42 o ehec o104 h4

O EHEC O104: H4

O EHEC O104: H4 dla wszystkich dbających nie tylko o pierwiastek sztuki, ale i bezpieczeństwa w odżywianiu.

W związku z wystąpieniem na terenie Niemiec ognisk zachorowań wywołanych baterią E. coli przedstawiamy fakty dotyczące bakterii oraz sposoby, które pomogą obniżyć zagrożenie zachorowaniem, a w konsekwencji pozwolą cieszyć się bogactwem smaków, zapachów warzyw i owoców bez obaw o zdrowie swoje i rodziny.

 

 

E.coli – wróg czy przyjaciel?

To mikroorganizm z grupy Enterobacteriaceae – gram-ujemnych bakterii jelitowych o kształcie pałeczek. Stąd też jej polska nazwa – pałeczka okrężnicy. Drugi człon w nazwie ujawnia naturalne miejsce życia bakterii: jelita człowieka i zwierząt. Stanowią tam naturalną florę bakteryjną, a właściwie jej nieznaczny ułamek, bo zaledwie 1% z ogólnej liczby mikroorganizmów żyjących w naszych jelitach. Bakterie E. coli mogą kolonizować skórę i błony śluzowe jamy ustnej oraz układu oddechowego. W środowisku bakterię tą spotyka się w glebie, wodzie, na warzywach i owocach, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem (wtedy staje się bezpośrednim zagrożeniem).

Escherichia coli są nam na ogół przyjazne – odpowiadają za 60-70% produkcji witamin z grupy B i K w naszym organizmie! Nawiązują z nami współpracę już w pierwszych godzinach naszego życia, gdy przechodzimy przez kanał rodny matki. Bakteria ta znalazła  szczególne wykorzystanie w biotechnologii, m.in. w produkcji insuliny.

Wytrzymałość E. coli na czynniki środowiskowe jest stosunkowo mała. Ginie ona po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60° C. Jest również wrażliwa na wszystkie znane środki dezynfekcyjne. Natomiast długo, bo miesiącami, potrafi utrzymać się w środowisku niskich temperatur i odpowiedniej wilgotności.

 

Dlaczego chorujemy?

Na ogół E. coli są partnerem w symbiozie naturalnej flory jelitowej człowieka. Niestety wyróżnia się szczepy zjadliwe, które posiadają zdolności do przylegania do nabłonka przewodu pokarmowego oraz wytwarzania toksyn. Jednym z takich szczepów jest właśnie EHEC odpowiedzialny za ogniska zachorowań w Niemczech.

 

E. coli (EHEC) O104: H4 E. coli – profil winowajcy jarzynowej paniki.

Skrót EHEC (EHEC – ang. enterohemorrhagic Escherichia coli ) odnosi się do nazwy szczepu. Po polsku zwanego enterokrwotocznym szczepem E. coli. Charakteryzuje się on wytwarzaniem werotoksyny, która może wywoływać groźne zatrucia pokarmowe.

Oznaczenie O104: H4 to mikrobiologiczna charakterystyka, gdzie: „O” identyfikuje antygen składnika ściany komórkowej,  natomiast „H” identyfikuje antygen wici.

Objawy chorób spowodowanych przez szczep EHEC obejmują: bóle brzucha, biegunki krwawe (krwotoczne zapalenie jelita grubego). Mogą wystąpić  gorączka i wymioty. Okres wylęgania wynosi od  3 do 8 dni, najczęściej 3-4. Większość pacjentów wraca do zdrowia w ciągu 10-tej doby, ale u części (szczególnie dzieci i osób starszych) zakażenie może prowadzić do zagrażającej życiu choroby, jaką jest zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS). Jest to wielonarządowy zespół chorobowy przebiegający z hemolizą erytrocytów (rozpad krwinek czerwonych) i trombocytopenią (niedobór płytek krwi) prowadzącą do ostrej niewydolności nerek. Wczesne objawy HUS: krew w stolcu, drażliwość, gorączka, ospałość, wymioty i biegunka. Późne to: siniaki, skąpomocz lub bezmocz, bladość, zażółceniu skóry.

 

Profilaktyka = higiena

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Główny Inspektor Sanitarny (GIS) zalecają przestrzeganie podstawowych zasad higieny, przedstawionych w prostych 5-ciu krokach.

1. utrzymuj czystość.

2. oddzielaj żywność surową od ugotowanej

3. gotuj dokładnie

4. trzymaj żywność w odpowiedniej temperaturze

5. używaj bezpiecznej wody i żywności

 

Szczegółowy opis 5 kroków można znaleźć na ulotce informacyjnej (zamieszczenie PDF do ściągnięcia/grafiki lub obu) http://www.gis.gov.pl/?news=252

Ponadto każdemu,  u kogo rozwinęła się krwawa biegunka, ból brzucha, i kto miał ostatnio kontakt  z osobami z północnych Niemiec, zaleca się zasięgnięcie porady lekarza w trybie pilnym.


Bibliografia:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov

http://www.pis.gov.pl

http://www.who.int/

http://www.euro.who.int/

 

Autor: Agata Baryszników

 






Kup ebooka

Kasza jaglana – 99 przepisów

Tylko 46 zł w duecie!

Ebook o śniadaniach

Sprawdź bestsellery Złotych Myśli


 

Zostaliśmy nagrodzeni
w plebiscycie
KNOW HEALTH 2011