home start 40

Kasza jaglana na słodko

truskawki i kasza jaglana

Kilka prostych przepisów z zastosowaniem kaszy jaglanej. Tym razem wersje na słodko.

Kasza z truskawkami

Składniki na 2 porcje:

* ½ szklanki kaszy jaglanej

* 2-3 łyżki śmietanki kokosowej (lub innej)

* 2-3 łyżeczki miodu

* truskawek ile się chce

* posiekane grubo orzechy nerkowca

Kaszę wrzucić na wrzątek i gotować wg przepisu podstawowego, truskawki zmiksować z miodem. Śmietankę można połączyć z kaszą albo polać nią po wierzchu, na koniec dodać orzechy.

Zupy z dodatkiem kaszy jaglanej

zupa

Czasami najprosztszą i najłagodniejszą metodą na wprowadzenie kaszy jaglanej w codziennej diecie, jest dodawanie jej do zup.

Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy należą do tradycyjnych dań polskich, przygotowywanych z warzyw i zbóż dostępnych w okolicy, czasami z dodatkiem mięsa. Używając łatwo dostępnych produktów krajowych, można ugotować wiele zup, w różnych kombinacjach smakowych.

Zdrowa zupa:

* składniki urozmaicone, świeże, nie mrożone, sezonowe

* świeżo przygotowana, unikać odgrzewania

* bez polepszaczy, kostek rosołowych, weget, mieszanek przypraw

* zawiera niewielki dodatek soli (sól morska, himalajska lub kamienna)

* zupa jarska częściej niż na mięsie

* zawiera różnorodne przyprawy, zioła i zieleniny

* nie jest zagęszczana mąką i zabielana śmietaną

* nie zawiera składników rafinowanych – białą mąkę, ryż czy makaron zastępują produkty pełnoziarniste.

Kasza jaglana – bazowy przepis

kasza jaglana moze byc zepsutaJak przygotować kaszę jaglaną? – przepis podstawowy

* Zanim przystąpisz do płukania kaszy jaglanej możesz uprażyć ją na patelni (aż poczujesz delikatny orzechowy zapach), dzięki temu ugotowana potrawa będzie miała więcej ciepła, co korzystnie podziała na osoby wyziębione. Uprażona kasza jaglana jest również idealna dla osób z nadmiarem wilgoci/śluzu oraz borykających się z biegunką. Nieprażona kasza – bardziej chłodzi i gasi pragnienie.

* Następnie myjemy ziarna pod bieżącą wodą na sicie albo płuczemy parę razy w naczyniu, po czym odsączamy wodę.

10 sytuacji, w których kasza jaglana może pomóc

kasza jaglana sztuka odżywianiaDlaczego i kiedy warto spróbować “zwykłej”, a może “niezwykłej” królowej kasz?

Kasza jaglana jest niezastąpiona, gdy:

1) jesteś wychłodzony (sprawdź symptomy: zimne dłonie i/lub stopy, blada cera, biały nalot na języku, potrzeba ciepła)

Kasza jaglana ma właściwości ocieplające, aby wzmocnić jej rozgrzewające działanie na nasz wyziębiony organizm wystarczy przed gotowaniem uprażyć ziarna prosa na suchej patelni (aż zrobi się ciepła i zacznie pachnieć lekko orzechowo).

2) jesteś osłabiony, przebyłeś ciężką chorobę – ta kasza postawi Cię “na nogi”.

To bomba witaminowa, o wysokim poziomie białka i węglowodanów w idealnych proporcjach. Należy do najbardziej lekkostrawnych zbóż i niebywale odżywczych. Kleik z kaszy jaglanej podawany jest cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.

Kurs przyprawiania ze Sztuką Odżywiania.

kurs przyprawiania ze sztuką odżywiania

 Katarzyna Rudnicka oraz Anna Ptak, prowadzące kurs przyprawiania, bogatsze o doświadczenia i informacje zwrotne od kursantów pierwszej edycji, zmieniamy jego formułę, a właściwie proponujemy nowe wersje, lepiej dopasowane do potrzeb ludzi: lepiej dopasowane programy, mniej lub bardziej intensywne, podstawowe i rozszerzone, z grupą treningową lub bez. Nowe wersje to: Slow (jeśli wolisz pracować we własnym tempie), Basic (program podstawowy, ze wsparciem grupy) oraz Smart (program rozszerzony, również ze wsparciem grupy).

Ceny promocyjne do 06.03.2015.

 

Co to za kurs przyprawiania?

Sam opis przypraw nie jest dla nas sednem tego kursu, to każdy może znaleźć w internecie. Istotne jest JAK SKOMPONOWAĆ POTRAWĘ – co do czego pasuje, jak zrównoważyć smak, jak wydobyć więcej aromatu; zioła, sól, przyprawy i nośniki smaku – niby detale, ale to właśnie one się liczą.

“Moim zamysłem jest, by po kursie każdy umiał stworzyć zrównoważoną potrawę, gdzie bazą może być cokolwiek – ziemniak, dynia, cieciorka, kasza jaglana, ryż, mięso czy ryba; żeby za pomocą ziół, przypraw i nośników smaku każdy był w stanie stworzyć dzieło.”

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.