sztuka odzywiania dla poczatkujacych

Żywieniowe koła ratunkoweJeżeli nie masz czasu, przygotuj szybki posiłek, jednocześnie zachowując zasadę: zdrowe, mało przetworzone, z naturalnych produktów, “bez chemii”. Każdy ma taki moment życiu (lub nawet dłużej niż moment), gdy ma dużo zajęć, pracę, obowiązki i deadliny. Ale jeść trzeba! Więc by nie sięgać po fast foody, gotowce i słodycze, proponujemy przygotować zdrowe, ale nie pracochłonne posiłki.

6 propozycji na pożywne i szybkie śniadania:

  1. Jajecznica z warzywami – rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz (olej rzepakowy, masło klarowane, olej kokosowy – do wyboru), dodaj umyte i pokrojone warzywa (cebula, pieczarki, papryka, świeży szpinak lub rukola), wrzuć jajka i dopraw.
  2. Sałatka z jajek i warzyw – jajka ugotuj na miękko, pokrój pomidora, paprykę, wrzuć sałatę (np. rukolę lub roszponkę), polej oliwą lub olejem rzepakowym, posyp koperkiem i/lub szczypiorkiem, przypraw.
  3. Szybka owsianka – zalej wrzątkiem płatki owsiane, dodaj bakalie (rodzynki, suszone owoce, orzechy), przypraw (np. kurkuma, kardamon, cynamon), zagotuj i pozostaw pod przykryciem 5 minut.


    Czytaj dalej…

Każdego dnia jemy śniadanie, obiad, kolację, jakieś przekąski. Za każdym razem dokonujemy wyboru CO i ILE jemy. Każdy wybór albo nas przybliża do zdrowia, albo od niego oddala. Do każdego celu można dojść nawet małymi kroczkami, również w drodze do zdrowia. Jak dokonywać wyboru co jeść?


Czytaj dalej…

Tak, zgadzam się z Joann Dye Gussow, która mówi, że “W sprawach spornych pomiędzy masłem a margaryną, ufam bardziej krowie niż chemikowi” mimo, że sama jestem z zawodu technologiem żywności. Dlaczego optuję za masłem?

3 powody, dla których masło jest lepsze od margaryny

  1. Masło jest produktem naturalnym. Wszystko co naturalne lepiej służy zdrowiu.


    Czytaj dalej…

1. Słoneczna zupa krem z cukinii i papryki cukinia zupa

  • 2 żółte małe cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 500 ml gorącej wody
  • 30 g pistacji
  • kwiaty ogórecznika
  • koperek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

– warzywa umyj, z papryki usuń gniazdo nasienne, cebulę obierz
– cukinie pokrój w plastry, paprykę i cebulę w kostkę
– zrumień warzywa w garnku na łyżce oliwy
– dolej wodę i gotuj 15 minut
– przypraw, zmiksuj na gładką masę
– wlewaj zupę do misek
– posyp każdą porcję wyłuskanymi pistacjami i umytym i posiekanym koperkiem
– udekoruj umytymi kwiatkami ogórecznika

Zdaniem specjalisty:
Zrównoważona i odżywcza zupa letnio-zimowa.


Czytaj dalej…

Jak zachować zdrowie

Ten, kto chce pozostać w dobrym zdrowiu, powinien unikać smutnych nastrojów i zachowywać radosny umysł.
– Leonardo da Vinci

detoksNowy Rok za nami, co oznacza tylko jedno: wszechobecne hasło “detoks atakujące nas z okładek czasopism i ekranów telewizorów. Każdy ekspert od żywienia i każdy celebryta chętnie dzieli się swoimi pomysłami na zgubienie poświątecznych kilogramów i “oczyszczenie organizmu z toksyn”. Czy którykolwiek z tych magicznych sposobów działa? Czas na przegląd i obalenie detoksowych mitów.

