428 10 przepisow na dania bezglutenowe

10 przepisów na dania bezglutenowe

1. Słoneczna zupa krem z cukinii i papryki cukinia zupa

  • 2 żółte małe cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 500 ml gorącej wody
  • 30 g pistacji
  • kwiaty ogórecznika
  • koperek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

– warzywa umyj, z papryki usuń gniazdo nasienne, cebulę obierz
– cukinie pokrój w plastry, paprykę i cebulę w kostkę
– zrumień warzywa w garnku na łyżce oliwy
– dolej wodę i gotuj 15 minut
– przypraw, zmiksuj na gładką masę
– wlewaj zupę do misek
– posyp każdą porcję wyłuskanymi pistacjami i umytym i posiekanym koperkiem
– udekoruj umytymi kwiatkami ogórecznika

Zdaniem specjalisty:
Zrównoważona i odżywcza zupa letnio-zimowa.

 

 

2. Zupa krem z cukinii z komosą ryżową

 

  • 2 zielone cukinie (małe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 700 ml wody
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (można opuścić)
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • koperek
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, kurkuma

– komosę gotuj w osolonej wodzie (dwa razy tyle wody co ziarna) z dodatkiem kurkumy przez 15 minut
– czosnek i cebulę obierz i umyj
– pokrój w kostkę
– zrumień w garnku na oliwie
– cukinie umyj, pokrój w kostkę, dodaj do oliwy, chwile smaż mieszając
– wlej wodę, przypraw, gotuj 15 minut, zmiksuj
– dodaj jogurt, wymieszaj
– podawaj z komosą, posypaną posiekanym koperkiem

Zdaniem specjalisty:
Zdrowa, odżywcza zupa.

3. Kolorowa sałatka z ogórkiem i łososiem

  • 2 ogórki długie
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g sera koziego
  • kilka kwiatków ogórecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki syropu malinowego
  • sól, pieprz

– ogórki pokrój w cienkie plasterki obieraczką do warzyw (do gniazd nasiennych)
– ułóż na talerzach
– łososia pokrój w cienkie plastry, ułóż na ogórkach, pokrusz ser na sałatkę
– posyp pieprzem, solą, polej oliwą, octem i kilkoma kroplami syropu malinowego
– na koniec ułóż kilka kwiatków ogórecznika

Zdaniem specjalisty:
Szybka przekąska na lato.
Dla polepszenia trawienia polecam użyć dodatkowo świeżych ziół: tymianek, cząber, szałwia i/lub rozmaryn.

4. Sakiewki drobiowo-orzechowe gotowane na parze

  • 300 g udźca drobiowego bez kości
  • 100 g orzechów włoskich
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku (wiosną bez czosnku)
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • listki rukoli i roszponki
  • sól, pieprz, kmin rzymski, curry, kurkuma

– mięso posiekaj drobno z orzechami (garść odłóż), wymieszaj z obranym i pokrojonym imbirem, czosnkiem i natką pietruszki
– dodaj do masy łyżkę oliwy, sos sojowy
– przypraw, wymieszaj
– źdźbła szczypioru przelej gorącą wodą (to ułatwi zrobienie ozdobnych wiązań)
– każdy arkusz papieru ryżowego namocz w letniej wodzie
– nakładaj na niego porcje masy i wiąż przy pomocy szczypiorku w mieszki
– gotuj sakiewki na parze przez 20 minut
– listki rukoli i roszponki umyj i osusz
– rozłóż na talerzach, na nich umieść sakiewki, posyp odłożonymi orzechami
– polej drugą łyżką oliwy

Zdaniem specjalisty:
Wykwintna przekąska, świetne źródło energii, witamin i mikroelementów. Sycące danie dzięki indykowi i orzechom, a forma podania zachęca do skosztowania tajemniczych sakiewek. Dodatek sałat to źródło witaminy C, tak ważnej dla naszego systemu odpornościowego. Gotowanie na parze zapewnia łatwiejsze trawienie, a więc bez obaw – do dzieła!

5. Placki z cukinii z łososiem i sosem kaparowym

  • 2 małe cukinie
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 garść kaparów
  • 4 małe ogórki korniszone lub świeże
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej

– ziemniaki obierz, umyj, cukinie umyj, warzywa poszatkuj na małych oczkach (najszybciej w malakserze)
– do masy dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj i smaż placuszki
– kapary i koperek posiekaj
– ogórki pokrój w drobną kostkę
– pokrojone produkty połącz z jogurtem, sokiem cytryny, solą i pieprzem
– na gotowych plackach ułóż kawałki łososia, polej sosem

Zdaniem specjalisty:
Pyszna przekąska, doskonała propozycja na imprezę.

6. Duszone warzywa z kaszą jaglaną

  • 5 bardzo małych cukinii
  • 10 młodych, małych marchewek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 200 ml wody
  • 30 g pistacji
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • kiełki czerwonej kapusty
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa z oliwek

– warzywa umyj
– cukinie pokrój na pół i jeszcze wzdłuż na pół
– marchewki dokładnie wyszoruj, większe przekrój na pół
– seler naciowy pokrój w półksiężyce
– cebulę obierz i pokrój w piórka
– w garnku na oliwie podsmaż cebulę, cukinie, marchew i seler
– po chwili dodaj pomidorki
– wsyp kaszeę, chwilę smaż
– dolej wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut
– przypraw solą, pieprzem i chili, dodaj umytą i posiekaną natkę pietruszki
– wymieszaj
– nakładaj potrawkę na talerze
– posypuj wyłuskanymi pistacjami i kiełkami czerwonej kapusty

Zdaniem specjalisty:
Pyszne, pożywne danie, zarówno na obiad jak i śniadanie, które naładuje rezerwy energetyczne. Można dodać łyżkę oleju lnianego, który jest bogatym źródłem kwasów omega 3 i omega 6, przy tym dodaje specyficznego smaku potrawie. Dla poprawienia trawienia warto dodać świeże zioła: rozmaryn, tymianek i/lub cząber ogrodowy.

