desery

Muffinki z czekoladą

muffinki z czekoladąSkładniki

  • 125 g mąki kukurydzianej

  • 125 g mąki pszennej  typ 450 (polecam jednak mąkę orkiszową albo typ 1850)

  • 125 g cukru trzcinowego (ale spokojnie może być mniej)

  • pokrojona gorzka czekolada (według uznania)

  • ½ łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Jajko

  • 125 ml maślanki ( wersja dla alergików: mleko ryżowe,migdałowe,sojowe)

  • 125 ml oleju

 

Sposób wykonania

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Suche składniki wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać. Papilotki wypełnić do ¾ wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st C.

Piernik z dyni

 

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej

  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej

  • 3 szkl. startej dyni (na drobnych oczkach)

  • 1 szkl. miodu

  • po ¼  szkl. melasy i słodu

  • ¾ szkl.oleju/oliwy

  • 2 jajka

  • 1 torebka proszku do pieczenia (ok. 17g)

  • 1 ½  łyżki przyprawy do pierników (najlepiej własnej roboty, przepis poniżej)

  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru

  • ½ szkl. posiekanych orzechów i migdałów

  • ⅓ szkl. uprażonych ziaren słonecznika i dyni

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać suche składniki czyli przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i bakalie, wymieszać. Następnie startą dynię, miód, słód i melasę oraz oliwę/olej i żółtka. Białka ubić i dodać na sam koniec, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Pozostawić na ok. 15 minut, po tym czasie masę przelać do wysmarowanej olejem prostokątnej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 1h.

Po ostygnięciu można polać gorzką czekoladą.

 

Polecam wykonać własną przyprawę do pierników:

3 łyżki mielonego cynamonu

1 łyżka zmielonych goździków

1 łyżka kardamonu

1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, kolendry, anyżu, ziela angielskiego (jeśli lubicie)

Ciasteczka korzenne

Te kruche i aromatyczne ciasteczka idealnie się sprawdzą w jesienno – zimowe dni.
Przyprawy korzenne w nich zawarte wspaniale nas rozgrzeją, wzmocnią i pobudzą.

Składniki:

  • 100 g mąki razowej

  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

  • 70 g cukru nierafinowanego

  • 100 g masła

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (można pominąć)

  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • ½ łyżeczki kardamonu

  • ½ łyżeczki mielonych goździków

  • ⅓ łyżeczki zmielonego imbiru

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem i cukrem, dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 15 minut. Dekorujemy według uznania.

Granola

Składniki:

  • 3-4 filiżanki płatków zbożowych (owsianych, jęczmiennych, żytnich, orkiszowych itp..)

  • 1 filiżanka otrąb owsianych, orkiszowych lub pszennych

  • ½ filiżanki sezamu

  • ½ filiżanki siemienia lnianego

  • 1 filiżanka mąki kukurydzianej

  • ok. 3-4 łyżki miodu

  • słód/melasa wg uznania

  • ½ filiżanki oleju/oliwy

Wykonanie:

Mieszamy wszystko i pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut, w trakcie pieczenia można przemieszać. Dodajemy następnie np. słonecznik, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, migdały, sparzone rodzynki wg upodobania i jeszcze pieczemy ok 10 minut. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce 3-4 tygodnie.

Sezamowe inspiracje, czyli ciasteczka sezamowe

Coś dla smakoszy sezamu… Nie za słodkie, rozpływające się w ustach ciasteczka sezamowe

Składniki:

1 szkl. mąki orkiszowej

1 szkl. mąki kukurydzianej

3 łyżki płatków zbożowych

12 dag masła

5 łyżek miodu

1 łyżka pasty sezamowej Tahini (można pominąć)

10 dag sezamu

1-2 łyżki mleka sezamowego  albo zimnej wody..

 

Polecam zrobić własne mleko sezamowe: ½ szkl. sezamu

1 szkl. ciepłej wody

szczypta soli morskiej

Sezam namoczyć na noc, odsączyć i odlać wodę. Zmiksować nasiona z ciepłą wodą, solą morską i gotowe. Można stosować w takiej postaci albo odsączyć, a powstałą pastę przyprawić według upodobań i podawać z chlebem albo wykorzystać do wypieku np.ciastek.

Ciasteczka sezamowe

W misce wymieszać obie mąki, miękkie masło, płatki, sezam, pastę sezamową i miód. Dodać mleko albo wodę, tylko tyle, aby uzyskać gęstą konsystencję (jeśli dodajemy pastę z tahini i płynny miód to 1 łyżka płynu wystarczy), nie wyrabiać. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1,5 h. Po wyjęciu lekko rozwałkować (albo ręką spłaszczyć) na posypanej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka. Piec w 180 st przez 20 minut.


Smacznego

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.