Apricot Kernel olej – cena – opinie – gdzie kupić – zastosowanie

0

OLEJ Z NASION Moreli – ŁAGODNY DO SKÓRY I WŁOSÓW.

Olej z pestek moreli, zwykle tylko jako olej morelowy, będzie coraz bardziej widoczny w pielęgnacji skóry i włosów. Niemniej jednak nie otrzymuje się go z owoców, ale z rdzenia. Wewnątrz rdzenia znajduje się migdał – z niego wypychany jest olej, który jest wykorzystywany w strefie gotowania, a także w estetycznych przedmiotach.

Do wytworzenia olejku z pestek moreli wykorzystuje się dwa rodzaje moreli: cudownie wyhodowane morele, a także kwaśne dzikie morele. Migdały morelowe mają smak marcepanowy, migdały dzikiej moreli są gorzkie.

Morela. – POCHODZENIE Z PODSTAWY OLEJU Z NASION Moreli

Drzewo morelowe lub żywopłot pochodzi z Chin. Od około 3000 lat pne Morelę odkryto dodatkowo w Armenii, a także szybko dotarła do Europy. Turcja jest obecnie jednym z największych obszarów uprawy moreli. Drzewa morelowe uprawia się również we Włoszech, na Węgrzech, a także w Hiszpanii, podobnie jak obszary uprawy w Szwajcarii, a także w Austrii.

Morela jest dodatkowo nazywana morelą w krajach bawarskich i austriackojęzycznych. Pochodzi z kategorii Prunus od członków rodziny róż. Żywopłot lub drzewo ma zaokrągloną koronę i osiąga wysokość około 6 metrów, czasem drzewa mogą osiągnąć wysokość nawet dziesięciu metrów.

Sama morela ma rozmiar od 4 do ośmiu centymetrów, a także jest okrągła lub rzadko nieco wydłużona. Ma jedwabistą, jasnożółtą do pomarańczowo-czerwoną skórę, która zazwyczaj pokazuje szkarłatne miejsca lub obszary po ciepłej stronie. Miazgę można wygodnie usunąć z bitu – dostawcy migdałów na olej z pestek moreli.

Morela. - POCHODZENIE Z PODSTAWY OLEJU Z NASION MoreliPRODUKCJA OLEJU Z NASION Moreli

W Europie morele zbierane są w lipcu. Początkowo świeże owoce są suszone. Po około połowie czasu wysychania skały są ekstrahowane z owoców z uprawianymi morelami, w przypadku dzikich moreli owoce są cięte na pół, aby pozbyć się skały.

Olej z pestek moreli jest wytwarzany ręcznie, ponieważ skały należy również wysuszyć, a następnie spękać. Wygląd kawałków moreli to sugestywne migdały, które przechodzą starannie dobrane zapewnienie jakości. Otwarte i wadliwe rdzenie są sortowane ręcznie.

Olej z pestek moreli usuwa się z migdałów poprzez pchanie na zimno. Jednak wiele olejków zostało ulepszonych ze względu na to, że olej z pestek moreli szybko jełczeje z powodu wysokiego poziomu nienasyconych tłuszczów. Olej z pestek moreli jest jeszcze bardziej trwały dzięki parowaniu, odśluzowywaniu, a także odkwaszaniu. Rafinacja może odbywać się zarówno dosłownie, jak i chemicznie. Fizyczne udoskonalenie pociąga za sobą wiele dodatkowych inicjatyw. Niemniej jednak jest on coraz częściej wykorzystywany, ponieważ wydajność jest nie tylko wyższa, ale także znacznie bardziej chronione środowisko. Do stosowania w strefie gotowania należy jednak wybrać nierafinowany, natywny olej z pestek moreli, który został pozyskany z nasion przyjemnie uprawianych moreli.

PODOBNE DO OLEJU MIGDAŁOWEGO

Surowy, wciąż nierafinowany olej morelowy ma złoto-żółty kolor i jest podobny do olejku migdałowego zarówno pod względem zapachu, jak i składników. Z tego powodu oba oleje są również wykorzystywane do porównywalnych celów.

