424 darmowy mini kurs przyprawiania czyli z czym to sie je przeglad

Darmowy mini-kurs przyprawiania, czyli z czym to się je… przegląd

spices-541974 640Co składa się na zdrowy posiłek? Ilu specjalistów tyle opinii w tym temacie. Wegetarianie oczywiście wskazaliby dużą ilość warzyw, ewentualnie w towarzystwie nabiału. Weganie oczywiście odrzuciliby nabiał i jaja, a wskazali na mleka roślinne czy zbożowe i siemię lniane jako zamiennik jaj. Zwolennicy diety bezglutenowej odrzuciliby wszystkie zboża i artykuły zawierające gluten, ale niekoniecznie rezygnowaliby z mięsa.
Sztuka Odżywiania od zawsze głosi hasło, że najważniejsza jest jakość składników, z których przygotowujemy posiłki – to czy są to składniki odzwierzęce nie jest naszym zdaniem najważniejsze. Zdrowy posiłek to posiłek naturalny, nieprzetworzony chemicznie i sezonowy – nie polecamy jedzenia truskawek zimą, ani grudniowych pomidorów. Składnikiem posiłku, który ma ogromny wpływ na nasze zdrowie są także przyprawy. Niestety przyprawianie nie jest naszą mocną stroną – sól i pieprz to często jedyne przyprawy, których używamy w kuchni, choć w Polsce mamy ogromny wybór ziół i przypraw, często rosnących koło naszego domu!
Odpowiednio dobrane przyprawy mają ogromną moc: wzbogacają smak potraw, nadają im niepowtarzalnego charakteru i mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Rozgrzewają, wzmacniają, a nawet dodają energii.
Wiemy już jakim bogactwem są przyprawy, ale nadal nie wiemy jak ich używać? Z pomocą przychodzi nasz cykl “Z czym to się je…”. 10 artykułów i 10 składników z podpowiedziami dotyczącymi tego, jak je przyprawiać i z czym łączyć, aby wydobyć ich najlepsze cechy i smak.

Zapraszamy do mini-kursu przyprawiania ze Sztuką Odżywiania.

 

  1. Z czym to się je: szpinak

  2. Z czym to się je: cukinia

  3. Z czym to się je: soczewica

  4. Z czym to się je: ciecierzyca

  5. Z czym to się je: burak

  6. Z czym to się je: dyniapumpkins-504128 1280m

  7. Z czym to się je: ziemniak

  8. Z czym to się je: papryka

  9. Z czym to się je: fasola

  10. Z czym to się je: kurczak