429 maslo czy margaryna

Dlaczego wybieram masło, a nie margarynę?

Tak, zgadzam się z Joann Dye Gussow, która mówi, że “W sprawach spornych pomiędzy masłem a margaryną, ufam bardziej krowie niż chemikowi” mimo, że sama jestem z zawodu technologiem żywności. Dlaczego optuję za masłem?

3 powody, dla których masło jest lepsze od margaryny

  1. Masło jest produktem naturalnym. Wszystko co naturalne lepiej służy zdrowiu.
  2. Masło jest dobrym źródłem ważnych dla ludzkiego organizmu składników takich jak: 

    – witaminy A, E i D,

    – cholesterol (potrzebny m.in. do produkcji hormonów),

    – lecytyna,

    – selen, miedź, cynk, mangan, jod

  3. Cenię masło jako nośnik smaku w potrawach typu

    – zupy Zupy z dodatkiem kaszy jaglanej, Zupy rozgrzewające

    – dania wytrawne Dania wytrawne z kaszą jaglaną,

    – słodkości Ciasteczka sezamowe, Pieguski, Pączki, Ciasteczka owsiane

    – masło ziołowe lub ziołowo-czosnkowe (wystarczy wymieszać masło ze świeżym szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, opcjonalnie dodać świeży czosnek).

Masło jest też najzdrowszym tłuszczem polecanym dzieciom i kobietom w ciąży (i nie tylko). Zobacz jadłopis dla dzieci (można stosować dla całej rodziny): Przykładowy jadłospis jesienno-zimowy

 Margaryny jako sztucznego wytworu przemysłu spożywczego nie polecam, mimo że jest tania i łatwiej się smaruje. Zdrowie ważniejsze, prawda?

Jakie masło kupować?

Jeśli nie robimy masła sami lub nie mamy dostępu do masła domowej roboty, kupujmy masło śmietankowe lub masło extra. Uwaga na triki producentów! Czytajmy skład, ma być:

  • masło, zawartość tłuszczu min. 82% w przypadku masła śmietankowego czy extra;
  • lub też zawartość tłuszczu 99% w przypadku masła klarowanego.

Tak a’propos masła klarowanego: ponieważ składa się prawie w 100% z tłuszczu, można na nim smażyć! Na maśle zwykłym (naturalnym, śmietankowym, extra) lepiej nie smażyć, sprawdź nasze oleje zdrowotne, gdyż w wysokich temraturach wytwarzane są związki rakotwórcze (akryloamidy).

Jakie są alternatywy dla masła?

  1. Masło orzechowe
  2. Masło migdałowe
  3. Olej kokosowy
  4. Pasta z awokado
  5. Pasta rybna
  6. Pasta jajeczna itp.

Pobierz darmowy Zbiór przepisów na pasty do chleba.

Przeczytaj również artykuł o roli tłuszczy, ponieważ straszenie tłuszczami przez dietetyków (i naukowców) powoli odchodzi do lamusa.