W 100-procentowym skupieniu olej z pestek moreli należy do olejków eterycznych, z których można korzystać tylko w naprawdę małych ilościach. Powodem tego jest zagrożenie, że niezbędne oleje mogą być drażniące, a w najgorszym przypadku wręcz niebezpieczne. Z umiarem stosowanie oleju z pestek moreli jest bezpieczne.

SKŁADNIKI OLEJU Z NASION Moreli.

Olej z pestek moreli ma wiele wysokiej jakości składników. Skład oleju przypomina to:

  • 66,1 procent kwasu oleinowego (kwas oleinowy, tłuszcz nienasycony, tłuszcz omega-9).
  • 25,3 procent kwasu linolowego (tłuszcz omega-6).
  • 5,9 procent kwasu palmitynowego.
  • 1,6 procent kwasu stearynowego.
  • 0,6 procent kwasu palmitolowego.

Zgodny z witaminami, minerałami i mikroelementami można również znaleźć w oleju z pestek moreli:

  • witamina A.
  • witamina E.
  • Witamina B3.
  • Witamina B17.
  • Jod.
  • potas.
  • magnez.
  • Fosfor.
  • we wspaniałych rdzeniach: miedzi, fluoru, żelaza.
  • w gorzkich rdzeniach: żelazo, cynk, mangan.

ZASTOSOWANIE OLEJU Z NASION Moreli.

Olej bitowy z moreli jest w dużej mierze wykorzystywany na rynku kosmetyków, ale również w kuchni. Mówi się również, że olej z pestek moreli jest przydatny w porównaniu z rakiem.

OLEJ Z NASION Moreli W KOSMETYCE.

Na rynku kosmetyków olejek z pestek moreli jest stosowany głównie w pielęgnacji skóry, włosów, a także w kontekście aromaterapii. Rynek kosmetyków wykorzystuje tylko rafinowany olejek z pestek moreli, ponieważ miejscowy olej jest równie nieprzewidywalny.

Kwas linolowy w postaci olejku z pestek moreli jest szczególnie ważny w leczeniu skóry. Jest regularnym elementem skóry i kontroluje równowagę wodną naskórka: Dodatkowo utrzymuje funkcję barierową skóry, dlatego olej z pestek moreli jest szczególnie odpowiedni do leczenia, gdy skóra jest sucha. Olej z bitów moreli dodatkowo pomaga w stanach zapalnych skóry (np. Lekkie uszkodzenia, takie jak plamy starcze, wywoływanie zapalenia skóry) lub w porównaniu z zaskórnikami. Ponieważ olej z pestek moreli jest wyjątkowo łagodny, idealnie nadaje się również do pielęgnacji niemowląt.

Olej z pestek moreli również przyczynia się do pielęgnacji włosów. Włosy są nawilżone, przez co stają się pełniejsze i dodatkowo pozostają elastyczne. Dodatkowo pielęgnowana jest skóra głowy, swędząca skóra głowy, a także zwalczany jest łupież.

Zapach olejku z pestek moreli jest – jak sama nazwa wskazuje – ważny w aromaterapii. Wykorzystuje się go tutaj jako dodatek do wody w kąpieliskach lub do inhalacji. Jest również bardzo popularny jako olej do masażu. W ramach aromaterapii kluczowy olejek z pestek moreli jest wyraźnie wchłaniany do krwiobiegu przez inhalację, a także może przyczynić się do uruchomienia korzystnych hormonów podczas masażu, a zatem może mieć cenny wpływ na serce i duszę.

OLEJ Z NASION KWIATÓW W OBSZARZE KUCHNI.Zasadniczo olej z bitów moreli można stosować uniwersalnie jako olej bazowy, ponieważ olej ten jest również dobrze znoszony przez wrażliwą skórę. Nadaje się do tworzenia lekkich kremów, ale dodatkowo do mieszania z różnymi innymi olejami (np. Olejem z pestek winogron, wiesiołkiem, olejem, olejem jojoba).

OLEJ Z NASION KWIATÓW W OBSZARZE KUCHNI.

W obszarze gotowania – w przeciwieństwie do sektora kosmetycznego – wykorzystywany jest głównie surowy olej z pestek moreli. Jednym z czynników jest to, że olej rafinowany nie ma prawie żadnego smaku, a także zrzuca duży składnik ze względu na ciepłą terapię. Witamina E doświadcza szczególnie podczas rafinacji. Z tego powodu do odżywiania należy wykorzystać całkowicie naturalny olej z pestek moreli z delikatnego chłodnego tłoczenia.

