402 z czym to sie je papryka czyli co robic z papryka

Z czym to się je: papryka. Czyli, co robić z papryką?

Wprawdzie to Węgry i Meksyk najbardziej kojarzą się z papryką, ale i w polskiej kuchni ma swoje zasłużone miejsce. Papryka duszona, faszerowana czy leczo są stałym elementem na polskich stołach. Choć wszyscy znamy (i lubimy!) paprykę, niewiele osób wie, jak zdrowym jest warzywem i jak ogromny wpływ ma na nasze zdrowie. Papryka jest prawdziwą bombą witaminową – zawiera aż pięciokrotnie więcej witaminy C niż osławiona cytryna, jest też bogata w witaminy B2, B6 i E. Poza tym zawiera wiele składników odżywczych, w tym potas, fosfor, żelazo i wapń.
Do tych wszystkich wspaniałości trzeba dodać jeszcze wyłapywanie wolnych rodników (papryka odmładza!), pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy oraz odpornościowy. Samo dobro, prawda? Na dodatek tych wszystkich wspaniałości papryka znakomicie znosi obróbkę cieplną nie tracąc prawie nic ze swoich wielu zalet.

Wiemy już czemu warto jeść paprykę, teraz dowiedzmy się jak ją jeść. Surową możemy oczywiście spożywać pod postacią sałatek, czy jako dodatek do kanapek. Gotowana czy pieczona najlepiej smakuje z następującymi nośnikami smaku:

  • sól morska, kamienna, himalajska
  • czosnek
  • koperek
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • cebula
  • chili
  • oregano
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • ocet balsamiczny
  • imbir
  • bazylia suszona i świeża
  • estragon
  • kolendra świeża i nasiona kolendry
  • cytryna
  • cząber
  • lubczyk
  • oregano (świeże i suszone)
  • rozmaryn (świeży i suszony),
  • cynamon
  • kardamon
  • kumin
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • miód
  • bazylia (świeża i suszona)
  • tymianek
  • szałwia.

Papryka znakomicie komponuje się ze sporą ilością warzyw – stąd stanowi tak ważny składnik lecza – potrawy z Węgier, gdzie kochają paprykę i wiedzą z czym ją podawać. My też to wiemy:

  • dynia
  • cukinia
  • szczypiorek
  • marchewka
  • cebula
  • pomidory,
  • soczewica
  • cukinia
  • kabaczek
  • pieczarki
  • ryż
  • kasze
  • makarony
  • bakłażan
  • ziemniak,
  • fasola szparagowa

Jeśli chodzi o produkty odzwierzęce papryka pasuje do większości mięs – może stanowić znakomite połączenie z kurczakiem, jak i wołowiną czy baraniną (gulasz!). Lista poniżej:

  • kurczak
  • indyk
  • masło
  • wołowina
  • jagnięcina
  • baranina
  • sery dojrzewające
  • ricotta
  • ryby

Poniżej kilka paprykowych inspiracji od Sztuki Odżywiania. Zapraszamy do eksperymentów kulinarnych, z tym super zdrowym i pysznym warzywem.

Jak wykorzystać paprykę w kuchni?

Nadziewana papryka
Papryka, mięso mielone z indyka, ugotowany ryż lub kasza, pomidory w puszce, cebula, czosnek, oliwa, cukier, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, majeranek, lubczyk

Pomidorowa z papryką
cebula, czosnek, pomidory w puszce, papryka, 1 łyżka oliwy, bazylia, sól, świeża natka pietruszki, odrobina miodu, ziele angielskie, liść laurowy

Kotlety z papryką
Papryka, mielone z udźca indyka, koperek, czosnek, cebula, curry, sos sojowy, 1 łyżka oliwy, jajka, oregano, opcjonalnie kawałeczek żółtego sera do środka

Pasta z papryką
Biały ser, papryka, szczypiorek, jajko ugotowane, jogurt naturalny, łyżeczka musztardy, sól, pieprz

Leczo
Pomidory, papryka, cukinia, przecier pomidorowy, cukier, sok z cytryny, świeży koperek, bazylia suszona, estragon, sos sojowy, pieprz, kurkuma

Faszerowana papryka pieczona
papryka czerwona lub zielona, cebula, czosnek, pieczarki, kasza jaglana, natka pietruszki świeża, majeranek, pieprz czarny, tymianek, papryka ostra, oliwa z oliwek, sól morska

Gulasz paprykowy
kolorowe papryki, dynia, cebula, czosnek, pomidory, pierś z kurczaka lub indyka, sól morska, pieprz czarny, słodka papryka, chili, ziele angielskie mielone, szałwia, świeża natka pietruszki

Oto przepisy na dania z papryki z naszej strony. Sztuka Odżywiania życzy smacznego, warto również spojrzeć na nasze oleje!

Pasta z bakłażana i papryki
Frittata z warzywami
Kolorowa sałatka z kuskusem
Papryka faszerowana