home start 45

Od czego zacząć zdrowe odżywianie?

hantle i warzywa
Jeśli nie wiesz od czego zacząć zdrowe odżywianie, zacznij od zdobycia informacji. Przeczytaj artykuły, zapoznaj się z prezentacjami, zacznij poszerzać swoją wiedzę. Zaufaj wiedzy ekspertów opartej nie tylko na ich wykształceniu, ale również własnych poszukiwaniach i doświadczeniu.

Oto lista artykułów, prezentacji i innych pożytecznych narzędzi – dobre kroki ku zdrowemu odżywianiu.

ZDROWE ODŻYWIANIE – ZASADY:

Naturalne źródła magnezu

naturalne źródła magnezu sztuka odżywiania pl

Spośród wszystkich minerałów, do utrzymania optymalnego stanu zdrowia, nasz organizm najbardziej potrzebuje magnezu. Po dziesiątkach lat badań, staje się oczywiste, że magnez, czwarty najcenniejszy minerał w organizmie człowieka, jest niezbędny do regulowania setki procesów biochemicznych i fizjologicznych. Odpowiada za prawidłowe utrzymanie metabolizmu i układu krążenia.

Najbogatsze źródło magnezu to:

Sezonowe listy zakupów spożywczych – pomocne narzędzie dla każdej rodziny

Robienie zakupów spożywczych było kiedyś dla mnie udręką. Zauważyłam, że lista zakupów ciągle taka sama, lato, jesień, zima, wiosna: warzywa, owoce, bakalie, kasze, mięso, często to samo. Dlatego zrobiłyśmy z Anią Ptak podręczne listy zakupów, na każdą porę roku inną (no wiadomo, część powtarza się w każdym sezonie). Po to, by jesienią pamiętać o gruszkach, dyni, burakach i kapuście, a wiosną używać mniszka, cykorii czy rzodkiewek. I żeby nie myśleć za dużo jak urozmaicić żywienie 😉 Listy są gotowe – w formacie A3, choć możesz też wydrukować na A4 (akurat wolę mniejszy druk, na A4, bo wtedy ogarniam wzrokiem całość).

Sezonowe listy zakupów są przygotowane według czterech pór roku: lato, jesień, zima i wiosna. Czyli są to 4 listy zakupowe.

Produkty spożywcze są podzielone na 10 grup:

  • rośliny strączkowe
  • produkty zbożowe
  • owoce
  • warzywa i grzyby
  • mięso, ryby, jaja
  • oleje i nasiona
  • mleko i jego przetwory
  • przyprawy
  • napoje
  • żywność w słoikach i puszkach oraz koła ratunkowe (zwłaszcza dla osób pracujących zawodowo).

To co jest sezonowe, jest pogrubione, np. dynia jesienią czy truskawki latem.

Jak korzystać z sezonowych list zakupów spożywczych?*

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.