439 dieta antydrozdzycowa produkty ktore warto jesc oraz ktorych lepiej unikac

Dieta antydrożdżycowa – produkty, które warto jeść oraz których lepiej unikać

Czym jest drożdżyca?

To paskudny grzyb, który, gdy zacznie się nadmiernie rozrastać i może rozbić obóz w organizmie i siać w nim spustoszenie, co powoduje drażliwość, zmęczenie i problemy trawienne. Zapoznaj się z 10 objawami przerostu Candida, a także ze sposobami zwalczania ich!

Najtrudniejszą częścią leczenia przerostu Candida jest dieta. Kiedy mówię moim klientom, musimy zagłodzić drożdże, eliminując wszystkie cukry z diety, mówią, ” To nie problem, i tak rzadko jadam cukier. “

W tym momencie daję im chwilę na przemyślenie, a potem uświadamiam, że ograniczenie cukru w diecie nie będzie dotyczyć tylko babeczek, ciast itp. Spokojnie tłumaczę, że mam na myśli cukier w każdej postaci, w tym pochodzący z owoców oraz węglowodanów złożonych np. w postaci ziaren. Wtedy przeważnie oczy moich pacjentów stają się ogromne z niedowierzania.

Poniżej wymieniłam 10 dobrych potraw oraz 10 tych, których należy unikać, jeśli masz drożdżaki w nadmiarze. Niektóre z nich są oczywiste, a niektóre mogą być szokujące, ale moim celem jest pomóc Ci stworzyć dietę , która pozostaje zróżnicowana, a jej realizacja będzie łatwa i smaczna.

10 produktów korzstnych przy zwalczaniu drożdżycy

  1. Olej kokosowy: ma działanie przeciwgrzybiczne i wzmacnia działanie układu odpornościowego.
  2. Czosnek: posiada silne właściwości przeciwgrzybiczne.
  3. Cebula: ma silne właściwości antygrzybiczne, antybakteryjne i antypasożytnicze.
  4. Wodorosty: wiążą w organizmie toksyny i metale ciężkie, przyśpieszają ich usuwanie.
  5. Brukiew: choć wygląda i smakuje jak ziemniaki lub rzepa (które są bogate w cukier i powinny być spożywane z umiarem), brukiew ma bardzo silne właściwości przeciwgrzybiczne.
  6. Imbir: oczyszcza organizm, zwiększa ukrwienie i odtruwa wątrobę .
  7. Oliwa z oliwek: zawiera oleuropeinę o potężnym działaniu antygrzybicznym, która jednocześnie obniża poziom cukru we krwi.
  8. Sok z cytryny i limonki: pobudzają perystaltyczne działanie jelita grubego, co ułatwia transport pokarmów z przewodu pokarmowego. Są to niesamowite środki oczyszczące.
  9. Nasiona dyni: Są bogate w kwasy tłuszczowe omega- 3, które mają właściwości antygrzybicze, antywirusowe i antypasożytnicze.
  10. Surowy ocet jabłkowy: ocet jabłkowy jest bogaty w naturalne enzymy , pobudza wzrost zdrowych bakterii i równoważy w organizmie poziom pH. Zrób ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni.

10 produktów, których lepiej unikać przy kandidozie

  1. Owoce i soki owocowe: choć cukier występuje tu naturalnie, to nadal stanowi źródło pokarmu dla drożdży.
  2. Panieorwane mięso i ryby: są często faszerowane cukrem i siarczanami.
  3. Sosy takie jak ketchup, majonez, musztarda i sos sojowy: to źródło cukru i/lub octu.
  4. Alternatywy cukru np. miód, agawa, syrop ryżowy: niestety produkty te są w dalszym ciągu cukrem.
  5. Kukurydza, orzeszki ziemne i pistacje: są nośnikami pleśni.
  6. Fasola i ziarna: to produkty wysokowęglowodanowe, które są szybko zamieniane na cukier w czasie trawienia.
  7. Produkty sojowe: jeśli nadal jesteś fanem soi, tu powinieneś powiedzieć sobie dość.
  8. Nabiał: jeśli nie jest fermentowany, to zapomnij o nim. Mleko zawiera laktozę, która jest cukrem.
  9. Alkohol: zawiera dużo cukru i obciąża układ odpornościowy.
  10. Grzyby i marynaty: to mało słodkie produkty, ale ich eliminacja również bywa bolesna. Grzyby są drożdżami, zaś ogórki są z octem.

Zmiana diety i eliminacja, niektórych pokarmów nie jest łatwa, jednak nagroda jest warta wyrzeczeń – więcej energii, jaśniejsze myślenie i mniejsze zachcianki. Zachęcam do zmiany przyzwyczajeń i nauki, aby w pełni cieszyć się życiem.

 

Źródło: artykuł

Tłumaczenie: Karolina Stęplewska