sztuka odzywiania dla poczatkujacych start 10

Światowa Superfood

Ostatnimi czasy superfood, czyli super żywność, znajduje się na szczycie listy trendów żywieniowych. Pisaliśmy już o Polskiej Superfood, jednak większość super żywności jest uprawiana za granicami Polski. Oto one:

 Tybetańskie jagody goi – Naturalnie występują na obszarze południowo-wschodniej Europy oraz Azji. Goi są to niepozorne owoce o czerwonej barwie i delikatnej strukturze, które strząsa się z krzaków podczas zbiorów. Co cennego kryje się w tak małych owocach? Ogrom witaminy C – w owocach goi znajduje się jej 160 razy więcej niż w małym jabłku, zwiększa ona odporność organizmu, przeciwdziała infekcji oraz pełni w nim wiele ważnych funkcji. Ponadto Goi obfituje w witaminę A, B1, B2, B6, E oraz wapń, potas, żelazo, selen, cynk, sód, a to przecież witaminy i składniki mineralne wpływają na prawidłową pracę organizmu. Bogactwo Goi stanowią też flawonoidy, węglowodany, aminokwasy wykorzystywane do budowy naszego organizmu oraz antyoksydanty, które zapobiegają wczesnemu starzeniu się organizmu oraz chronią przed nowotworami.

 
*********************************************************************
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSO7onFVuPOJTVzh5E4ZC4Pg53FrDExOxTfbvlv1nrNF_EAkSstPeruwiańska maca – Jest jadalnym korzeniem rośliny występującej na szczytach Andów w Peru. Historia macy sięga wielu wieków, kiedy to była spożywana jako naturalny pokarm Indian. To właśnie jej przypisywane byływłaściwości wzmacniające (maca była zażywana przez wojowników przed walkami) oraz zwiększające odporność na stres. Maca uznawana jest za produkt wysokoenergetyczny oraz wysoko odżywczy. Co takiego znajdzemy w tej roślinie? Białko będące źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, których nasz organizm sam nie wytwarza, ponadto węglowodany oraz znaczące ilości błonnika pokarmowego, który oczyszcza nasz organizm. Maca obfituje też w tłuszcze, są to w 70% kwasy tłuszczowe nienasycone, które pełnią funkcję energetyczną oraz budulcową, ponadto usprawniają pracę serca, poprawiają profil lipidowy. Bogactwo macy stanowią też witamin i składniki mineralne. Dodatkowym atutem spożywania macy jest jej wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu, przez co łagodzi objawy menopauzy oraz zwiększa płodność mężczyzn.
 

*********************************************************************

Ostropest plamisty oczyszcza i regeneruje wątrobę

 https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTlkSatMXZpyBlWOL3CwsGjR_W6IED6ufhi5Amp6Inx9TDZIRHROstropest plamisty jest niezwykłą rośliną o wielu leczniczych właściwościach. Jest niezaprzeczalnie jednym z produktów, które warto przemycić do naszego codziennego jadłospisu! Szczególnie, gdy na półkach sklepowych dominuje żywność wysokoprzetworzona, a leki farmaceutyczne są stosowane  jako wybawienie nawet przy najmniejszym bólu głowy. Pamiętajmy, że złe nawyki żywieniowe niszczą nasz organizm, a w szczególności źle wpływają na wątrobę.

Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, nazywana jest potocznie „filtrem”, gdyż: oczyszcza krew, uczestniczy w przekształcaniu szkodliwych dla organizmu substancji, metabolizuje leki i alkohol, dlatego też narażona jest na największą ilość toksyn oraz zanieczyszczeń.

Czy jest jakiś sposób, aby ochronić bądź też odciążyć naszą wątrobę?

10 objawów nietolerancji glutenu

Ponad 55 chorób wiąże się z glutenem. Co to jest gluten? To białko występujące w pszenicy, życie czy jęczmieniu.

Szacuje się, że u 99% ludzi,  którzy mają nietolerancję na gluten oraz celiakię, nie są do końca zdiagnozowani.

Czy może jesteś jedną z tych osób?

Jeśli masz któryś z poniższych objawów, to może być znak, że nie tolerujesz glutenu.

