61 warzywa

warzywa







  • 10 zasad zdrowego odżywiania

    Jesteś człowiekiem z zasadami? Chcesz odżywiać się zdrowo, nie tracąc przy tym pogody ducha, a co najważniejsze – nie zwariować? Wprowadź w swoje życie 10 zasad zdrowego odżywiania, będziesz czuć się dobrze i zdrowo, a uśmiech z Twojej twarzy na pewno nie zniknie.

     1. Jedz regularnie

    Staraj się jadać posiłki o stałych porach. Dzięki temu unikniesz odkładaniu się tzw. „tłuszczyku”. Nasz organizm jest bardziej sprytny, niż zdajemy sobie z tego sprawę. Jeśli będziemy spożywać posiłki o różnych porach – to organizm będzie rozregulowany i nie będzie pamiętał kiedy jest pora posiłku. Skutkować to będzie magazynowaniem substancji zapasowych, a w efekcie przybranie na wadze będzie tylko kwestią czasu.


  • Barszcz ukraiński z cielęciną oraz fasolą perłową

    Składniki:

    • 30 dag cielęciny
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 małe marchewki
    • 1 cebula
    • Por (tylko biała część)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3 buraki
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy.
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cielęcinę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, cebulę, por, pietruszkę oraz seler. Wszystko dusimy na małym ogniu.
    Wrzucamy do garnka, w którym powinny gotować się buraki wraz z suszonymi grzybami.
    Do gotującej się zupy rzucamy fasolę, która w osolonej wodzie winna się gotować około godziny przed przygotowaniem zupy.
    Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz butelkę koncentratu buraczanego (opcjonalnie).
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!


  • Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański

    Składniki:

    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oliwy
    • Por (kawałek)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3-4 buraki
    • ząbek czosnku (opcjonalnie)
    • 3 łyżki kaszy jaglanej
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalewamy 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodajemy całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
    Po pół-godzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!


  • Grochowa z makaronem

    Składniki:

    • 0,3 kg mięsa rosołowego z wołowiny
    • 200 g żółtego grochu łuskanego
    • 2 marchewki
    • por
    • ½ selera
    • 2 średniej wielkości cebule
    • majeranek, sól, pieprz ziołowy, liść laurowy, lubczyk
    • 1 ząbek czosnku
    • makaron 100 g razowy

    Przygotowanie:

    Przygotowany wcześniej groch namocz w misce i pozostaw na około 24 godziny. Mięso i warzywa zalej 2 litrami wody. Dodaj groch i przyprawy, następnie gotuj, aż groch będzie zupełnie miękki – rozgotowany. Makaron ugotować w posolonej wodzie i podawać z zupą. Smakuje również bez makaronu.


  • Kotlety zbożowe z sosem pomidorowo-dyniowym i ciecierzycą

    Składniki na kotlety:

    • 4-5 łyżek ugotowanego orkiszu

    • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

    • 1-2 szt. ugotowanej marchewki

    • cebula

    • 2-3 ząbki czosnku

    • natka pietruszki, koperek

    • sos sojowy

    • kurkuma, rozmaryn, majeranek

    • pieprz, sól morska (opcjonalnie gomasio)

    • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego/ masła klarowanego

    • zmielone siemię lniane – jako zagęstnik

    • mąka razowa – do obtoczenia

    Składniki na sos pomidorowo-dyniowy z ciecierzycą:

    • słoik przecieru pomidorowego/puszka pomidorów

    • kawałek dyni Hokkaido

    • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy albo z puszki

    • 2 czerwone cebule

    • 1 ząbek czosnku

    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    • świeża bazylia i rozmaryn

    • só morska, pieprz

    Przygotowanie orkiszu

    Ziarna orkiszu należy moczyć, najlepiej całą noc w lekko zakwaszonej wodzie np. sokiem z cytryny. Następnie odcedzić i gotować ok. 1,5h.

    Przygotowanie kaszy jaglanej

    Przepłukaną kaszę (ok. ⅓ szklanki) wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.

