83 ciecierzyca

ciecierzyca







  • Ciecierzyca (cieciorka) – zamiennik mięsa

    Ciecierzyca jest jedną z roślin strączkowych. Jest uprawiana i spożywana na całym świecie, zwłaszcza w krajach, afro-azjatyckich. W Polsce najlepiej znana jest w diecie wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy jest świetnym zamiennikiem mięsa.

     

    Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów. Z tego względu  naukowcy z Harvard School of Public Health potwierdzają korzystny wpływ ciecierzycy na płodność. Ciecierzyca ma znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę. Zawiera znaczne ilości błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, przydatne w leczeniu cukrzycy. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy poprawiają gospodarkę lipidową, korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek.


  • Kotlety z kalafiora i cieciorki

    Połączenie popularnego w naszej kuchni kalafiora z mało znaną ciecierzycą (tzw. groch włoski lub cieciorka). Pożywne i smaczne danie dostarczające białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z gr. B, C, K oraz żelazo, wapń, potas, magnez i cynk.

    Składniki:

    • 1/2 kalafiora
    • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
    • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
    • 1-2 ząbki czosnku
    • gałka muszkatałowa
    • tymianek (świeży lub suszony)
    • sól kamienna lub morska, pieprz
    • sezam, płatki owsiane – do obtoczenia
    • olej rzepakowy lub słonecznikowy


    Sposób wykonania:

    Przygotowanie ciecierzycy
    Ciecierzycę moczyć 12 godz. (najlepiej zostawić na noc) w zimnej przegotowanej wodzie. Odcedzić, a następnie gotować do miękkości ponad 1 godz., nie solić. Przez pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu bez przykrycia, później zmniejszyć na średni i przykryć.

    Przygotowanie kotletów
    Kalafior ugotować na parze ok. 10-15 min., po ostygnięciu delikatnie rozdrobnić rękami lub widelcem. Odsączoną ciecierzycę zmiksować z mąką pełnoziarnistą, dodać kalafior, czosnek. Przyprawić pieprzem, solą, gałką i tymiankiem. Uformować kotlety i obtoczyć w sezamie i/lub płatkach owsianych. Usmażyć na małej ilości oleju. Kotlety można podać z puree marchewkowym lub kaszą jaglaną.


  • Olej rzepakowy – źródło Omega-3

    olej przepakowy sztuka odzywiania


  • Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

    Składniki:

    • ½ szkl. ugotowanej ciecierzycy

    • 2 suszone pomidory

    • 1 mała cebula czerwona