51 gluten

gluten







  • 5 sposobów na szybki obiad

    makaron z łososiem i parmezanemObiad, zaraz po śniadaniu, jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinien dostarczać organizmowi nie tylko odpowiednią ilość energii, ale również składników odżywczych. Aby posiłek był pełnowartościowy powinien składać się z produktów zbożowych, takich jak: kasze, ryż, makarony, ziemniaki oraz z produktów będących źródłem białka, czyli: mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. W każdym daniu powinna znaleźć się co najmniej jedna porcja warzyw, jako główne źródło witamin i składników mineralnych. Pamiętaj, że to właśnie jedzenie przynosi zdrowie!

    Obiadczęsto kojarzy nam się z godzinami spędzonymi w kuchni, ale dziś udowadniamy, że pełnowartościowy obiad można wykonać nawet w pół godziny!


  • Kolorowa sałatka z kuskus

    Składniki:

    • 350 g kaszy kuskus
    • 1 szklanka wody
    • 1 duża cukinia
    • 1/2 małego bakłażana
    • 250 g brokułów
    • 1/4 papryki czerwonej
    • 1 mała marchew
    • 1 mała pietruszka
    • mała biała cebula
    • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
    • sól
    • pieprz ziołowy

    Sos do sałatki:

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki
    • sól
    • pieprz

    Przygotowanie:

    • Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.
    • Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.
    • Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
    • Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.