418 10 przepisow na zdrowe slodycze

10 przepisów na zdrowe słodycze

słodycze w Sztuce OdżywianiaWielu dorosłych dopada przypadłość zwana „chęcią na słodycze”, czasami jest to nawet forma uzależnienia. Skąd ta magia słodkiego smaku? Przyczyn jest wiele. Jest to pierwszy smak, jaki poznaje noworodek, małe dzieci dostają słodycze w prezencie i w nagrodę. Urodziny świętujemy słodkim tortem, a smutki zajadamy lodami i batonami. Słodki smak jest naturalnie kojarzony z przyjemnością, dlatego bardzo ciężko jak nam z niego zrezygnować. Szczęśliwie można cieszyć się słodkim smakiem nie rezygnując przy tym ze zdrowych nawyków żywieniowych. Wystarczy zamienić białą mąkę i cukier rafinowany na zdrowsze odpowiedniki i voila! Zdrowe i pyszne słodycze dla wszystkich miłośników słodkości.

Jabłko w wiórkach kokosowych

Efektowny i bardzo łatwy w wykonaniu deser. Szybki ratunek, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście, jak również zdrowa słodycz dla małego łasucha.

Składniki:

  • jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • wiórki kokosowe
  • czekolada gorzka (opcjonalnie)

 Przygotowanie:
Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe na złoty kolor uważając, by się nie przypaliły. Jabłko obierz, pokrój na cztery grube plastry. Z dwóch środkowych wydrąż gniazdo nasienne. Ubij widelcem jajko z łyżeczką cukru. Zanurz w nim każdy plaster jabłka, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Plastry jabłka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na kilkanaście minut, aż jabłko zmięknie.
Udekoruj czekoladą.

 Pieguski – ciasteczka domowej roboty

Pomysł na super chrupiące ciasteczka, przypominające smakiem sklepowe pieguski, ale o niebo lepsze i bez ” ulepszaczy”. Dorzucając do nich różne składniki,   w zależności od tego, na co ma się ochotę, można tworzyć różne smaki.
Przepis z książki Jamiego Oliviera.

Składniki na ok. 15 ciasteczek:

  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 jajko (z wolnego wybiegu)
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 25 g płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki: gorzka czekolada/bakalie /skórka z cytryny

 Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i sól, wszystko zmiksować. Dorzucić według gustu: 50 g pokrojonej gorzkiej czekolady/50 g suszonych owoców/50 g posiekanych orzechów i dobrze wymieszać. Za pomocą łyżki przełożyć ciasto na folię spożywczą, uformować wałek o średnicy ok. 7 cm. Włożyć ciasto do zamrażarki na ok. 30 minut. Wyjąć schłodzone ciasto i pokroić na 1-centymetrowe plastry. Piec w nagrzanym piekarniku w 190 st. przez 8-10 minut, aż brzegi ciasteczek będą mocno przypieczone.
Można zrobić podwójną ilość, podzielić na więcej porcji i trzymać w zamrażarniku. A gdy najdzie nas ochota albo pojawią się niespodziewani goście, wyciągnąć z zamrażarnika, pozostawić na ok. 15 minut, aby lepiej się kroiło i upiec.

Babeczki marchewkowo-kokosowe

Składniki:

  • 2 szkl. marchewki startej na małych oczkach
  • 1 duże jabłko starte na grubych oczkach
  • 2 szkl. mąki orkiszowej razowej
  • ½ szkl. wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • ½ szkl. oleju rzepakowego
  • ¾ szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czekolada gorzka – do dekoracji

 Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z olejem, dodajemy starte jabłko i marchewkę, mieszamy. Łączymy wszystkie składniki razem i mieszamy. Przekładamy masę do muffinek, pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 25-30 minut. Dekorujemy czekoladą.

Muffinki z czekoladą

Składniki:

  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 125 g mąki pszennej typ 450 (polecam jednak mąkę orkiszową albo typ 1850)
  • 125 g cukru trzcinowego (ale spokojnie może być mniej)
  • pokrojona gorzka czekolada (według uznania)
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 125 ml maślanki (wersja dla alergików: mleko ryżowe, migdałowe, sojowe)
  • 125 ml oleju

 Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Suche składniki wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać. Papilotki wypełnić do ¾ wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C.