7. Roladki z dorsza z grillowaną kanapką z warzywami

  • 2 filety z dorsza ze skórą
  • 4 kromki pieczywa bezglutenowego
  • 100 g pomidorków koktajlowych (czerwonych i pomarańczowych)
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 patyczki do szaszłyków
  • 1 garść sezamu
  • sok z ½ cytryny
  • koperek
  • sól, pieprz

– filety umyj, osusz, jeżeli są w nich ości wyjmij, pokrój wzdłuż na cztery długie paski
– przypraw solą, pieprzem, umytym i posiekanym koperkiem (część odłóż do dekoracji potrawy)
– polej sokiem z cytryny
– każdy pasek ryby zwiń w rulonik, nadziewaj po dwa na patyczek do szaszłyków
– smaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie (1 łyżka) z dwóch stron, zabezpiecz przed wystygnięciem
– warzywa i kiełki umyj, obierz czosnek
– czosnek pokrój w plastry, zrumień na drugiej łyżce oliwy
– cukinie pokrój w plastry, większe przekrój na pół, dodaj do czosnku, chwile smaż, na koniec dodaj całe pomidorki, smaż krótko cały czas delikatnie mieszając, przypraw solą i pieprzem
– kromki chleba usmaż na patelni grillowej
– ułóż na nich warzywa z patelni oraz kiełki rzodkiewki
– obok na talerzu ułóż roladki z ryby
– całość posyp sezamem i udekoruj koperkiem

Zdaniem specjalisty:
Wykwintna przekąska.

8. Pieczone ziemniaki z polędwica i dipem twarogowym

  • 500 g młodych małych ziemniaków
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 100 g twarogu chudego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ogórek
  • 3 rzodkiewki
  • 1 garść kiełków lucerny
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól, pieprz, kurkuma, rozmaryn, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka

– ziemniaki dokładnie umyj, pokrój w dość grube plastry
– polej łyżką oliwy i soku z cytryny, przypraw solą, pieprzem, kurkumą i rozmarynem
– piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut, czasami mieszając
– polędwicę pokrój w plastry, polej 1 łyżką oliwy, octem balsamicznym, sosem sojowym i miodem
– przypraw solą, pieprzem, zmiażdżoną kolendrą, kminem i papryką słodką, odstaw na kilka minut do lodówki
– twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj jogurt i łyżkę soku z cytryny
– ogórek, rzodkiewki i kiełki lucerny umyj
– ogórek obierz i zetrzyj na tarce razem z rzodkiewką, dodaj do masy serowej
– dodaj też kiełki i słonecznik (trochę zostaw do posypania gotowej potrawy)
– przypraw solą i pieprzem, wymieszaj
– polędwicę wyjmij z lodówki i smaż na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony
– upieczone ziemniaki rozłóż na talerze, na wierzch wylej po porcji masy serowej
– ułóż na niej kawałki polędwicy, posyp kiełkami i słonecznikiem

Zdaniem specjalisty:
Propozycja bardzo pożywnego i doskonale zbilansowanego obiadu.

9. Flądra gotowana na parze z warzywami

  • 2 filety z flądry
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 garść pestek dyni
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, kurkuma, plasterek imbiru

– obierz marchew
– marchew i cukinie pokrój w długie paseczki obieraczką do warzyw
– w parowarze ugotuj przez 10 min. rybę z imbirem i warzywami
– na talerzu ułóż rybę, polej oliwą
– na nią połóż warzywa i listki natki
– posyp potrawę pestkami dyni (można je wyprażyć na gorącej, suchej patelni) i polej kilkoma kroplami oliwy i przypraw

Zdaniem specjalisty:
Zdrowa przekąska, pełna kwasów omega 3 i witamin. Gotowanie ryby i warzyw w parowarze zapewnia nie tylko zachowanie witamin (A, C, D, E), ale także łatwostrawność potrawy. Podanie z pełnoziarnistym ryżem to już obiad lub obiadokolacja. Nie rezygnuj z oliwy, gdyż zapewnia ona lepsze przyswojenie witamin zawartych w rybie i warzywach. Pestki dyni to bogactwo witaminy E, magnezu, cynku, fosforu, NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Warto!

10. Słoneczny ryż ze schabem i groszkiem cukrowym

  • 100 g pełnoziarnistego ryżu parboiled naturalny
  • 200 g schabu
  • 50 g groszku cukrowego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 garść sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, kurkuma, tymianek, papryka słodka i ostra

– ryż gotuj z dodatkiem soli i kurkumy
– schab pokrój w kostkę, przypraw
– zrumień na oliwie cebulę, dodaj schab, smaż
– dodaj ryż i umyty i pokrojony w paski groszek
– przypraw i jeszcze chwilę smaż
– sezam upraż na suchej patelni
– posyp nim gotową potrawę

Zdaniem specjalisty:
Szybkie, proste w wykonaniu danie obiadowe. Dzięki zawartości groszku cukrowego nabiera świeżości i chrupkości.