93 kasza jaglana

kasza jaglana







  • Babka ziemniaczano-jaglana

    Generalnie, gdy planuję tę babkę, rano gotuję kaszę jaglaną (bez dodatków, te dodaję później) w większej ilości (np. z 2 szklanek kaszy jaglanej). Potem na obiad gotuję ziemniaki, tak żeby zostało jeszcze z 6 średnich sztuk. Nie jest to łatwe w mojej rodzinie, bo mamy rzadko ziemniaki 😉

    Ugniatam ziemniaki i kaszę jaglaną tłuczkiem do ziemniaków, daję dużo natki i/lub koperku, 2-3 łyżki majeranku, jak mi się chce to przesmażam 1 pokrojoną cebulę, czasami dodaję jakieś mięsko (co mam, byle pokrojone w kostkę i nie surowe, czyli np. kawałki indyka z poprzedniego dnia); można dodać podsmażone pieczarki; dodaję łyżeczkę kurkumy (poprawia trawienie), łyżeczkę pieprzu ziołowego, łyżkę soli lub gomasio (gomasio to zmielony sezam + siemię lniane + sól morska).
    NIE dodaję żadnych surowych składników, typu jajko. I tak masa się dobrze klei 🙂

    Całą masę wrzucam na blaszkę (okrągłą lub prostokątną, taką by babka miała ok. 4-5 cm wysokości, nie więcej) i wygładzam (łyżką, szpachelką, ręką, czym się da ;))

    Tu robię nabiałowy wyjątek: wierzch smaruję gęstą śmietaną, dzięki czemu babka ma piękną złocistą skórkę po upieczeniu.

    Piekę do zarumienienia (ok. pół godziny w 180 stopniach Celsjusza)

    Babkę można odgrzewać 😉 Więc jest też szybkim sposobem na II śniadanie 🙂 Właśnie taką odgrzaną lubię najbardziej

    Do babki pasuje sos pieczarkowy, pomidorowy lub po prostu sama 🙂


  • Budyń jaglany z musem owocowym

    Budyń jaglany z musem owocowymBudyń jaglany

    • ⅓ szklanki kaszy jaglanej

    • suszone daktyle (opcjonalnie) – wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie

       Przepłukaną kaszę wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, nie mieszać.

    Ugotowaną kaszę zmiksować dolewając stopniowo ciepłej wody, tak aby uzyskać konsystencję budyniu/kremu (wg uznania). Można dodać podczas miksowania namoczone daktyle.


  • Dieta oczyszczająca kaszą jaglaną

    Kasza jaglanaCo to jest oczyszczanie organizmu?
    Oczyszczanie ogólnie mówiąc oznacza oczyszczanie organizmu z toksyn i pozostałości nagromadzonych w naszym ciele, z powodu spożywania pokarmu bogatego w tłuszcze i białka, dużą ilość nabiału, białą mąkę oraz cukier rafinowany.

    Czy oczyszczanie organizmu jest Ci potrzebne?
    Sprawdź symptomy. Gromadzenie się toksyn może powodować bóle głowy, apatię, senność lub problemy z zasypianiem. Oczyszczanie za pomocą takich pokarmów jak kasze, warzywa i owoce, mogą nie dać natychmiastowych efektów, ale są  bezpieczniejsze i dodatkowo mniej stresujące dla tych, których dieta dotychczas była bardziej kaloryczna i obfita.

    Mnóstwo inspiracji jaglanych znajdziesz w ebooku o kaszy jaglanej.


  • Kasza jaglana

    Zgodnie z piramidą żywienia podstawą naszej codziennie diety powinny być produkty zbożowe. Obecnie króluje nowy pogląd, który zakłada, że korzystniejsze są zboża naturalnie bezglutenowe, takie jak kasza jaglana, ryż, komosa ryżowa czy gryka. Gluten jest przez wiele osób nietolerowany. Możesz mieć alergię lub nietolerancję glutenu. Sprawdź bezpłatnie test na nietolerancję glutenu lub wykonaj test 59 nietolerancji pokarmowych Food Detective lub ImuPro.

