sniadania start 18

Sałatka z tuńczyka

Składniki:

  • puszka tuńczyka
  • pół szklanki brązowego ryżu
  • 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • puszka kukurydzy
  • papryka pokrojona w kostkę
  • przyprawy
  • olej lniany

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do ryżu. Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać łyżkę oleju lnianego, przyprawy i wymieszać.

Smażone pory z szynką i ryżem

Składniki:

  • 20 dkg chudej szynki
  • 3 pory
  • szklanka brązowego ryżu
  • łyżeczka klarowanego masła
  • 2 żółtka
  • przyprawy

Przygotowanie:

Szynkę ugotować w małej ilości wody. Do gotującej się szynki dodać sól, ziele angielskie, pieprz. Liść laurowy Po wystudzeniu szynkę pokroić w kostkę, pory pokroić na plasterki, dodać do szynki i podsmażać na sklarowanym maśle. Ryż ugotować i wymieszać z żółtkiem. Dodać do szynki z porem na patelni, przyprawić. Podsmażać do momentu ścięcia się żółtka.

Frittata warzywna

Składniki:

  • 2 jajka,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • papryka pokrojona w kostkę,
  • pomidor pokrojony w kostkę,
  • garść posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek,
  • łyżka oliwy,
  • przyprawy wg uznania

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej, następnie poddusić pokrojone warzywa. W osobnej misce rozbełtać jajka, przyprawić. Do miękkich warzyw dodać jajka, aby rozlały się na całej powierzchni patelni. Trzymamy 2 minuty, przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajko się zetnie. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy.

Omlet fitness

Składniki:

  • 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (lub płatków owsianych)
  • 1 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 żółtko
  • 4 białka z jajek
  • 3 łyżki wody
  • oliwa z oliwek
  • gruszka

Przygotowanie:

Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać wodę i roztrzepać. Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć pokrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni. Usmażony omlet przełożyć na talerz i pokroić na wierzch gruszkę.

Kasza jaglana z owocami i imbirem

do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej
dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbiru

Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

Dostaliśmy takiego maila: “Ja po prostu zakochałam się w tej kaszy jaglanej, mogłabym jeść ją każdego ranka.
Zaraziłam już tym przepisem mamę i jedną z sióstr, której dzieci bardzo polubiły jaglankę :D”

Kasza jaglana – wersja najszybsza

  • do 3 szklanek wrzątku wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej

Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

Wersja niesłodka: do kaszy jaglanej dodać oliwę z oliwek, pomidory, cebulę, szczypior, zioła (oregano, tymianek czy majeranek) – chwilę pogotować. Dobrze pasuje też jajko na miękko.

Kasza jaglana jest cenna z 2 powodów:

  • jest zasadotwórcza
  • usuwa wilgoć z organizmu

Może to coś dla Ciebie?

 Naucz się też dobrze przyprawiać – zapisz się na kurs!

  Żeby nauczyć się właściwie wykorzystywać przyprawy i zioła z korzyścią dla zdrowia i smaku

●   Żeby nauczyć się jak inaczej stosować przyprawy i zioła już znane, poznać nowe i dowiedzieć się jakie są ich zdrowotne moce

●   Żeby gotować w pełni wartościowe posiłki

●   Żeby w świadomy sposób poprawiać strawność posiłków

●   Żeby – w końcu – smaczniej gotować, lepiej trawić i po prostu zdrowiej żyć.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.