sniadania start 6

Bezglutenowy chleb na zakwasie, domowej roboty – przepis nadesłany przez Kasię

Mam zakwas z mąki kukurydzianej, który przechowuję w lodówce.

Wyjmuję go dzień lub dwa dni przed pieczeniem. Po wyjęciu z lodówki czekam aż nabierze temperatury pokojowej, dodaję świeżą porcję mąki kukurydzianej, dolewam  wody gazowanej i mieszam – powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem (w przeciągu 1-2 dni) dokarmiam go tak jeszcze kilka razy do wymaganej ilości (u mnie jest to duuuuża gliniana filiżanka).

Od zakwasu odkładam ok. 2 łyżki i chowam do lodówki na następny chlebek 🙂

– Pozostałą część zakwasu przekładam do emaliowego garnka.

– Dodaję ok. 10 łyżek mąki ryżowej i 10 łyżek mąki gryczanej (lub kukurydzianej lub innej bezglutenowej). Czasem korzystam z gotowej mąki, ale przeważnie mielę sama brązowy ryż i kaszę gryczaną niepaloną. (mam młynek żarnowy – można sobie kupić go jako przystawkę do maszynki do mielenia mięsa lub innego robota kuchennego).

– ok. 0.5l wody gazowanej – żeby wspomóc proces fermentacji można też dodać 1 łyżkę octu jabłkowego (chociaż ja mam “mocny zakwas”) i chleb z octem jest dla mnie za kwaśny.

Kaszka kukurydziana na słodko

Pyszne i pożywne śniadanie dla dziecka, które dostarczy błonnik, witaminy z gr. B i C, B-karoten oraz soli mineralnych m.in. potas, żelazo. Smaczny i zdrowy posiłek dla dzieci uczulonych na gluten.

Składniki:

  • kasza kukurydziana
  • sok z truskawek własnej roboty
  • kawałek gruszki
  • bakalie

Przygotowanie:

Przepis podstawowy na kaszę kukurydzianą: na 1 część kaszy 2 części wody, gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 20  minut. Następnie przekładamy na pucharków lub na talerz, polewamy sokiem z truskawek, dodajemy gruszkę i posypujemy bakaliami.

Pasztet z soczewicy

Bardzo dobry na kanapki, a podany z kaszą i surówką może również stanowić smaczne danie obiadowe.
Świetne źródło białka, błonnika, witamin z gr.B, beta-karotenu, fosforu, żelaza, wapnia oraz magnezu.
Przepis pochodzi z programu „Rewolucja na talerzu”

Składniki
500 g czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
2 łyzeczki curry
ok. 2 cm korzenia imbiru
2 jajka
garść pistacji
sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie, dorzucić marchewkę i przyprawy kolendrę i curry, chwilkę podsmażyć.
3. Dodać soczewicę, starty imbir i czosnek.
4. Całość zalać wodą i posolić. Gotować aż całość uzyska konsystencję gęstej papki. W razie potrzeby dolewać wodę
5. Masę wystudzić, dodać jajka i posiekane pistacje.
6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st przez ok. 30 minut.

Smacznego życzy Ania i Sztuka Odżywiania

Bułki na zakwasie

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest odżywcze, pięknie pachnie i długo zachowuje świeżość. Jak smakuje? Na pewno dla wielu osób przyzwyczajonych do smaku pieczywa drożdżowego, w dodatku z białej mąki może początkowo “specyficznie” smakować, warto jednak spróbować.

Zachęcam do eksperymentowania w kuchni. Moje pierwsze wypieki na zakwasie  dalekie były od ideału. Metodą prób i błędów uzyskujemy coraz lepsze pieczywo. Jeżeli jest zbyt zbite, należy dodać więcej zakwasu, dosypać trochę mąki pszennej albo dłużej wyrabiać ciasto.

Zaletą pieczywa na zakwasie jest obecność bakterii fermentacji mlekowej, które bardzo korzystnie wpływają na nasz  układ trawienny. W przeciwieństwie do pieczywa na drożdżach, które powoduje procesy fermentacyjne w jelitach i dobrze znane niektórym z nas  dolegliwości jak: wzdęcia, zaparcia czy niestrawność.

Przygotowanie zakwasu:

Składniki:

  • mąka żytnia typ 2000
  • woda

Po wymieszaniu  składników powinniśmy uzyskać  konsystencję gęstej śmietany, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas jest gotowy po ok. 2 dniach, kiedy pojawią się na powierzchni bąbelki i czuć będzie kwasem.

Jajka faszerowane na ciepło i zimno (2 wersje)

Jajka faszerowane na ciepło

  • 8 jaj
  • kilka pieczarek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • słonecznik, pokruszony chleb – do posypania

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, dzielimy na połowę (bez obierania; ze skorupką), wyciągamy żółtka, rozgniatamy widelcem. Pieczarki drobno kroimy i dusimy na małym ogniu. Gdy lekko przestygną, dodajemy żółtka, zieleninę, śmietanę, musztardę i doprawiamy. Połówki białek wypełniamy masą, posypujemy chlebem lub słonecznikiem i zapiekamy w piekarniku w 180 stopni przez 10 – 15 minut.

Jajka  faszerowane na zimno

  • 7 – 8 jaj
  • tuńczyk w sosie własnym lub ryba wędzona
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na połowę, wyciągamy żółtka, rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki. Połówki białek wypełniamy masą i układamy na półmisku, polewamy sosem zielonym.

 Sos zielony I

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki, dowolne kiełki
  • odrobina soku z cytryny
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sos sojowy, sól
  • tymianek
  • woda

Przygotowanie:

Płatki uprażyć w garnku, dodać ok ½ litra wody i gotować około 15 minut, zmiksować i doprawić sosem sojowym, solą. Wsypać pokrojoną zieleninę, dodać sok z cytryny, jogurt i tymianek. Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać wrzącej wody.

Sos zielony II

  • mały jogurt naturalny
  • kilka łyżek śmietany
  • rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki, dowolne kiełki
  • odrobina soku z cytryny
  • sól morska, pieprz
  • tymianek

 Przygotowanie:

Rzeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. W misce wymieszać pozostałe składniki i dodać pokrojoną natkę, szczypiorek i rzeżuchę.

Bułeczki orkiszowe

Składniki:

500 g mąki (pół na pół orkiszowej i graham typ 1850)
30 g świeżych drożdży
50 g płatków zbożowych, np. owsianych
50 g nasion (np. dyni, słonecznika, lnu, sezamu)
375 ml letniej wody
1 płaska łyżka soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 50 ml wody, dodać łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, nasionami i płatkami, dodać zaczyn, resztę wody i oliwę. Zagnieść dobrze ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min. godzinę. Uformować bułeczki, odstawić jeszcze na 15 minut, posypać np. słonecznikiem i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika, piec ok. 30 minut.

Smacznego

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.