Mit numer 1. Hydrokolonoterapia

Jednym z popularniejszych sposobów na oczyszczanie układu pokarmowego stała się hydrokolonoterapia, czyli irygacja jelita grubego. Metoda ta polega na wprowadzeniu pod ciśnieniem oczyszczonej, filtrowanej i ogrzanej wody do światła jelita w celu oczyszczenia go z zalegających złogów, bakterii i kamieni żółciowych. Metoda ta nie jest aprobowana przez większość lekarzy, dlatego wykonywana jest w gabinetach odnowy biologicznej czy SPA. Mimo zapewnień o bezpieczeństwie i nie inwazyjności hydrokolonoterapii grozi ona perforacją jelita, a wykonywana regularnie wyjaławia jelita, co grozi spadkiem odporności i większą podatnością na choroby. Poza tym zabieg jest drogi…


Czytaj dalej…

new-year-791094 640Kolejny rok za nami. Ostatnie dni starego roku to zawsze czas refleksji i podsumowań. Rozliczamy się ze swoich planów, osiągnięć i obietnic – tych, które udało się osiągnąć i tych wciąż niedokończonych. Końcówka roku to także czas wszechobecnych zestawień – najlepsze filmy, albumy, programy i książki 2015 roku.
Dla Sztuki Odżywiania to był szczególny rok – w naszym sklepie pojawiły się kolejne ebooki, spędziliśmy wiele godzin na indywidualnych konsultacjach z naszymi klientami i oczywiście wzbogacaliśmy naszą stronę w kolejne artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Dlatego dziś przedstawiamy nasze zestawienie na zakończenie roku – artykuły, które w 2015 roku cieszyły się największą popularnością wśród czytelników Sztuki Odżywiania. Zapraszamy na nasz mały przegląd i widzimy się w Nowym Roku!


Czytaj dalej…

spices-541974 640Co składa się na zdrowy posiłek? Ilu specjalistów tyle opinii w tym temacie. Wegetarianie oczywiście wskazaliby dużą ilość warzyw, ewentualnie w towarzystwie nabiału. Weganie oczywiście odrzuciliby nabiał i jaja, a wskazali na mleka roślinne czy zbożowe i siemię lniane jako zamiennik jaj. Zwolennicy diety bezglutenowej odrzuciliby wszystkie zboża i artykuły zawierające gluten, ale niekoniecznie rezygnowaliby z mięsa.
Sztuka Odżywiania od zawsze głosi hasło, że najważniejsza jest jakość składników, z których przygotowujemy posiłki – to czy są to składniki odzwierzęce nie jest naszym zdaniem najważniejsze. Zdrowy posiłek to posiłek naturalny, nieprzetworzony chemicznie i sezonowy – nie polecamy jedzenia truskawek zimą, ani grudniowych pomidorów. Składnikiem posiłku, który ma ogromny wpływ na nasze zdrowie są także przyprawy. Niestety przyprawianie nie jest naszą mocną stroną – sól i pieprz to często jedyne przyprawy, których używamy w kuchni, choć w Polsce mamy ogromny wybór ziół i przypraw, często rosnących koło naszego domu!
Odpowiednio dobrane przyprawy mają ogromną moc: wzbogacają smak potraw, nadają im niepowtarzalnego charakteru i mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Rozgrzewają, wzmacniają, a nawet dodają energii.
Wiemy już jakim bogactwem są przyprawy, ale nadal nie wiemy jak ich używać? Z pomocą przychodzi nasz cykl “Z czym to się je…”. 10 artykułów i 10 składników z podpowiedziami dotyczącymi tego, jak je przyprawiać i z czym łączyć, aby wydobyć ich najlepsze cechy i smak.

Zapraszamy do mini-kursu przyprawiania ze Sztuką Odżywiania.