Placuszki z dyni – na słodko

Dynia to królowa jesieni, grzechem byłoby nie wyczarować czegoś pysznego z tego cudeńka. Dobrodziejstwa płynące z dyni: bogactwo błonnika, białka, witamin z gr. B, A, PP, C oraz wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

plackizdyniSkładniki:

  • 2 szkl. rozgotowanej dyni
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • ½ l kefiru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Wykonanie:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i rozgotować na małym ogniu lub upiec w kawałkach w piekarniku, obrać ze skórki i zmiksować.
Wymieszać wszystkie pozostałe składniki z dynią i usmażyć w formie placków.
Podawać z dżemem, najlepiej własnej roboty.

Piernik Benedyktynów

Składniki:

  • ¼ l miodu
  • 100 g cukru nierafinowanego
  • ½ kg mąki (pół na pół) orkiszowej typ 1850 i pszennej typ 1850
  • ½ szkl. wody
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki przypraw korzennych (najlepiej własnej roboty)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • łyżka oliwy
  • bakalie (pokrojone suszone figi, śliwki, migdały, orzechy itp.)

 Wykonanie:
Zagotować cukier z wodą, miodem i przyprawami korzennymi. Lekko ostudzoną masę wymieszać dokładnie z mąką. Gdy przestygnie, dodać jajka rozmieszane  z sodą, wsypać proszek do pieczenia i wlać oliwę. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką na gładką masę i dodać bakalie wymieszane z odrobiną mąki.
Przełożyć do wysmarowanej masłem blaszki i obsypanej mąką. Piec ok. 1h w temp. 160 st.
Po ostygnięciu można polać czekoladą.
Piernik najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, jest wtedy smaczniejszy.

Bezy

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 5 łyżeczek cukru nierafinowanego
  • kilka kropli cytryny

Przygotowanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawać po jednej łyżeczce cukru, a na koniec cytrynę. Układać łyżką lub rękawem cukierniczym na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym do 120 st. piekarniku ok. 1h. Najlepiej zostawić lekko uchylony piekarnik, aby bezy bardziej się suszyły niż piekły. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 1-2 h.

 Pączki

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 szkl. mąki pszennej typ 450 (wyjątkowo do pączków biała mąka, wykorzystujcie ją rzadko, najlepiej jako dodatek)
  • 1 szkl. mleka
  • ¼ szkl. wody
  • 50 g masła śmietankowego lub extra
  • 6 łyżek cukru nierafinowanego
  • 6 żółtek
  • 30 g świeżych drożdży
  • marmolada, dżem domowej roboty
  • olej rzepakowy do smażenia

 Przygotowanie:

Do lekko podgrzanego mleka i wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i masło. Na koniec dodajemy 3 łyżki mąki i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Pozostałe mąki wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zaczyn. Wyrabiamy ciasto, tak aby odchodziło od ręki, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przed rozwałkowaniem jeszcze raz wyrabiamy. Wycinamy koła, nadziewamy marmoladą i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy na głębokim oleju.
Białka wykorzystujemy do zrobienia bezów.

Trufle z ugotowanej fasoli

Odważne połączenie czekolady z fasolą, ale jaki efekt. Pyszna, energetyczna i zdrowa słodycz (bogate źródło: białka, witamin z gr. B, A, C, magnezu, potasu, wapnia i fosforu) – zadowoli każdego maluszka.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżka karobu lub kakao
  • garść posiekanych migdałów lub orzechów
  • Do dekoracji: zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, kakao

 Sposób wykonania:
Jeszcze gorącą fasolę miksujemy, dodajemy pokrojoną czekoladę i pozostałe składniki. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy według upodobań.

 Wyjątkowy suflet jabłkowy

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 80 g masła
  • ½ szkl. cukru nierafinowanego
  • 120 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • sok z cytryny (według uznania)
  • 2 jajka

 Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i poddusić w niewielkiej ilości wody z jedną łyżeczką cukru. Resztę cukru utrzeć z masłem i żółtkami, dodać migdały i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z przygotowaną masą. Do kokilek wysmarowanych masłem przełożyć najpierw jabłka, a później ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut.