napoje

Ocet jabłkowy

Składniki:

  • 5 dużych jabłek (najlepiej z własnej działki, od sąsiada lub kupionych z gospodarstwa ekologicznego)

  • przegotowana woda

  • miód lub cukier trzcinowy nierafinowany

Jabłka grubo obieramy i skórki wkładamy do słoja, zalewamy chłodną, przegotowaną wodą wymieszaną z miodem/cukrem ( w proporcji 2 łyżki miodu- na szklankę wody), tak, aby przykrywały skórki. Na słój nakładamy gazę i gumkę -recepturkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-6 tygodni (w celu naturalnej fermentacji jabłek), od czasu do czasu można wymieszać drewnianą łyżką.

Ocet jest gotowy, kiedy płyn przestanie się pienić. Po tym czasie odcedzamy skórki, a ocet pozostawiamy w słoju do sklarowania, a następnie przelewamy do butelek.

Ocet powinień być klarowny i mieć słomkowy kolor.

Jeśli podczas fermentacji pojawi się pleśń, należy wszystko wylać.

Jest to naturalny konserwant i ma bezterminowy okres przydatności.

Herbatka Imbirówka

2 plasterki świeżego imbiru zalać wrzątkiem

opcjonalnie – dodać kilka kropli cytryny i łyżeczkę miodu

Działa rozgrzewająco, wzmacnia odporność.

Sok z warzyw kiszony– megawitamina.

Ilość wystarcza na 10-dniową kurację

Zetrzeć na tarce:

  • 250 g marchwi
  • 250 g buraków
  • 250 g korzenia pietruszki
  • 250 g selera
  • drobno pokroić :
  • 250 g pora
  • 250 g białej kapusty

Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku

 

Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą

Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.

Działanie:

  • uzupełnienie witamin
  • poprawa kondycji
  • wzmocnienie odporności
  • łagodne oczyszczenie organizmu
  • zwiększenie sił witalnych

Przeznaczony dla osób :

  • wycieńczonych, bez energii
  • cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
  • z anemią
  • po operacjach
  • po naświetlaniu
  • po kuracji antybiotykowej

Nektar życia

  • ½ szklanki natki pietruszki i selera
  • ½ szklanki kiełków (kilkudniowych)
  • 2 szklanki wrzątku

Zmiksować wszystkie składniki

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.