    O kaszach można by długo pisać. Wszyscy je znamy, ale bardzo często, pomimo ich walorów zdrowotnych i smakowych, nie doceniamy ich. Najbardziej zapomniana jest kasza jaglana, która na naszych stołach gości bardzo rzadko. Tymczasem mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kasz! Ciekawą prezentację na temat kaszy jaglanej znajdziesz w naszym sklepie (znajdziesz w niej dużo więcej informacji niż w tym krótkim artykule).


  • Kasza jaglana – wersja najszybsza

    • do 3 szklanek wrzątku wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej

    Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

    Wersja niesłodka: do kaszy jaglanej dodać oliwę z oliwek, pomidory, cebulę, szczypior, zioła (oregano, tymianek czy majeranek) – chwilę pogotować. Dobrze pasuje też jajko na miękko.

    Kasza jaglana jest cenna z 2 powodów:

    • jest zasadotwórcza
    • usuwa wilgoć z organizmu

     


  • Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej

    Coś szybkiego i prostego…

    Kotleciki z kaszy i łososia
    Składniki:

    • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

    • 1 puszka łososia / tuńczyka w oleju

    • 1 mała marchewka

    • 3 ząbki czosnku

    • pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha

    • jajko

    • łyżka zmielonego siemienia lnianego

    • sól morska, pieprz

    Przygotowanie:

    Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, żmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st przez 15 minut. Podawać z sosem np. czosnkowym.

    Smacznego!


  • Kotlety zbożowe z sosem pomidorowo-dyniowym i ciecierzycą

    Składniki na kotlety:

    • 4-5 łyżek ugotowanego orkiszu

    • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

    • 1-2 szt. ugotowanej marchewki

    • cebula

    • 2-3 ząbki czosnku

    • natka pietruszki, koperek

    • sos sojowy

    • kurkuma, rozmaryn, majeranek

    • pieprz, sól morska (opcjonalnie gomasio)

    • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego/ masła klarowanego

    • zmielone siemię lniane – jako zagęstnik

    • mąka razowa – do obtoczenia

    Składniki na sos pomidorowo-dyniowy z ciecierzycą:

    • słoik przecieru pomidorowego/puszka pomidorów

    • kawałek dyni Hokkaido

    • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy albo z puszki

    • 2 czerwone cebule

    • 1 ząbek czosnku

    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    • świeża bazylia i rozmaryn

    • só morska, pieprz

    Przygotowanie orkiszu

    Ziarna orkiszu należy moczyć, najlepiej całą noc w lekko zakwaszonej wodzie np. sokiem z cytryny. Następnie odcedzić i gotować ok. 1,5h.

    Przygotowanie kaszy jaglanej

    Przepłukaną kaszę (ok. ⅓ szklanki) wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.

    Przygotowanie kotletów

    Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodając rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ugotowane zboża, marchewkę i zmiksować. Dorzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, kurkumę,rozmaryn, majeranek, sos sojowy i siemię lniane. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze. Kotlety powinny mieć konsystencję dość zwartą, lekko klejącą. Formować małe kotleciki (najlepiej robić to w rękawiczkach i zwilżać delikatnie wodą) i obtaczać w mące razowej. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie.

    Przygotowanie sosu

    Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną dynię i poddusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i doprawić. Na koniec wrzucić ciecierzycę, zagotować  i posypać świeżymi ziołami.


  • Krem fenkułowo-porowy z kaszą jaglaną

    Składniki:

    • 1 fenkuł (koper włoski)

    • 2 duże pory

    • kawałek dyni Hokkaido

    • 1,25 l bulionu/wody

    • 125 ml mleczka kokosowego

    • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

    • 2 listki laurowe, ziele angielskie, sól/sos sojowy, pieprz

    • 2 łyżki soku z cytryny

    • oliwa z oliwek

    • świeży koperek

    Wykonanie:

    Fenkuł i dynię pokroić, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i upiec w piekarniku w 200 st przez ok. 20-25 minut.