Morelowy olej bitowy to doskonała baza do sosów lub do udoskonalania deserów. Całkowicie naturalny olej z bitów moreli nie nadaje się idealnie do pieczenia i przygotowywania posiłków, jednak ze względu na niski poziom dymu mogą wystąpić nawet szkodliwe opary. Rafinowany olej z pestek moreli jest znacznie bardziej idealny do gotowania, a także do opiekania, ponieważ jest odporny na ciepło, a jego temperatura dymu wynosi około 200 ° C. Przy zakupie rafinowanego oleju należy jednak wymagać obróbki, aby zagwarantować, że nadaje się do spożycia .

OLEJ Z NASION Moreli W LECZENIU.

Twierdzi się, że zawartość witaminy B17 w gorzkich pestkach moreli jest bardzo wysoka. Uważa się, że witamina zwana amigdaliną pozwala uniknąć określonych rodzajów raka.

Amigdalina jest w rzeczywistości kombinacją szkodliwych substancji benzaldehydu, a także cyjanku (kwasu cyjanowodorowego). Obie substancje nie są połączone energetycznie. Niemniej jednak, jeśli enzym kolumnowy beta-glukozydaza odnosi się do opcji, dwa materiały są rozkładane, a także eliminują zdegenerowane komórki w komórkach rakowych, w których znajduje się enzym. Z pewnością witamina musi również dostać się do takiej komórki.

Olej z pestek moreli jest zwykle stosowany tylko w celu uniknięcia raka. W przypadku istnienia komórek rakowych konieczne dawkowanie zaszkodziłoby wątrobie i gruczołom dokrewnym.

W medycynie naturalnej olej z pestek moreli jest również stosowany w leczeniu luźności jelit, stanów zapalnych warstw błony śluzowej i depresji. Może również łagodzić ból po oparzeniu słonecznym. Ma działanie chłodzące, a zatem jest dodatkowo zalecane w celu złagodzenia swędzenia wywołanego przez ukąszenia owadów.

WPŁYW OLEJU Z NASION Moreli.

Olejek z pestek moreli ma korzystny wpływ, szczególnie w kontekście leczenia skóry. Poniżej zajmuje się.

  • ciaśniejsza skóra, która jest również bardziej miękka.
  • ulga w stanach zapalnych.
  • regresja plam starczych związanych ze światłem.
  • znacznie szybsze ożywienie skóry poprzez szybsze odrzucanie martwych miejsc skóry.
  • znacznie lepsze zaopatrzenie skóry w wilgoć.
  • redukcja zaskórników.
  • ogólna poprawa skóry.

Rezultat olejku z pestek moreli pokazuje jednak tylko na uszkodzonej, jak i zaczerwienionej skórze, ponieważ tylko ona może wchłonąć ogromne cząsteczki kwasu linolowego.

OLEJ Z ZIARN KWIATÓW MA PRZYCZEPĘ DO REZULTATÓW:

  • Zapobiega uszkodzeniom suchych i rozdwajających się włosów.
  • Zmniejsza całkowicie suchą skórę głowy. • Zapobiega.

łupież, a także swędzenie.

Witaminy składające się z olejku z pestek moreli mają dodatkowo następujące wyniki:

  • Witamina A: Promowanie wzrostu komórek, udział we wzroście skóry, a także warstw błony śluzowej, naprawa uszkodzonych komórek, wsparcie układu odpornościowego (utrudnia infekcje, a także bakterie dostanie się do organizmu), promocja rozwoju nowych leukocytów i płytek krwi.
  • Witaminy B-Facility: pozytywny wpływ na cały układ nerwowy (np. Przenoszenie pobudzenia między mięśniami i nerwami), pozytywny wpływ na metabolizm podstawowy, pozytywny wpływ na tempo metabolizmu aminokwasów, witamina B17 ma działanie zapobiegawcze efekt w porównaniu do określonych rodzajów komórek rakowych.
  • Witamina E: działa jako przeciwutleniacz przeciwko całkowicie wolnym rodnikom, a tym samym wspomaga regenerację ran, a także skraca proces starzenia się skóry.

