kolacje

Frytki z dyni Hokkaido

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido

  • oliwa z oliwek

  • rozmaryn (opcjonalnie)

  • sól morska, sos sojowy

 Przygotowanie: 

Dynię przekroić na pół, oczyścić środek i pokroić wzdłuż na cieńkie plastry. Skropić oliwą, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko posolić i posypać ewentualnie rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st, do momentu aż będą chrupiące. Po upieczeniu można skropić sosem sojowym.

Pasztet jaglano-szpinakowy

Składniki:

 

  • 1 szkl. migdałów (najlepiej bez skórki)

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

  • 450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

  • 1 jajko

  • 1 łyżka siemienia  lnianego

  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej

  • szczypta curry

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

  • sól morska lub kamienna, pieprz



Przygotowanie:

1. Migdały namoczyć na noc, opłukać i zmiksować.

2. Szpinak poddusić na patelni, dodać czosnek i pozostałe przyprawy. Ważne, aby szpinak dobrze odparował.

3. Wymieszać kaszę jaglaną, migdały i jajko ze szpinakiem, ewentualnie doprawić.

4. Piec w 180 st przez ok. 40 minut.


Smacznego

Schab lub szynka pieczone z ziołami

Mięso: schab lub szynka w 1 kawałku (ok. 1,2 – 1,5 kg)

Marynata:

4 ząbki czosnku

1 cebula

2 liście laurowe

po 4-5 ziaren jałowca i ziela angielskiego

1 łyżeczka soli kamiennej (do przetworów) lub morskiej nieoczyszczonej

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki gałki muszkatałowej

1 łyżeczka musztardy

oliwa

Liść laurowy, ziele angielskie i ziarna jałowca rozmiażdżyć w moździeżu i wymieszać z resztą składników, mięso zamarynować i pozostawić na 12h. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, dodać troszkę wody i piec w temp. 180 st.

Po upieczeniu może być wykorzystane na ciepło jako część obiadu; świetnie smakuje z jabłkami w majeranku z żurawiną. Można podawać też na zimno do pieczywa.

 

Jabłka w majeranku z żurawiną

1 kg jabłek

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego lub extra)

3 łyżki żurawiny (suszonej lub ze słoika)

łyżka (lub 2 nawet) majeranku

 

Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na kawałki 2-3 cm (nie za małe) i wrzucamy na rozgrzane w garnku masło. Przyprawiamy majerankiem i mieszamy przez 2-3 minuty. Dodajemy żurawinę i dusimy razem 3 minuty. Gotowe!

 

Smacznego

Congee (zupa ryżowa)

Congee (czytaj: kondżi), czyli zupa ryżowa to prastare lekarstwo z Azji. Zupa jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna, wzmacnia żołądek,wspomaga wydalanie wody, ma działanie odżywcze, łagodzące i chłodzące.

Przepis podstawowy na congee

  • ryż (dowolny gatunek, najlepiej pełnoziarnisty)
  • woda

Mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, można dostosować do własnych upodobań. Gotować na bardzo małym ogniu od 2-4 h. Im dłużej gotujemy, tym większa moc zupy.

Możliwości urozmaicania tej prostej potrawy są nieskończone: warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.

Kombinacje najbardziej popularnych składników, które można gotować z zupą ryżową :

  • Buddyjska zupa ryżowa:

dowolny gatunek ryżu, mleko, masło, miód

Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy mleko, masło i  miód.

  • Zupa ryżowa z suszonymi owocami:

dowolny gatunek ryżu, suszone owoce

Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy suszone owoce, jeśli potrzeba dosłodzić np. słodem jęczmiennym, miodem, syropem z agawy.

  • Migdałowa zupa ryżowa:

dowolny gatunek ryżu, migdały, dowolny środek słodzący

Migdały moczymy całą noc w mleku, następnie obieramy. Ryż i migdały gotujemy według przepisu podstawowego.

  • Zupa ryżowa z marchewką:

dowolny gatunek ryżu, marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, starty imbir, masło, sos sojowy, kurkuma

Do przygotowanej zupy ryżowej według przepisu podstawowego gotujemy do miękkości pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i imbir,  na koniec dodajemy masło, kurkumę i sos sojowy.

  • Zupa ryżowa ze szpinakiem:

dowolny gatunek ryżu, szpinak, cebula, gałka muszkatołowa, sól morska, masło albo olej sezamowy.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, szpinak, pod koniec przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Mieszamy z zupą ryżową.

 

Smacznego

Cebule zapiekane z kuskusem i wędzonym łososiem

Składniki:

4 cebule
100 g razowego kuskusu
50 g wędzonego łososia
1 łyżka oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
płatki suszonej papryki słodkiej
sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie:

  • z cebuli usuń brzydkie łupinki (zostaw jedną warstwę, złocistą),
  • umyj, zetnij lekko końce, by równo stały,
  • zetnij czubki odłóż, wydąż cebulę,
  • wydrąż część pokrój w kostkę,
  • na patelni rozgrzej oliwę, zarumień pokrojoną cebulę
  • kuskus posyp kurkumą, zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wody ile ziarna),
  • odstaw na 3 minuty,
  • po tym czasie dodaj do kuskusu podsmażoną cebulę, płatki papryki, porwanego na kawałki łososia,
  • natkę umyj, posiekaj, też dodaj do kaszki,
  • przypraw całość i wymieszaj,
  • nadziewaj masą cebulę, przykryj czubkiem cebuli i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 20 minut.

Autor przepisu i zdjęcia: Marta Krawczyk



Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.