sniadania

Chleb naturalnie bezglutenowy, szybki i zawsze się udaje

Chleb naturalnie bezglutenowy z ziemniakami

Składniki:

1) 500 g mąki bezglutenowej, u mnie własna mieszanka:

-250 g mąki gryczanej niepalonej

-100 g mąki ryżowej

-100 g mąki jaglanej (mielę sama kaszę jaglaną)

-50 g mąki kukurydzianej

Wszystkie mąki mieszam razem w misce. Ilości i proporcje można zmieniać wedle uznania, pamiętając, by ilość mąki gryczanej była przeważająca, najlepiej zawsze trzymać się 250g. Ale można dać np. 50 g mąki ryżowej, a 150 jaglanej i 50 kukurydzianej itp. Ja często sama mielę mąki w termomixie, bo mam taką możliwość, ale może z gotowej mieszanki też wyjdzie dobry. Ja nie próbowałam.

2) 250 g ugotowanych ziemniaków (jeszcze ciepłych)

3) ok. 20-25 g świeżych drożdży.
Mogą być też suche – ok. 7g i dodać je do mąk, ale wtedy ciasto nie wyrasta tak fajnie.

4) 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego oraz 1 lub 2 łyżeczki soli (u mnie himalajska biała i różowa), ilość soli zależy od upodobań czy wolimy bardziej słony chleb czy mniej.

5) ok. 2 szklanek wody.

Przygotowanie:
Mąki mieszamy razem i dodaje sól, ugotowane ziemniaki (lekko wystudzone, ale jeszcze ciepłe, nie gorące) miksuję ze świeżymi drożdżami, 1 szkl. wody i 1/2 łyżeczki cukru. Dodaję do mąk. Mieszam powoli drewnianą łyżką i dolewam powoli wody z drugiej szklanki. Ciasto ma się łatwo mieszać, ale nie może być zbyt lejące i spadać z łyżki (czasem dolewam całą szklankę, czasem mniej, zależy jak ciasto sie zachowuje).

Przygotowane ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce (zwykle koło grzejnika) na ok pół godziny. Następnie przekładam wyrośnięte ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję np. ziarnami siemienia lnianego lub sezamem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni (góra-dół), chleb ustawiony na najniższej półce w piekarniku. Piekę ok. 50 min, po czym wyjmuję z formy i z samym papierem – “na golasa” kładę na kratce i piekę jeszcze ok 10 min. Często chleb suszę w piekarniku, ale nie zawsze mam taką możliwość 🙂

Autorka przepisu: Edyta Ś.

Pasta z bakłażana i papryki

pasta z bakłażana i paprykiPrzysmak kuchni bułgarskiej tzw. Kiopołu albo Ajvar. Ciekawy, lekko słodkawy smak pasty, który  idealnie pasuje do mięsa, kanapek lub makaronu. Bakłażan i papryka są bogate w składniki odżywcze i mineralne m.in.: wit. C, B, PP, K, B-karoten, , wapń, fosfor, magnez, żelazo i błonnik.

 

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól morska lub kamienna,  pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie

Bakłażana przekroić na pół, posolić, po 30 min. wytrzeć powstałe na nim krople soku ręcznikiem papierowym (pozbywamy się w ten sposób goryczki).

Bakłażana, pomidora, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, dodać obrany czosnek , oliwę , sól i pieprz.

Wyłożyć wszystko na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika na 35-40 minut. (w trakcie pieczenia wymieszać dwa razy)

Po upieczeniu warzywa zmiksować i podawać posypane natką pietruszki.


Smacznego!

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • ½ szkl. ugotowanej ciecierzycy

  • 2 suszone pomidory

  • 1 mała cebula czerwona

  • kilka listków bazylii

  • sól morska, pieprz

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek/ oliwy z suszonych pomidorów

Wykonanie:
Pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oliwy, dodać ocet balsamiczny, chwilę poddusić. Zmiksować cebulkę z pozostałymi składnikami. Jeśli chcemy, aby pasta była bardziej wilgotna, to można dodać trochę oliwy z suszonych pomidorów.

Pasta kaszą jaglaną, jajkiem i brokułem

Składniki:

● ok. ¼ szklanki kaszy jaglanej

● ugotowane na twardo jajko

● 2- 3 zblanszowane różyczki brokuła

● łyżka jogurtu lub śmietany

● duży ząbek czosnku

● kurkuma, sól, cebula suszona, majeranek

Wykonanie:

Przepłukaną kaszę zalać ¾ szkl. wrzątku, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Po ugotowaniu kaszę zmiksować z resztą składników na gładką masę. Pasta nadaje się na kanapki, jako dip do warzyw lub do zjedzenia solo.

Chlebek dyniowo-bananowy

Składniki:

  • 150 g upieczonej/podduszonej dyni

  • 2 szkl. mąki orkiszowej

  • 1 i ½ szkl, płatków zbożowych (owsianych, żytnich, orkiszowych)

  • ½ szkl cukru trzcinowego nierafinowanego

  • ⅓ szkl miodu płynnego/melasy

  • 1 banan

  • 50 g roztopionego masła

  • ¼ szkl oliwy z oliwek/oleju rzepakowego

  • 2 jajka

  • 2 płaskie łyżeczki sody

  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do jednej miski dać mąkę, płatki zbożowe, cukier, sodę i cynamon. W drugiej wymieszać roztopione masło,oliwę, miód i jajka. Banana i dynię (jeśli pieczona) rozgnieść widelcem i wymieszać z mokrymi składnikami. Wlać je następnie do sypkich składników i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do podłużnej foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 40 minut.

Budyń jaglany z musem owocowym

Budyń jaglany z musem owocowymBudyń jaglany

  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej

  • suszone daktyle (opcjonalnie) – wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie

Przepłukaną kaszę wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, nie mieszać.

Ugotowaną kaszę zmiksować dolewając stopniowo ciepłej wody, tak aby uzyskać konsystencję budyniu/kremu (wg uznania). Można dodać podczas miksowania namoczone daktyle.

Mus owocowy

  • świeże owoce np. jagody/maliny/gruszki/banan

  • miód/ suszone owoce/melasa – do wyboru

  • posiekane orzechy/uprażone ziarna

Owoce zmiksować i dosłodzić wg uznania.

Suszone owoce dobrze wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.

Do przygotowanych pucharków nałożyć najpierw część musu owocowego, na to budyń jaglany i resztę musu owocowego. Udekorować np. posiekanymi orzechami/uprażonymi ziarnami i świeżymi owocami.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.