403 z czym to sie je fasola czyli co robic z fasola biala

Z czym to się je: fasola. Czyli, co robić z fasolą białą?

Na świecie dostępnych jest obecnie ponad 400 gatunków fasoli. Pośród nich jest także fasola biała, która, oprócz fasolki szparagowej i czerwonej, jest w polskiej kuchni najpopularniejsza. Fasola jest warzywem o dużej zawartości białka – ma go więcej niż mięso, choć oczywiście jest to białko gorzej przyswajalne. Zawiera ponadto fosfor i wapń, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i znakomicie wpływa na pamięć. Warto jest więc wprowadzić fasolę do swojego menu.
W przypadku fasoli kluczowe jest jej przygotowanie do gotowania. Fasola jest warzywem ciężkostrawnym i twardym dlatego trzeba ją przed gotowaniem namoczyć przez co najmniej 12 godzin. Aby polepszyć trawienie fasoli podczas namaczania warto zmienić kilkakrotnie wodę i obrać ją z łupin. Trawienie fasoli wspomagają też oczywiście odpowiednio dobrane zioła, jak na przykład koper, cząber, kminek czy tymianek.

Gdy mowa o ziołach wspomnieć należy o fasolowych nośnikach smaku. Poniżej ich pełna lista:

  • sól morska, kamienna, himalajska
  • czosnek
  • koperek
  • kminek
  • kmin rzymski
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • papryka słodka
  • cebula
  • kolendra
  • chili
  • oregano
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • ocet balsamiczny
  • imbir
  • bazylia suszona i świeża
  • estragon.

Fasola biała w polskiej kuchni używana jest najczęściej jako składnik zup, czy słynnej fasolki po bretońsku. Fasola jest bardzo sycąca, ma wyrazisty smak, stąd pasuje do niej niewiele produktów roślinnych. Poniżej te, które stanowią z fasolą dobre połączenie smakowe:

  • pieczarki
  • dynia
  • szczypiorek
  • pomidory w puszce
  • marchewka
  • buraki.


Lista produktów odzwierzęcych pasujących do fasoli jest bardzo krótka – zawiera tylko cztery propozycje:

  • kurczak
  • indyk
  • wieprzowina
  • masło.

Poniżej propozycje zdrowych potraw z fasoli.

Oprócz nieśmiertelnych zup czy fasolki po bretońsku zachęcamy też do spróbowania ciasta z fasoli – jest pyszne!

Fasolka po bretońsku
fasola, przecier pomidorowy, pomidory w puszce, cebula, czosnek, mięso kawałki, oliwa, cukier, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, ocet winny, papryka świeża, świeża bazylia i natka pietruszki, majeranek

Ciasto z fasoli
ugotowana fasola lub z puszki, pół tabliczki czekolady gorzkiej, 1 banan, 4 jajka, cukier trzcinowy, bakalie, kakao, cynamon

Barszcz ukraiński
Fasola ugotowana, kapusta, marchew, buraki, mięso z indyka, sok z cytryny, sól, pieprz, majeranek, papryka

Zupa z fasoli
fasola, ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, bazylia, sos sojowy, majeranek, papryka, natka pietruszki

Poniżej przepisy na dania z fasoli z naszego działu ze zdrowymi przepisami (spróbujcie trufli z fasoli!). Sztuka Odżywiania życzy smacznego!

Trufle z fasoli
Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną
Barszcz ukraiński z cielęciną
Krupnik z fasolą

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.