodująca gwałtowne ochłodzenie żołądka i śledziony, a tym samym osłabienie funkcji trawiennych tych organów.

8) Wskazane są  tylko ciepłe i chłodne napoje, starajmy się unikać lodowatych i zimnych.

Warto zmiejszyć ilość wypijanych filiżanek kawy, zrezygnować z soków owocowych z dużą ilością cukru i  napojów gazowanych, a pić więcej wody i napojów orzeźwiających, takich jak:

  • Lemoniada cytrynowa

Wersja I

1/2 szkl. miodu

1 szkl. soku z cytryny

Miód wymieszać z sokiem z cytryny. Mieszankę można wstawić do lodówki i robić z niej lemoniadę, dodając ¾ szkl. wody mineralnej do 1/4 szkl. mieszanki.

Wersja II

3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

2 plasterki świeżego imbiru

kilka plasterków cytryny

listki świeżej mięty/melisy

Do 1 litra wrzątku dodać wszystkie składniki i wymieszać.

 

  • Napój miętowy

 

1/4 szkl. świeżej mięty lub 2 łyżki mięty suszonej

¾ szkl. wrzątku

sok z 1/2 cytryny

1  szkl. wody mineralnej

miód do smaku

Miętę zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Do przestudzonego naparu dodać cytrynę, wodę mineralną i miód.

  • Napój jabłkowy
  • Herbatki z rumianku, mięty i  szałwii
  • Zielona herbata
  • Herbaty owocowe
  • Koktajl z siemienia i jabłek

1/2 szkl. zmielonego siemienia lnianego   (najlepsze świeżo zmielone)

banan

2 jabłka

4 szkl. soku jabłkowego (bez cukru) 

Wszystkie składniki zmiksować. Napój wypić świeży, zaraz po przygotowaniu.

  • Napój izotoniczny – szczególnie polecany sportowcom, a także wszystkim – w czasie upałów.

3-4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

2- 3 plasterki plasterki cytryny lub limonki

szczypta czarnego pieprzu

szczypta soli himalajskiej (skalnej)

listki świeżej mięty/melisy (opcjonalnie)

Do 2 litrów wrzątku dodać wszystkie składniki i wymieszać.

 

  • Kompotywarto powrócić do tego dziś zapomnianego napoju, który wspaniale nawilża, a dodając odpowiednie przyprawy może mieć różne działanie termiczne w zależności od potrzeb naszego organizmu.

Kompot jabłkowo-daktylowy

2 litry wody

4 jabłka

garść suszonych daktyli

½ łyżeczki cynamonu

Do wrzącej wody wrzucić pokrojone daktyle i cynamon, gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i gotować do miękkości. Dzięki daktylom kompot nie wymaga dodatku cukru.

Kompot ze śliwek

1 litr wody

50 dag śliwek

goździki

miód

Do wrzącej wody dodać umyte i wypestkowane śliwki, kilka goździków, gotować ok. 10-15 minut. Przestudzony kompot dosłodzić miodem.

Kompot truskawkowo-czereśniowy

1,5-2 litry wody                                                                                                               30 dag truskawek odszypułkowanych i wymytych

30 dag czereśni wymyte i wypestkowane

kawałek świeżego imbiru

cukier trzcinowy nierafinowany

 

Do wrzącej wody wrzucić przygotowane truskawki i wypestkowane czereśnie, kawałek imbiru, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dosłodzić cukrem trzcinowym według uznania.

  • Źródła
    Preeti Agrawal, “Zdrowa dieta, czyli co jeść w czasie ciąży i przed porodem”, 2011

    Barbara Temelie, Beatrice Trebuth “Gotowanie według Pięciu Przemian”, 2007

    Bożena Żak-Cyran,”Kuchnia zdrowia i młodości”, 2006

    http://5przemian.pl
Autorka: Anna Ptak

Co na drugie śniadanie – do szkoły lub do pracy?

Jedną z pierwszych zasad zdrowego odżywiania jest spożywanie 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu, dzięki czemu dostarczamy organizmowi stałe porcje energii, substancji odżywczych i witamin.

Każdy z nas wie, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest pierwsze śniadanie, które najlepiej zjeść przed wyjściem z domu. Po 2-3 godzinach pracy czy nauki energia  spada i nasz organizm potrzebuje kolejnego jej zastrzyku, jakim powinno być pełnowartościowe drugie śniadanie.

Niestety kiedy tempo życia jest bardzo szybkie, idziemy na „łatwiznę” i wybieramy najprostsze rozwiązania, czyli kupujemy hot-doga na stacji benzynowej, w pobliskim sklepie – bułki słodkie, czy słodycze z automatu. A co nasze dzieci wybierają w szkolnym bufecie? Pizzę, batony, paluszki i słodkie napoje, czyli żywność wysokoprzetworzoną bez żadnej wartości odżywczej.

A „przepis” na pożywne i zdrowe drugie śniadanie jest bardzo prosty.

Wiosna – jak pokonać infekcję za pomocą ziół?

Okres infekcyjny jesienno-zimowy już za nami, jak go przetrwaliście? Teraz kolejne wyzwanie – wiosenne przesilenie i czas większej podatności na przeziębienia. Po długiej, mroźniej zimie nasz organizm jest osłabiony i przeciążony (zwłaszcza nasza wątroba), typowym jak na ten czas jedzeniem – tłustym i rozgrzewającym. Czy jesteście przygotowani na niechcianego intruza? Jak może wyglądać Wasza domowa apteczka? I jak sobie radzić w takich sytuacjach?

 

Wiosna to czas kiełkowania

Wiosna się zbliża, wszystko niebawem zacznie budzić się do życia, rozkwitać.
Wiosna to czas kiełkowania, proces podczas którego zawartość witamin i enzymów gwałtownie wzrasta. Substancje zapasowe (białka, tłuszcze i cukry) skumulowane w nasionach są rozkładane na związki proste, co sprawia, że są one łatwiej przyswajalne i lekkostrawne.


Kiełki dostarczają naszemu organizmowi niezwykle potężnej dawki energii. Obfitują w witaminy, składniki mineralne, wartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik.

Mają właściwości ochładzające i oczyszczające, dlatego też osoby słabe, niedoborowe, odczuwające często zimno lub mające tendencje do luźnych stolców powinny spożywać kiełki w niewielkich ilościach.
Kiełki najlepiej spożywać wiosną i latem, w innych porach roku wskazana jest ich niewielka ilość (w celu zrównoważenia potraw długo gotowanych i pieczonych).
Kiełkowanie nasion nie jest trudne. Możemy w tym celu wykorzystać słoik, woreczki, sitko czy ligninę albo zakupić kiełkownicę.
Właściwie wszystkie nasiona nadają się do kiełkowania oprócz nasion roślin psiankowatych – papryki, pomidora i ziemniaka, gdyż zawierają szkodliwe substancje dla organizmu.

Jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z kiełkami, najlepiej zacząć od tych, które są najłatwiejsze w hodowli, czyli nasiona soczewicy, lucerny, rzodkiewki, fasoli mung, rzeżuchy czy brokuła.

Kłopoty mogą czasem sprawić kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy – podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania. Natomiast kiełki słonecznika są podatne na gnicie.
Jak hodować kiełki w domu?

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.