home start 60

Debata "Zdrowe odżywianie – czy jest możliwe?"

Czy możliwe jest, aby masowe żywienie było zdrowe? Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa od „zwykłej”? Jak wybierane jest jedzenie przez restauratorów i stołówki szkolne? O tych i innych zagadnieniach będą dyskutować uczestnicy debaty „Zdrowe odżywianie – czy jest możliwe?” organizowanej przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu 26 września w Warszawie.

Kończą się wakacje i rozpoczyna nowy rok szkolny – to dobra okazja, aby zastanowić się nad tym, jakiej jakości było jedzenie, które oferowano nam podczas urlopu w restauracjach i barach, a także czy żywność serwowana dzieciom w szkołach jest zdrowa. Konsumenci chcący zdrowo się odżywiać zmuszeni są do bardzo dokładnego czytania etykiet i poruszania się w gąszczu sprzecznych ze sobą informacji na temat jedzenia, a wybierając żywność ekologiczną – do płacenia wysokich cen.

Świadomie decyduję – wywiad z Urszulą Mijakoską

1. Co skłoniło Panią do napisania książki o diet coachingu?

Urszula Mijakoska: Po skończeniu kilku kursów coachingowych,  sama na sobie doświadczyłam,  jak wspaniałym narzędziem zmiany i rozwoju jest coaching. Gdy zaczęłam pracować jako biznes coach potwierdził się fakt, że coaching jest bardzo skuteczną metodą zmiany dla moich klientów. Drugą moją pasją jest zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia. Pojawiła się myśl, jak przenieść metodę coachingu do dietetyki, jak sprawić by osoby które chcą schudnąć mogły tego dokonać bez efektu jo-jo itp. Praca nad realizacją tego zamierzenia przyniosła właśnie diet coaching. Ta innowacyjna metoda na polskim rynku znalazła już wielu praktyków. Jest 15 diet coachów, którzy ukończyli prowadzony przeze mnie kurs diet coachingu. Natomiast sam pomysł napisania książki pojawił się wraz z  telefonem Pani Renaty Kickiej z wydawnictwa Edgard – Samo sedno. Był następstwem moich działań związanych z rozpowszechnieniem idei diet coachingu.

Zasada 80/20

Pamiętaj, że życie jest sztuką możliwego, więc nie wprowadzaj wszystkich zmian na raz. Skuteczniejsze jest systematyczne, powolne zmienianie nawyków niż nagła rewolucja. Stosuj zasadę 80/20, czyli 80% zdrowych zasad, 20% na odstępstwa. Nie dajmy się zwariować!

Sztuka Odżywiania laureatem Plebiscytu Know Health 2011

Sztuka Odżywiania została laureatem Plebiscytu Know Health 2011.

Otrzymaliśmy III nagrodę w kategorii 1: Najlepsze działania CSR w dziedzinie promocji i profilaktyki zdrowia.

W gronie zwycięzców znalazły się:

I Miejsce

Program – Razem zadbajmy o zdrowie

Jeronimo Martins Dystrybucja

II Miejsce

Program –  Z uśmiechem przez życie

Klinika Ortodontyczna „Orthosmile” z Wrocławia

III Miejsce

Program – Sztuka odżywiania

Spółdzielnia Socjalna „Smaki Życia” z Olsztyna

Dziękujemy wszystkim, którzy trzymali za nas kciuki!

 

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.