obiady

Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej

Coś szybkiego i prostego…

Kotleciki z kaszy i łososia
Składniki:

  • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 puszka łososia / tuńczyka w oleju

  • 1 mała marchewka

  • 3 ząbki czosnku

  • pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha

  • jajko

  • łyżka zmielonego siemienia lnianego

  • sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, żmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st przez 15 minut. Podawać z sosem np. czosnkowym.

Smacznego!

Kotlety zbożowe z sosem pomidorowo-dyniowym i ciecierzycą

Składniki na kotlety:

  • 4-5 łyżek ugotowanego orkiszu

  • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1-2 szt. ugotowanej marchewki

  • cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • natka pietruszki, koperek

  • sos sojowy

  • kurkuma,rozmaryn,majeranek

  • pieprz, sól morska (opcjonalnie gomasio)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego/ masła klarowanego

  • zmielone siemię lniane- jako zagęstnik

  • mąka razowa- do obtoczenia

Składniki na sos pomidorowo-dyniowy z ciecierzycą:

  • słoik przecieru pomidorowego/puszka pomidorów

  • kawałek dyni Hokkaido

  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy albo z puszki

  • 2 czerwone cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • świeża bazylia i rozmaryn

  • só morska, pieprz

Przygotowanie orkiszu

Ziarna orkiszu należy moczyć, najlepiej całą noc w lekko zakwaszonej wodzie np. sokiem z cytryny. Następnie odcedzić i gotować ok. 1,5h.

Przygotowanie kaszy jaglanej

Przepłukaną kaszę (ok. ⅓ szklanki) wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.

Przygotowanie kotletów

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodając rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ugotowane zboża, marchewkę i zmiksować. Dorzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, kurkumę,rozmaryn, majeranek, sos sojowy i siemię lniane. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze. Kotlety powinny mieć konsystencję dość zwartą, lekko klejącą. Formować małe kotleciki (najlepiej robić to w rękawiczkach i zwilżać delikatnie wodą) i obtaczać w mące razowej. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie.

Przygotowanie sosu

Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną dynię i poddusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i doprawić. Na koniec wrzucić ciecierzycę, zagotować  i posypać świeżymi ziołami.

Krem fenkułowo-porowy z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 1 fenkuł (koper włoski)

  • 2 duże pory

  • kawałek dyni Hokkaido

  • 1,25 l bulionu/wody

  • 125 ml mleczka kokosowego

  • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

  • 2 listki laurowe, ziele angielskie, sól/sos sojowy, pieprz

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • oliwa z oliwek

  • świeży koperek

Wykonanie:

Fenkuł i dynię pokroić, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i upiec w piekarniku w 200 st przez ok. 20-25 minut.

Na patelni podsmażyć pokrojonego pora.

Do garnka wrzucić listki laurowe, zielę angielskie, upieczonego fenkuła z dynią, podsmażonego pora, kaszę jaglaną i mleczko kokosowe, a następnie zalać bulionem/ wodą. Gotować ok 20-30 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem.

Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa.

Soczewica – prosta w przygotowaniu, łatwo dostępna, a jaka kopalnia składników mineralnych, tylko dlaczego tak rzadko wykorzystywana w naszej kuchni?

Należy do roślin strączkowych, zawiera lekkostrawne białko, błonnik, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.

Pozytywnie działa na nasze serce i układ krwionośny,  wzmacnia układ trawienny, posiada niski indeks glikemiczny.

 

Składniki:

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 2 nieduże marchewki
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szczypta kurkumy
  • listek laurowy
  • ⅓ łyżeczki gorczycy
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ⅓ łyżeczki curry
  • sól morska, pieprz cytrynowy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • do posypania pestki dyni

Przygotowanie:

Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy.

Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy.

Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

 

Smacznego

Prosta i smaczna zupa krem z dyni

Prosty i szybki przepis na zupę krem z dyni:
1. Pokroić dynię (na pół, na cztery, w księżyce)
2. Obrać skórkę i usunąć pestki
3. Wrzucić do garnka w 3-4 cm kawałkach
4. Wlać trochę wody (ok. 1/3 objętości dyni)
5. Dusić pod przykryciem do miękkości (zależy od dyni, maksymalnie godzinę)
6. Dodać pieprz ziołowy, curry, sól morską (lub kamienną), łyżkę masła, łyżkę soku z cytryny i zmiksować wszystko
7. Zjeść

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.