    Przygotowanie kotletów

    Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodając rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ugotowane zboża, marchewkę i zmiksować. Dorzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, kurkumę,rozmaryn, majeranek, sos sojowy i siemię lniane. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze. Kotlety powinny mieć konsystencję dość zwartą, lekko klejącą. Formować małe kotleciki (najlepiej robić to w rękawiczkach i zwilżać delikatnie wodą) i obtaczać w mące razowej. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie.

    Przygotowanie sosu

    Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną dynię i poddusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i doprawić. Na koniec wrzucić ciecierzycę, zagotować  i posypać świeżymi ziołami.


  • Makaron z dynią i rukolą

    Pyszne i szybkie danie na jesienne popołudnie. Bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (m.in. z gr.B i C), sole mineralne (m.in. potas, magnez ,fosfor, cynk, wapń).

    Składniki:

    • opakowanie makaronu pełnoziarnistego
    • pół kilo dyni
    • kilka suszonych pomidorów
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • parmezan
    • rucola
    • sól, 
    • pieprz

     Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Dynię kroimy na małe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy rucolą i parmezanem. Skrapiamy oliwą.

     


  • Nektar życia

    • ½ szklanki natki pietruszki i selera
    • ½ szklanki kiełków (kilkudniowych)
    • 2 szklanki wrzątku

    Zmiksować wszystkie składniki


  • Ogórkowa po litewsku – z pęczakiem

    Składniki:

    • pół kurczaka świeżego
    • włoszczyzna: 1 seler, 5 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora
    • ziele angielskie (3 kulki)
    • liść laurowy
    • sól
    • pieprz
    • 70 dag ogórka kiszonego
    • ¾ kubka kaszy wiejskiej (najlepiej pęczak)
    • 2-3 ziemniaki

    Pół kurczaczka świeżego, włoszczyzna (większa ilość), 1 seler, 7 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora, ziele angielskie (3 kulki), liść laurowy, łyżeczka soli kamiennej lub morskiej, szczypta pieprzu. To jest wywar, baza zupy. Włoszczyznę obrać, pokroić grubo, zalać wszystko zimną wodą, ok. 1,5l, zagotować. Jak wywar się zagotuje, dodać kurczaczka i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki.
    W tym czasie zetrzeć ogórka kiszonego, ok. 70 dag (10 sztuk średnich), może być więcej, na tarce o grubych oczkach. Do wywaru wrzucamy kaszę i ziemniaki. Podgotowujemy ok. 20 minut, potem dodajemy startego ogórka kiszonego, zieloną pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
    Na końcu spróbować, doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawić pod przykryciem, niech kasza naciągnie. Zupa wychodzi dość gęsta.


  • Sok z warzyw kiszony– megawitamina.

    Ilość wystarcza na 10-dniową kurację

    Zetrzeć na tarce:

    • 250 g marchwi
    • 250 g buraków
    • 250 g korzenia pietruszki
    • 250 g selera
    • drobno pokroić :
    • 250 g pora
    • 250 g białej kapusty

    Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku

     

    Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą

    Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.

    Działanie:

    • uzupełnienie witamin
    • poprawa kondycji
    • wzmocnienie odporności
    • łagodne oczyszczenie organizmu
    • zwiększenie sił witalnych

    Przeznaczony dla osób :

    • wycieńczonych, bez energii
    • cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
    • z anemią
    • po operacjach
    • po naświetlaniu
    • po kuracji antybiotykowej


  • Szybka zupa meksykańska z mięsem

    Składniki:

    • mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
    • sól, pieprz
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • puszka kukurydzy konserwowej
    • puszka groszku konserwowego
    • puszka czerwonej fasoli
    • przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony)

    Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania.
    Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia ani żadnych składników nie podsmażamy.


  • Wegetariańska grochówka

    Składniki:

    • ½ szkl. grochu połówkowego
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 ziemniak
    • kawałek selera
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • 1 liść laurowy, majeranek, cząber suszony, tymianek, sól morska, sos sojowy, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    Groch namocz wcześniej w wodzie, chociaż na 1h (nie jest to zabieg konieczny, ale polecamy – szybciej się ugotuje). Groch ugotuj osobno w wodzie z odrobiną majeranku, cząbru i tymianku. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler uduś na oliwie z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Wlej ok. 1 l wody, dodaj pokrojonego ziemniaka i liść laurowy. Pod koniec gotowania dodaj ugotowany groch, dopraw przyprawami do smaku i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wrzątku.


  • Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska

    Składniki:
    ●    4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    ●    1 duża posiekana cebula
    ●    2 pokrojone ząbki czosnku
    ●    2 małe starte cukinie
    ●    4 pokrojone ziemniaki
    ●    1 marchewka
    ●    1.5 wody
    ●    2 szkl. ugotowanej lub 2 puszki opłukanej białej fasoli            

    Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, potem po kolei dodawać pokrojone grubo warzywa. Dusić, aż będą miękkie. Wlać wodę, gotować 10 minut, zmiksować. Na koniec dodać fasolę, a przed podaniem posypać natką pietruszki.


  • Zupa jesienna z kapustą

    Przygotować:

    • Szczyptę tymianku i pół łyżeczki kurkumy, wymieszać
    • 3 pokrojone marchewki
    • 1 pokrojoną pietruszkę
    • 5 pokrojonych ziemniaków
    • Pół główki pokrojonej kapusty białej
    • 2 posiekane cebule
    • 1 łyżka oliwy
    • 3 posiekane ząbki czosnku
    • Pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
    • Szczyptę pieprzu
    • Szklankę namoczonej wcześniej fasoli
    • Szczyptę soli
    • Duży sparzony i pokrojony pomidor
    • Garść siekanej natki pietruszki


    Do 2-3 litrów wrzątku dodać tymianek, kurkumę, wymieszać. Pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaki. Pokrojoną kapustę i posiekane cebule poddusić na oliwie, dodać czosnek i wszystko przełożyć do garnka z zupą. Przyprawić imbirem, pieprzem. Dodać wcześniej namoczoną fasolę. Posolić. Wrzucić sparzony,  pokrojony pomidor i garść natki pietruszki. Gotować przez godzinę.


  • Zupa wiejska z lanymi kluskami

    Składniki:

    • Kurczak (porcja rosołowa)
    • Kurkuma
    • Imbir
    • Marchew (2), pietruszka (1), ziemniaki (3)
    • Seler (1/4), por (1/4), cebula (0,5), czosnek (ząbek)
    • Pieprz czarny, ziołowy
    • Sól, sos sojowy
    • Koperek, natka
    • Gorąca woda
    • + lane kluski (jajko, sól, mąka pszenna lub orkiszowa)
    • Opcjonalnie: czosnek

    Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy porcję rosołową, przyprawiamy kurkumą i imbirem. Gdy woda się zagotuje, wylać wszystko, by pozbyć się toksyn; następnie zalać kurczaka gorącą wodą, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler, por, cebulę i czosnek. Przyprawić pieprzem czarnym i ziołowym, solą lub sosem sojowym. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koperek lub natkę pietruszki. Zrobić ciasto na lane kluski (o gęstości ciasta naleśnikowego, generalnie o proporcji na 1 jajko 2 czubate łyżki mąki), lać na gotujacą się zupę. Można jeszcze doprawić czosnkiem – jeśli ktoś lubi


  • Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym

    Rozgrzewająca i aromatyczna zupa.

    Soczewica – prosta w przygotowaniu, łatwo dostępna, a jaka kopalnia składników mineralnych, tylko dlaczego tak rzadko wykorzystywana w naszej kuchni?

    Należy do roślin strączkowych, zawiera lekkostrawne białko, błonnik, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.

    Pozytywnie działa na nasze serce i układ krwionośny,  wzmacnia układ trawienny, posiada niski indeks glikemiczny.

     Składniki:

    • 500 g czerwonej soczewicy
    • 2 nieduże marchewki
    • ½ szklanki wiórek kokosowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • szczypta kurkumy
    • listek laurowy
    • ⅓ łyżeczki gorczycy
    • 1/3 łyżeczki kuminu
    • ½ łyżeczki imbiru
    • ⅓ łyżeczki curry
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • kilka kropel soku z cytryny
    • do posypania pestki dyni

    Przygotowanie:

    Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy.

    Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy.

    Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

     

    Smacznego