home start 30

Z czym to się je: ziemniak. Czyli, co robić z ziemniaka?

Ziemniaka nikomu nie trzeba przedstawiać – wydaje się, że był z nami od zawsze, a obiad w szanującym się polskim domu nie może się bez niego obejść. I bardzo dobrze! Ziemniak jest przecież bardzo zdrowy. Od pewnego czasu ma gorszą prasę, uważany jest za warzywo mało wartościowe i tuczące. Nic bardziej mylnego – 100 g gotowanych kartofli ma zaledwie 75 kcal. Odpowiedzialność za tuczące właściwości ziemniaka ponosi jego zwyczajowe towarzystwo na naszym talerzu – tłuste mięso i sosy. Sam ziemniak to bogate źródło witaminy C, białka i witamin z grupy B. Jest też lekkostrawny, stąd stanowi często pierwszy posiłek małych dzieci w trakcie rozszerzania diety czy osób z problemami układu pokarmowego. Sekretem zachowania zdrowotnych właściwości ziemniaka jest oczywiście sposób jego przyrządzenia, przyprawienia i podania z odpowiednimi składnikami. Stąd obecność ziemniaka w naszym cyklu “Z czym to się je”.

Z czym to się je: burak. Co robić z burakami?

Buraki, choć popularne, są w polskiej kuchni traktowane trochę po macoszemu. Jest oczywiście barszcz – nieodłączny element kolacji wigilijnej – i jarzynka z buraków, ale czy coś jeszcze? Dziś już coraz rzadziej robi się prawdziwy barszcz na zakwasie – w końcu barszcz w proszku dostępny jest wszędzie i oczywiście robi się go w sekundę. Nikt nie wspomina o fatalnym, chemicznym składzie takiego “barszczu” i jego negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Dlatego w kolejnej odsłonie naszego cyklu “Z czym to się je” chcemy pokazać, że dobrze przyprawione i podane buraki mogą stanowić ciekawą propozycję na obiad czy przystawkę.
Buraki są znakomitym antidotum na anemię, obniżają ciśnienie krwi, pomagają na katar, zmęczenie i nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.

Z czym to się je: ciecierzyca. Czyli co robić z ciecierzycą (cieciorką)?

Ciecierzyca, zwana też cieciorką lub grochem włoskim, jest kolejną z bohaterek naszej serii “Z czym to się je”. Cieciorka jest warzywem strączkowym i tak jak soja czy soczewica jest bogata w białko i sycąca. Do zalet ciecierzycy należy jej pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, pomoc w odchudzaniu i w walce z cukrzycą. Przeczytaj jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania.
W polskiej kuchni ciecierzyca jest jeszcze mało popularna, nadal w większości gospodarstw domowych króluje zestaw: mięso, ziemniaki i jarzynka. Na szczęście, dzięki coraz większej popularności diety wegetariańskiej i rosnącej świadomości na temat zdrowej kuchni, rośliny strączkowe zdobywają miejsce w świadomości kulinarnej Polaków. Ciecierzyca może stanowić podstawę wielu dań

Z czym to się je: soczewica. Czyli co robić z soczewicą?

Soczewica to kolejny produkt roślinny, który zostanie omówiony w ramach naszego cyklu “Z czym to się je”. Mimo, iż soczewica jest tania i łatwo dostępna, dopiero od niedawna zaczyna być populara. Wraz ze wzrostem popularności diety wegetariańskiej wzrosło także zainteresowanie soczewicą. Stanowi ona bogate źródło białka, stąd jest znakomitym zamiennikiem mięsa dla wegan i wegetarian oraz osób, które z przyczyn zdrowotnych ograniczają jego spożycie.
Soczewica, poza białkiem, zawiera także dużo potasu i kwasu foliowego, jest więc zdrowym wyborem dla kobiet w ciąży, choć jako roślina strączkowa musi być podana z przyprawami ułatwiającymi jej trawienie. Przeczytaj artykuł “Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania”.

Z czym to się je: cukinia. Czyli co robić z cukinią?

Cukinia to nieodłączny składnik letniego menu – w sezonie letnim jest tania, łatwo dostępna i przede wszystkim przepyszna. Jedną z licznych zalet cukinii jest fakt, że jej smak pasuje do większości potraw zawierających zarówno mięsa, jak i same warzywa. Ma delikatny smak i lekką konsystencję, dlatego jest doskonałą propozycją dla małych dzieci, które dopiero uczą się gryźć i powinny jeść potrawy łagodne w smaku. Jest znakomita smażona, pieczona i gotowana. Z cukinii można przygotować pyszne zupy, sosy do makaronów, zapiekanki czy przekąski. Włosi przygotowują nawet kwiaty cukinii, które obtoczone w cieście i usmażone, wprost rozpływają się w ustach.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.