Ponadto nienasycone tłuszcze zawarte w oleju z pestek moreli przypisuje się następującym efektom:

  • Obniżenie poziomu cholesterolu.
  • Zapobieganie miażdżycy.
  • Unikanie choroby niedokrwiennej serca.
  • Utrzymanie układu sercowo-naczyniowego.

CZY OLEJ Z NASION MORZA MA SKUTKI UBOCZNE?

Przy niskich dawkach nie przewiduje się żadnych skutków ubocznych przy stosowaniu olejku z bitów moreli. Niska dawka jest ważna, ponieważ ilość uwolnionego cyjanku (kwasu cyjanowodorowego) musi być utrzymywana tak zmniejszona, aby pozostawała degradowalna, a także znośna dla organizmu.

BADANIA OLEJU Z RDZENI APRICOTE.

Wiele z nich przeprowadziło badania nad aktywnymi właściwościami mieszkalnymi olejku z bitów moreli. Dotyczy to dodatkowo działania zapobiegającego rakowi. Niemniej jednak wyniki badań konwencjonalnych leków do tej pory nie były wystarczające, dlatego olej z pestek moreli jest obecnie wykorzystywany w medycynie holistycznej. Jeszcze więcej badań wymaga przeprowadzenia profilaktycznych oddziaływań komórek rakowych, a także wyników obniżenia poziomu cholesterolu lub zminimalizowania ryzyka miażdżycy tętnic i chorób układu krążenia.

Niemniej jednak udowodniono, że olej z pestek moreli ma korzystny wynik jako produkt do pielęgnacji skóry i dlatego jest niezwykle ceniony na rynku kosmetyków. Przede wszystkim kwas linolowy występujący w oleju z pestek moreli odgrywa istotną rolę w regeneracji uszkodzonej skóry. Olej z pestek moreli może chronić przed uszkodzeniem skóry tylko poprzez spożycie.

Olej z pestek moreli jest szczególnie widoczny w przypadku suchej skóry, ponieważ zapewnia jej wilgotność, nie pozostawiając niepożądanego tłustego filmu.

ZAKUP OLEJU Z ZIARN KWIATÓW – CO NALEŻY UWZGLĘDNIĆ.

Przy zakupie olejku z bitów moreli należy zwrócić uwagę na stawkę. Wysokiej jakości olej z pestek moreli ma swój koszt, niski koszt zwykle oznacza gorszą jakość. Składniki są olej z łososia wyjątkowo ubogie w ekonomiczny olej z bitów moreli, olej jest dosłownie rozcieńczony przez wypełniacze.

Produkty w sklepach ze zdrową żywnością, a także na rynkach naturalnych są zwykle nieco droższe, ale gwarancja na produkt wysokiej jakości, który jest również tłoczony na zimno i pozostawiony w stanie naturalnym jest znacznie większy. Dotyczy to również przedmiotów estetycznych, w których czysty olej z pestek moreli można stosować inaczej niż produkty estetyczne.

OCENA OLEJU Z NASION Moreli.

Olej z pestek moreli został zapomniany bardzo długo, a nawet dzisiaj korzystne właściwości mieszkalne lub handlowe oleju są błędnie interpretowane przez wielu. Jednak szczególnie osoby olej z gorczycy o dojrzałej lub wrażliwej skórze mogą czerpać korzyści ze stosowania oleju z kawałków moreli. Olej z pestek moreli nadaje się do wszystkich rodzajów skóry, jednak przede wszystkim wykazuje działanie na całkowicie suchą skórę. Czysty olej z pestek moreli można również wykorzystać do usunięcia makijażu. Wiele dzięki cennym składnikom aktywnym jest nie tylko zabiegiem odnawiającym na skórę, ale dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne.

I nawet jeśli olej z pestek moreli jest przede wszystkim naprawdę odżywczym produktem dla skóry, a także włosów, szkoda byłoby użyć go właśnie do tego. Przy zastosowaniu wewnętrznym ciało może czerpać korzyści zarówno z oleju, jak i zewnętrznie. Organizm ludzki jest zaopatrywany w wiele kluczowych składników odżywczych, dlatego też w kuchni nie należy zaniedbywać olejku z pestek moreli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj