aktualnosci

Aktualności

Jak poradzić sobie ze stresem? Proste i tanie metody

Autor: Marta Skrzydłowska

Ponad 25 lat temu austriacki lekarz Hans Seyle, zapożyczył określenie “stres” z fizyki do opisania fizjologicznej odpowiedzi organizmu na stresujące wydarzenia z naszego życia.

Choć wydaje się to wątpliwe, stres może mieć zarówno dobre, jak i złe działanie na nasz organizm. Dlatego też należy rozróżniać stres krótkoterminowy, który jest po prostu częścią naszego życia: gdy wzrasta poziom adrenaliny w ciele, czujemy że żyjemy. Oczekiwany deadline, ciśnienie związane z zagrożeniem przetrwania, szkody lub ataku, może korzystnie wpłynąć na nasze serce, dając mu trening i potrząsnąć nami w naszej codziennej egzystencji.

 

Jednak są sytuacje, które sprawiają, że stres ma na nas zły wpływ. Problem polega na tym, że jesteśmy stworzeni tak, żeby działać w pośpiechu, pod wpływem adrenaliny, tylko przez krótką chwilę.





Więcej…

 

Przestań TO jeść – opinie czytelników Sztuki Odżywiania

W wyniku obrad jury zwycięzcami konkursu “Przestań TO jeść” zostały:

1. Katarzyna B. za wypowiedź:

“Dieta to najważniejszy wyznacznik jakości życia człowieka. To od niej zależy czy będzie nam dobrze z samym sobą, czy będzie czuć się źle i ociężale.

Co należy z diety eliminować? Przede wszystkim warto wyeliminować słodycze, które dostarczają pustych kalorii i żadnych odżywczych substancji. Mieszanka tłuszczy trans i cukrów prostych nie są organizmowi do niczego potrzebne, a wręcz przeciwnie mogą wyrządzić wiele złego. Lepiej więc zamieńmy je na owoce, orzechy czy gorzką czekoladę. Cukry proste jednak to nie tylko słodycze. Często nieświadomie dostarczamy do organizmu spore ich ilości np. w ketchupie, słodząc kawę czy herbatę, bądź spożywając słodzone napoje gazowane lub soki. Warto sprawdzać skład produktów, które zakupujemy. Wystrzegajmy się więc cukru czy syropu fruktozowo-glukozowego.

Kolejny produkt, który powinien z naszej diety zniknąć to niezdrowe tłuszcze m.in trans. Wystrzegajmy się tłustych mięs, smalcu, słoniny, margaryn, fast foodów. Postawmy na zdrowe roślinne tłuszcze i ryby a mięso spożywajmy z umiarem i wybierajmy pozbawione tłuszczu części.

Następną grupą produktów, które z diety wyrzucamy to produkty wysoko przetworzone, konserwowe. W miarę możliwości starajmy się przyrządzać posiłki w domu unikając tym samych sztucznych substancji konserwujących, obcych i niekorzystnych dla naszego organizmu. Jeżeli czytając etykietę produktu pojawiają się składniki, których nazwy nie jesteśmy nawet w stanie wypowiedzieć, lepiej odłożyć ten produkt z powrotem na półkę. Im mniejsza lista składników tym lepiej dla nas.





Więcej…

 

Konkurs "Przestań TO jeść"

książkaJeśli chcesz wreszcie poczuć pełnię zdrowia, należy wreszcie przestać to jeść! Co? To, co sprawia, że Twoje ciało choruje, a Ty czujesz się po prostu źle. Jak myślisz, jakie produkty warto wykreślić z jadłospisu? Podziel się tą wiedzą z nami! Sztuka Odżywiania wraz z Wydawnictwem Illuminatio zaprasza na konkurs „Przestań TO jeść”.

 

Zasady konkursu

Zadaniem uczestnika konkursu będzie przesłanie odpowiedzi na pytanie „Jakie produkty warto eliminować z diety?” na adres:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
z dopiskiem “Przestań TO jeść”.

 

Nagrody:

1) 3 egzemplarze książki “Nie powinnam tego jeść” autorstwa Marii Cross

„Maria Cross, podczas swojej praktyki zawodowej zauważyła 20 symptomów, na które najczęściej skarżyli się jej pacjenci i na ich podstawie opracowała listę typowych przypadłości powodowanych przez spożywanie szkodliwych produktów. Pisząc „Nie powinnaś tego jeść” stworzyła łatwe w użyciu narzędzie do autodiagnozy i indywidualnego dobrania odpowiedniej diety. Podaje również możliwe zastępniki produktów, które ci szkodzą oraz propozycje posiłków, jakie możesz spożywać.”

 

Konkurs trwa do 31.05.2014

Partnerem konkursu jest:

Wydawnicto Illuminatio





Więcej…

 

Zdrowo bezglutenowo – najlepsze w konkursie

Miło nam ogłosić wyniki konkursu “Zdrowo bezglutenowo” zorganizowanego przez Sztukę Odżywiania wspólnie z firmą SyS. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przesłane odpowiedzi!

Decyzją jury zestawy Dań Babci Zosi otrzymują:

Marta S. za odpowiedź:

Na diecie bezglutenowej jestem od tygodnia. Nie ważyłam się, nie mierzyłam głównie po to by nie skupiać się na traconej bądź nie wadze. Natomiast czuję się lżejsza, uskrzydlona, zdrowsza. Nagle okazało się że można, żyć bez glutenu nie na chwil, ale wprowadzić pewne nawyki na stałe. Owoce, warzywa, zupy, mięso, ryż, nabiał – to pełnowartościowe posiłki wymuszające jednak regularne spożywanie posiłków ponieważ nie są zapychaczami. Słodycze też trudniej podjadać gdyż odpadają ciasta, ciasteczka które chwytałam “w biegu” żeby oszukać głód. Warto więc poczuć się lepiej fizycznie, jednocześnie czerpiąc satysfakcję z pozytywnych zmian.

 

Magdalena K.:

Gluten- jak sama nazwa wskazuje dziecka organizm zaglutowuje!
Gdy za dużo glutenu do małego brzuszka się dostanie-rozpoczyna się chorowanie!
Zapchany nos i oskrzela i zaczynają się różne w organizmie zapalenia!
Wychładza, namnaża zarazki i najzwyklej w świecie szkodzi- bez glutenu każda choroba przechodzi!
Czasem brzuszek bardzo boli, bo gluten przez niego nie jest trawiony!
A czasem nadmiar glutenu objawia się bolącymi stawami i ..koszmarnymi snami!
Często myślimy skąd taka u dziecka wysypka albo dlaczego taka dziwna kupka!
Albo nasze dziecko tyje i tyje choć dużo biega i radośnie żyje, ale zbyt dużo glutenu w pożywieniu  może powodować otyłość po częstym jedzeniu!
Często też gluten ogranicza cennych substancji wchłanianie i sporo witamin do małego organizmu się nie dostanie!
Warto ograniczyć produkty glutenowe na rzecz tych, które są bardziej zdrowe!
A pysznych produktów bez glutenu bez liku-zwracajmy zatem uwagę co znajdzie się w naszym koszyku!





Więcej…

 

Przepisy na wiosnę – najlepsze w konkursie

Miło nam ogłosić wyniki konkursu “Przepis na wiosnę” zorganizowanego przez Sztukę Odżywiania wspólnie z Wydawnictwem Burda Książki. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przepisy i zdjęcia!

Decyzją jury nagrody otrzymują:

1. Paulina – nagroda książka “Kuchnia naturalna” autorstwa Małgorzaty Puzio oraz komplet ebooków “Smak zdrowia o poranku” oraz “Kasza jaglana na 99 sposobów”

frittataPrzepis na frittatę ze szparagami

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęk świeżych szparagów
  • 6 jajek
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 125 g mozzarelli
  • sól, pieprz

Olej rozgrzać na patelni. Zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojone w małe kawałki szparagi. Smażyć ok. 5 minut. Warzywa przełożyć do miski.
Jajka ubić do białości. Dodać posiekaną bazylię i startą na tarce mozzarellę. Przyprawić solą i pieprzem. masę jajeczną połączyć z wcześniej przesmażonymi i przestudzonymi warzywami. Całość wylać na patelnię wysmarowaną tłuszczem. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, aż dół frittaty się zetnie. Następnie patelnię włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (rączka patelni może wystawać na zewnątrz) i zapiec na złoto wierzch frittaty. Podawać na ciepło.





Więcej…

 

Wiosna – jak pokonać infekcję za pomocą ziół?

Okres infekcyjny jesienno-zimowy już za nami, jak go przetrwaliście? Teraz kolejne wyzwanie – wiosenne przesilenie i czas większej podatności na przeziębienia. Po długiej, mroźniej zimie nasz organizm jest osłabiony i przeciążony (zwłaszcza nasza wątroba), typowym jak na ten czas jedzeniem – tłustym i rozgrzewającym. Czy jesteście przygotowani na niechcianego intruza? Jak może wyglądać Wasza domowa apteczka? I jak sobie radzić w takich sytuacjach?





Więcej…

 

Wyróżnienie w rankingu TOP 8 serwisów o odżywianiu

komputer swiatKomputer świat opublikował ranking “TOP 8 serwisów o odżywianiu”, czyli w zdrowym ciele zdrowy duch. W zestawieniu znalazła się także nasza strona i to na pierwszej pozycji!

Komputer Świat pisze o nas: “Sztuka Odżywiania to serwis poświęcony zdrowemu trybowi życia. Znajdziemy tutaj porady dotyczące zbilansowanej diety, czy odpowiednich ćwiczeń fizycznych. Autorzy strony nie zapomnieli o tym, jak ważne jest pozytywne nastawienie do życia. Na uwagę zasługuje bogata baza przepisów, w tym także na zdrowe desery.”

Dziękujemy! 🙂

 

Wiosenna promocja – 10%

Za oknem coraz cieplej i słoneczniej. Warto zadbać o siebie, wzmocnić organizm po zimie oraz przygotować się na nadchodzące coraz cieplejsze dni! Sztuka Odżywiania oferuje WIOSENNĄ PROMOCJĘ na wszystkie usługi (konsultacje, jadłospisy), zapraszamy!

Konsultacja wstępna 57 zł 51 zł

Jadłospis na 10 dni 100 zł 90 zł

Jadłospis na 20 dni 180 zł 162 zł

Jadłospis na 30 dni 250 zł 225 zł

Pakiet mini indywidualny plan żywieniowy 280 zł 252 zł

Pakiet standardowy Kompleksowy program odchudzający 380 zł 342 zł

Pakiet srebrny 3-miesięczny coaching dietetyczny z indywidualnym planem żywieniowym 580 zł 522 zł

 

Promocja obowiązuje do końca kwietnia.

 

Jedz sezonowo – wiosna

wiosna

 

5 sposobów na szybki obiad

makaron z łososiem i parmezanemObiad, zaraz po śniadaniu, jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinien dostarczać organizmowi nie tylko odpowiednią ilość energii, ale również składników odżywczych. Aby posiłek był pełnowartościowy powinien składać się z produktów zbożowych, takich jak: kasze, ryż, makarony, ziemniaki oraz z produktów będących źródłem białka, czyli: mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. W każdym daniu powinna znaleźć się co najmniej jedna porcja warzyw, jako główne źródło witamin i składników mineralnych. Pamiętaj, że to właśnie jedzenie przynosi zdrowie!

Obiad często kojarzy nam się z godzinami spędzonymi w kuchni, ale dziś udowadniamy, że pełnowartościowy obiad można wykonać nawet w pół godziny!

Makaron z łososiem i parmezanem

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty orkiszowy, jaglany, grochowy czy ryżowy

  • kawałek świeżego łososia bez skóry

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • pół cebuli

  • parmezan

  • sól morska lub kamienna

  • pieprz czarny lub cytrynowy

  • koperek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Łososia skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy, grillujemy lub gotujemy na parze. Jeżeli nie mamy czasu, łososia podsmażamy na maśle klarowanym. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i dusimy kilka minut, następnie dodajemy czosnek (przeczytaj o prozdrowotnych właściwościach czosnku). Po chwili dorzucamy ugotowany makaron, łososia w kawałkach, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy koperkiem i parmezanem.





Więcej…

 

Nowość! Indywidualny jadłospis ułożony przez specjalistów Sztuki Odżywiania

indywidualny jadłospis

Do tej pory zespół Sztuki Odżywiania nie układał jadłospisów, jeśli osoba nie podejmowała szerszej współpracy (takiej jak indywidualny plan żywieniowy, kompleksowy program odchudzający czy coaching dietetyczny). Jednak sporo osób pytało tylko o jadłospis, ponieważ tego właśnie potrzebują, by samodzielnie wdrożyć zdrowe odżywianie w życie. Przemyślałyśmy więc w zespole, że jeśli ktoś wypełni ankietę, podzieli się z nami informacjami o sobie, to taki jadłospis ma sens. Będzie indywidualny, dopasowany do konkretnej osoby i jej sytuacji. Jak to wygląda?


Usługa

  1. Otrzymasz wywiad żywieniowy do wypełnienia online (na komputerze), zawierający pytania odnośnie stylu życia oraz odżywiania. Otwórz i wypełnij ankietę

  2. Specjalista dokładnie przeanalizuje dotychczasowy styl żywieniowy oraz tryb życia, dzięki czemu otrzymasz informację zwrotną.

  3. Otrzymasz indywidualnie ułożony jadłospis zgodnie z Twoimi preferencjami smakowym, spełniający zapotrzebowane Twojego organizmu na składniki pokarmowe.

  4. Otrzymasz wskazówki jak zacząć się zdrowiej odżywiać i jak w najprostszy sposób wprowadzić zmiany.

Usługa realizowana jest w ciągu 7 dni roboczych od zaksięgowania wpłaty

Uwaga: dla pełniejszej analizy stanu zdrowia, prosimy o przygotowanie aktualnych (nie dłuższych niż 3 miesiące) wyników podstawowych badań lekarskich. Nie są one obowiązkowe, jednak rekomendujemy ich wykonanie i przedstawienie (skan lub zdjęcie).

Szczegóły

Usługa kierowana jest do osób:

– Chcących zdrowo oraz trwale schudnąć, unikając efektu jo-jo
– Poszukujących wsparcia organizmu w walce z chorobą lub indywidualnymi potrzebami organizmu
– Chcących poprawić swoje samopoczucie i zwiększyć witalność organizmu

oraz:

  • Poszukujących indywidualnego podejścia

  • Ceniących proste rozwiązania, dopasowane do ich stylu życia

  • Potrzebujących pomysłów, porad i zasad, które należy wdrażać

  • Mających za sobą różne diety i chcących w końcu uzyskać trwały i zdrowy efekt

  • Ceniących wartość odżywczą pożywienia bardziej niż suplementację





Więcej…

 

Więcej artykułów…





Kup ebooka

Kasza jaglana – 99 przepisów

Tylko 46 zł w duecie!

Ebook o śniadaniach

Sprawdź bestsellery Złotych Myśli


 

Zostaliśmy nagrodzeni
w plebiscycie
KNOW HEALTH 2011