  • Problemy z trawieniem takie jak:
    • zaparcia,
    • gazy,
    • wzdęcia,
    • a nawet biegunka.

    Szczególnie u dzieci po spożyciu glutenu występują wzdęcia.

Rogowacenie mieszkowe skóry (znane również jako “gęsia skórka” na łokciach). Prawdopodobnie jest to wynik niedoboru kwasów tłuszczowych oraz witaminy A jako wtórnych efektów nieprawidłowego wchłaniania tłuszczy, co jest spowodowane uszkodzeniem jelit przez gluten.

Co jeść i pić podczas upałów?

Gorąco? Czujesz jak pot spływa po Twoim ciele? Do tego jesteś spragniony i zjadłbyś coś orzeźwiającego?

To co jemy i pijemy w upalne dni, ma ogromne znaczenie dla naszego samopoczucia. Dobrze skomponowana dieta jest najlepszym sposobem na przetrwanie gorącego lata.

Jak należy się odżywiać o tej porze roku?

1) Warto zadbać, by w naszej diecie znalazły się produkty o charakterze ochładzającym i  orzeźwiającym, takie jak świeże warzywa i owoce, kiełki, zboża (jęczmień, pszenica, orkisz) czy sfermentowana soja (tofu, tempeh).

 


Produkty mleczne, jak  jogurt naturalny, kefir i  maślanka lepiej spożywać sporadycznie ze względu ich wychładzającą naturę, a także możliwość uczulania.

2) W wyjątkowo gorące dni najlepiej ochłodzą nas:

jabłka, arbuzy, cytryny, kiwi, truskawki, porzeczki, sałaty, ogórki, pomidory, kiełki, tofu

3) Ważny jest jednak umiar w spożywaniu produktów ochładzających (nawet latem), ponieważ:

– nadużywanie  ich powoduje wychłodzenie i osłabienie układu trawiennego oraz odpornościowego

– wiele osób źle trawi spożywane na surowo warzywa i owoce, co może się objawiać  m.in. rozluźnionym stolcem, wzdęciami

–  nadmierne spożywanie produktów mlecznych może powodować wilgoć i śluz w naszym organizmie (jest to przyczyna infekcji, osłabienia funkcji trawiennych i nadwagi).

4) Latem, tak jak w innych porach roku, należy spożywać gotowane potrawy. Różnica polega w sposobie ich przygotowania.

W letniej kuchni wskazane jest:

– krótkie gotowanie,

– gotowanie na parze,

– blanszowanie

– i krótkie obsmażanie.

Takie techniki gotowania powodują, iż potrawa jest lekka, łatwostrawna i równoważy chłodzące działanie produktów. Dodatek ostrych przypraw ma podobne działanie, dlatego też małe ilości m.in. pieprzu, czosnku, bazylii, świeżego imbiru, kardamonu czy goździków są wskazane.

Ciepłe potrawy i napoje oraz ostre przyprawy wywołują poty, co powoduje, że nasz organizm się ochładza.

5)  Podstawowe składniki letniej diety to duże ilości warzyw w połączeniu z wysokiej jakości olejami, orzechami, nasionami, zbożami, świeżymi ziołami i przyprawami, a także świeże owoce.

Menu powinno być kolorowe, lekkie i urozmaicone. Wspaniale się sprawdzą takie potrawy, jak:

  • zupy: warzywne, zupy-krem, owocowe i chłodniki

  • sałatki, surówki

  • duszone warzywa

  • kilkudniowe kiszonki (tzw. pikle)

  • gotowane zboża: jęczmień, żyto, pszenica, orkisz, kukurydza, ryż

  • świeże i  duszone owoce

Propozycje letnich potraw:

Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska

Zupa krem z kukurydzy i awocado

Sałatka z selerów z brokułem

Sałatka z marchewki i rodzynek

Sałatka z selerem i ryżem

Cebule zapiekane z kuskusem i wędzonym łososiem

Sałatka z jęczmieniem

Pieczone jabłka

Przepis na pikle:

Dowolne warzywa np. rzodkiewka, kalafior, marchewka umyć i pokroić, przełożyć do słoików i zalać słoną wodą. Odstawić na 2-3 dni i nakryć ściereczką. Gdy warzywa podkisną, zakręcić słoiczki i przechowywać w lodówce.

6) Latem spożycie ciężkich potraw jak mięso, ryby i jajka nam nie służy. Białko można dostarczyć w postaci roślin strączkowych, zielonych warzyw, nasion, orzechów i zbóż.

7) Należy ograniczyć do minimum bardzo zimne produkty, jak: lody i  zimne napoje. Spożywanie ich w upalne dni to terapia szokowa dla naszego układu pokarmowego, powodująca gwałtowne ochłodzenie żołądka i śledziony, a tym samym osłabienie funkcji trawiennych tych organów.

8) Wskazane są  tylko ciepłe i chłodne napoje, starajmy się unikać lodowatych i zimnych.

Warto zmiejszyć ilość wypijanych filiżanek kawy, zrezygnować z soków owocowych z dużą ilością cukru i  napojów gazowanych, a pić więcej wody i napojów orzeźwiających, takich jak:

  • Lemoniada cytrynowa

Wersja I

1/2 szkl. miodu

1 szkl. soku z cytryny

Miód wymieszać z sokiem z cytryny. Mieszankę można wstawić do lodówki i robić z niej lemoniadę, dodając ¾ szkl. wody mineralnej do 1/4 szkl. mieszanki.

Wersja II

3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

2 plasterki świeżego imbiru

kilka plasterków cytryny

listki świeżej mięty/melisy

Do 1 litra wrzątku dodać wszystkie składniki i wymieszać.

 

  • Napój miętowy

 

1/4 szkl. świeżej mięty lub 2 łyżki mięty suszonej

¾ szkl. wrzątku

sok z 1/2 cytryny

1  szkl. wody mineralnej

miód do smaku

Miętę zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Do przestudzonego naparu dodać cytrynę, wodę mineralną i miód.

  • Napój jabłkowy
  • Herbatki z rumianku, mięty i  szałwii
  • Zielona herbata
  • Herbaty owocowe
  • Koktajl z siemienia i jabłek

1/2 szkl. zmielonego siemienia lnianego   (najlepsze świeżo zmielone)

banan

2 jabłka

4 szkl. soku jabłkowego (bez cukru) 

Wszystkie składniki zmiksować. Napój wypić świeży, zaraz po przygotowaniu.

  • Napój izotoniczny – szczególnie polecany sportowcom, a także wszystkim – w czasie upałów.

3-4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

2- 3 plasterki plasterki cytryny lub limonki

szczypta czarnego pieprzu

szczypta soli himalajskiej (skalnej)

listki świeżej mięty/melisy (opcjonalnie)

Do 2 litrów wrzątku dodać wszystkie składniki i wymieszać.

 

  • Kompotywarto powrócić do tego dziś zapomnianego napoju, który wspaniale nawilża, a dodając odpowiednie przyprawy może mieć różne działanie termiczne w zależności od potrzeb naszego organizmu.

Kompot jabłkowo-daktylowy

2 litry wody

4 jabłka

garść suszonych daktyli

½ łyżeczki cynamonu

Do wrzącej wody wrzucić pokrojone daktyle i cynamon, gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i gotować do miękkości. Dzięki daktylom kompot nie wymaga dodatku cukru.

Kompot ze śliwek

1 litr wody

50 dag śliwek

goździki

miód

Do wrzącej wody dodać umyte i wypestkowane śliwki, kilka goździków, gotować ok. 10-15 minut. Przestudzony kompot dosłodzić miodem.

Kompot truskawkowo-czereśniowy

1,5-2 litry wody                                                                                                               30 dag truskawek odszypułkowanych i wymytych

30 dag czereśni wymyte i wypestkowane

kawałek świeżego imbiru

cukier trzcinowy nierafinowany

 

Do wrzącej wody wrzucić przygotowane truskawki i wypestkowane czereśnie, kawałek imbiru, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dosłodzić cukrem trzcinowym według uznania.

  • Źródła
    Preeti Agrawal, “Zdrowa dieta, czyli co jeść w czasie ciąży i przed porodem”, 2011

    Barbara Temelie, Beatrice Trebuth “Gotowanie według Pięciu Przemian”, 2007

    Bożena Żak-Cyran,”Kuchnia zdrowia i młodości”, 2006

    http://5przemian.pl
Autorka: Anna Ptak

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.