    Na patelni podsmażyć pokrojonego pora.

    Do garnka wrzucić listki laurowe, zielę angielskie, upieczonego fenkuła z dynią, podsmażonego pora, kaszę jaglaną i mleczko kokosowe, a następnie zalać bulionem/ wodą. Gotować ok 20-30 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem.


  • Olej rzepakowy – źródło Omega-3

    olej przepakowy sztuka odzywiania


  • Pasta kaszą jaglaną, jajkiem i brokułem

    Składniki:

    ● ok. ¼ szklanki kaszy jaglanej

    ● ugotowane na twardo jajko

    ● 2- 3 zblanszowane różyczki brokuła


  • Pasztet jaglano-szpinakowy

    Składniki:

    • 1 szkl. migdałów (najlepiej bez skórki)
    • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

    • 450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

    • 1 jajko

    • 1 łyżka siemienia  lnianego

    • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej

    • szczypta curry

    • 3 ząbki czosnku

    • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

    • sól morska lub kamienna, pieprz

     

    Przygotowanie:

    1. Migdały namoczyć na noc, opłukać i zmiksować.

    2. Szpinak poddusić na patelni, dodać czosnek i pozostałe przyprawy. Ważne, aby szpinak dobrze odparował.

    3. Wymieszać kaszę jaglaną, migdały i jajko ze szpinakiem, ewentualnie doprawić.

    4. Piec w 180 st przez ok. 40 minut.


    Smacznego


  • Zapiekanka z kaszy jaglanej i cukinii

    Pyszna lekkostrawna potrawa na popołudniowy obiad, czy też kolację. Każdy posiłek z kaszą jaglaną  „postawi na nogi”.

     Kasza jaglana:

    • dostarcza pełnowartościowego białka, błonnika, wit. z gr. B,
    • bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę i krzemionkę,
    • jest zasadotwórcza i lekkostrawna.

     Składnik:

    • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    • 2 jajka
    • cebula pokrojona w kostkę
    • połowa odsączonej cukinii startej na grubych oczkach
    • 2 łyżki startego sera żółtego (można pominąć)
    • 3 ząbki czosnku
    • sól,
    • pieprz,
    • bazylia, tymianek

     Sposób przygotowania:

    Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na prostokątną blachę , z wierzchu polewamy oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C, około godziny. 

    Najlepsza na drugi dzień 🙂


  • Zupa w przedszkolu

    Obiad to główny posiłek w przedszkolu. Czy jest dobrze zbilansowany? Zrównoważony i odżywczy? Z jakich produktów został przygotowany? I czy możliwa jest wysoka jakość surowców i duża wartość odżywcza posiłków przy małym budżecie?

    Tym razem zajmiemy się zupami – łatwymi do przygotowania, pożywnymi i urozmaiconymi.

    Zupy należą do tradycyjnych dań polskich, przygotowywanych z warzyw i zbóż dostępnych w okolicy, czasami z dodatkiem mięsa. Używając łatwo dostępnych produktów krajowych, można ugotować wiele zup, w różnych kombinacjach smakowych.

    Jak ugotować zdrową zupę

    • składniki zup powinny być urozmaicone, świeże, nie mrożone, sezonowe
    • zupy powinny być świeżo gotowane, nie odgrzewane
    • nie powinny być dodawane polepszacze smaku typu kostka rosołowa czy przyprawa wegeta
    • sól dodawana jest w małych ilościach (sól morska lub kamienna)
    • powinny przeważać zupy jarskie (zupy nie muszą być gotowane na kościach, mięsie czy z dodatkiem kiełbas)
    • zupy powinny zawierać dużo różnorodnych przypraw, ziół i zieleniny
    • zagęszczanie mąką i zabielanie śmietaną powinno być zastępowane innymi praktykami kulinarnymi
    • produkty rafinowane: biała, zwykła mąka, ryż czy makaron powinny być zastępowane produktami pełnoziarnistymi
    • na liście zakupów nie powinno być zupek w proszku i gotowych mieszanek przypraw.