Czytaj dalej…

blogCodzienne gotowanie domowych obiadów to wyzwanie. Oczywiście czasowe,  ale najwięcej energii pochłania nieśmiertelne pytanie “co dziś na obiad?” Posiłki powinny być urozmaicone, pełnowartościowe i uwzględniać upodobania kulinarne rodziny. Każdy odpowiedzialny za komponowanie rodzinnego menu wie jak wymagające jest to zadanie. Na szczęście na ratunek przychodzi internet z tysiącami blogów i pomysłów na pyszne i zdrowe posiłki. Wybraliśmy dziesięć stron, z których sami korzystamy na co dzień bo idealnie oddają filozofię Sztuki Odżywiania: zdrowe jedzenie to jedzenie sezonowe, bez cukru, białej mąki i produktów wysokoprzetworzonych. Wszystkie blogi zawierają sporo propozycji na osób na diecie wegetariańskiej i bezglutenowej, choć miłośnicy mięsa też znajdą tu coś dla siebie. Są blogi poświęcone zdrowej diecie najmłodszych i mnóstwo pomysłów na zdrowe słodycze. Sprawdziliśmy, polecamy i życzymy tysiąca inspiracji.

  1. Ala’Antkowe BLW

Strona, która powstała dzięki przyjaźni, która połączyła dwie młode mamy. Szukały informacji na temat rozszerzania diety małych dzieci i tak trafiły na metodę BLW. Ta metoda różni się od tradycyjnych papek i słoiczków, od których zaczynamy wprowadzanie nowych produktów do dziecięcej diety. Dzieciom, które już samodzielnie siedzą podaje się całe kawałki ugotowanych warzyw do rączki, żeby jadły je same i w ten sposób od początku uczyły się gryźć i prawidłowo połykać. Blog Ani i Asi to kopalnia informacji na temat BLW i źródło wspaniałych przepisów. Cytując autorki “Nie gotujemy skomplikowanie! Matki czasu nie mają na puszczanie korzeni przy kuchence. Będzie szybko, smacznie, zdrowo i różnorodnie”.
Każdy, kto ma małe dzieci powinien odwiedzić bloga AlaantkoweBLW. Polecamy szpinakowe muffinki i pyszne warzywne pasty do pieczywa.


Czytaj dalej…

energiaPogoda nas nie rozpieszcza. Na dworze zimno, wilgotno, rzadko świeci słońce. Skąd czerpać energię na przetrwanie tej pluchy? Zawinięcie się w koc i czekanie na wiosnę jest kuszącą opcją, jednak są też inne sposoby. Energię pobieramy z pożywienia, niech będzie to dobrze zbilansowane, rozgrzewające i pełnowartościowe jedzenie. Jemy sezonowo, unikamy wychładzającego nasz organizm nabiału i jemy jak najwięcej ciepłych potraw. Taka dieta zapewni nam jesień bez infekcji i mnóstwo energii na zimowe szaleństwa. Poniżej nasze propozycje potraw dodających energii (przeczytaj również Co jeść, gdy brakuje nam energii.) Same zdrowe pyszności.


Czytaj dalej…

biegaczCały świat biega. Biegi uliczne co chwilę paraliżują ruch na drogach, bo biegną w nich setki, czasem tysiące ludzi. Strony o bieganiu wyrastają jak grzyby po deszczu – radzą które buty są najlepsze,      jak się rozgrzewać, poprawić swoją wydolność i uniknąć kontuzji. Kondycja i ćwiczenia są oczywiście niezmiernie ważne, jednak poza tym warto skupić się także na diecie.
Istnieją ścisłe przepisy dotyczące diety osób biegających: jeść należy najpóźniej na godzinę przed treningiem, po biegu dobrze jest zjeść banana, źródło potasu i magnezu, czy jajko, źródło białka potrzebnego do budowy mięśni. To zalecenia powiązane z treningiem, jednak pewne potrawy             i pokarmy powinny wejść na stałe do menu osoby aktywnej fizycznie.
Poniżej mała ściąga z pokarmów zalecanych w diecie biegaczy wraz z opisem ich właściwości   i wpływie jaki mają na nasz organizm. Do biegu, gotowi, start!

  1. Migdały. Biegacze powinni jeść garść migdałów trzy do pięciu razy w tygodniu. Orzechy, a w szczególności migdały, są doskonałym źródłem witaminy E. Badania wykazały, że spożywanie orzechów kilka razy w tygodniu obniża poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca. Ponadto witamina E w formie, w jakiej znajduje się w orzechach, ma działanie antynowotworowe.


    Czytaj dalej…

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.