sniadania start 24

Owsianka z owocami

  • do wrzącej wody wrzucić rodzynki, posiekane daktyle i morele, pokrojone w kostkę jabłko
  • wsypać płatki owsiane (na 1 część płatków 2 części wody)
  • dodać cynamonu i kardamonu (albo plasterek imbiru), trochę zimnej wody, kilka kropli cytryny i małą szczyptę kurkumy

Całość gotować na bardzo mały ogniu przez 15-20 minut. Do owsianki (już na talerzu) dodać po łyżce świeżego masła i miodu.

Zamiast płatków owsianych można użyć płatków: orkiszowych, żytnich i jęczmiennych.

Więcej wartości odżywczych mają płatki pełnoziarniste niż błyskawiczne, ponieważ te drugie są oczyszczone.

 





Owsianka – przepis podstawowy

  • 1 część płatków na 2 części wody
  • 1 szklanka suchych płatków to 2 porcje
  • płatki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu
  • gdy na dworze jest zimno, dodajemy cynamon, anyż, odrobinę imbiru
  • gdy na dworze jest ciepło, dodajemy goździki, anyż, kardamon
  • płatków nie mieszamy

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.