401 z czym to sie je ziemniak czyli co robic z ziemniaka

Z czym to się je: ziemniak. Czyli, co robić z ziemniaka?

Ziemniaka nikomu nie trzeba przedstawiać – wydaje się, że był z nami od zawsze, a obiad w szanującym się polskim domu nie może się bez niego obejść. I bardzo dobrze! Ziemniak jest przecież bardzo zdrowy. Od pewnego czasu ma gorszą prasę, uważany jest za warzywo mało wartościowe i tuczące. Nic bardziej mylnego – 100 g gotowanych kartofli ma zaledwie 75 kcal. Odpowiedzialność za tuczące właściwości ziemniaka ponosi jego zwyczajowe towarzystwo na naszym talerzu – tłuste mięso i sosy. Sam ziemniak to bogate źródło witaminy C, białka i witamin z grupy B. Jest też lekkostrawny, stąd stanowi często pierwszy posiłek małych dzieci w trakcie rozszerzania diety czy osób z problemami układu pokarmowego. Sekretem zachowania zdrowotnych właściwości ziemniaka jest oczywiście sposób jego przyrządzenia, przyprawienia i podania z odpowiednimi składnikami. Stąd obecność ziemniaka w naszym cyklu “Z czym to się je”.

Jak przyprawić ziemniaki?

Na początek nośniki smaku. Gotowane ziemniaki kojarzą się nieodmiennie z solą, ale już pieczone wyśmienicie smakują z rozmarynem czy tymiankiem. Oto pełna lista ziemniaczanych nośników smaku:

•sól
•pieprz
•rozmaryn
•tymianek
•czosnek
•majeranek
•masło
•oliwa
•koperek świeży
•cząber
•kminek
•papryka
•miód
•pieprz ziołowy
•natka pietruszki
•gałka muszkatołowa
•chrzan
•liść laurowy
•ziele angielskie
•lubczyk

W polskim menu ziemniak przyjął się jako warzywo towarzyszące sztuce mięsa i jarzynce. To wielka szkoda, bo ziemniak dzięki swojej delikatnej konsystencji i łagodnemu smakowi może stworzyć wiele wspaniałych zestawów smakowych. Oto lista produktów roślinnych najlepiej pasujących do ziemniaków:

•cebula
•marchew
•buraki
•brokuł
•kasza gryczana
•kasza jaglana
•soczewica
•seler
•dynia
•pietruszka
•szczypiorek
•kapusta kiszona

Jeśli chodzi o produkty odzwierzęce ziemniaki stanowią zgrany duet z większością z nich. Oczywiście są znakomitym dodatkiem do wszystkich mięs czy ryb, ale także produktów mlecznych czy jaj. Oto pełna lista produktów odzwierzęcych stanowiących dobre połączenie z ziemniakami:

•jaja
•śmietana
•kefir
•zsiadłe mleko
•jogurt
•śledź
•twaróg
•ser żółty
•różne rodzaje mięs
•ryba

Ziemniaki, poza byciem dodatkiem do mięs, są też używane jako składnik kopytek czy nadzienie do pierogów. To zdecydowanie najpopularniejsze polskie wydania ziemniaków. Poniżej znajdują się nasze propozycje potraw z ziemniaków, zachęcamy do spróbowania. Są pyszne!

Jak gotować ziemniaki, czyli co można z nich zrobić?

pieczone ziemniaki
ziemniaki, oliwa, sól, pieprz, rozmaryn, czosnek w łupinkach

babka ziemniaczana
ziemniaki, jajka, mąka pszenna, cebula, cebula na maśle, majeranek, czosnek, sól, pieprz, tymianek, cząber, mielony kminek, sok z cytryny, sos: jogurt, koperek

warzywa pieczone
ziemniaki, marchew, cebula, seler, dynia, pietruszka, czosnek, oliwa, ocet winny, sol, pieprz, miód, tymianek świeży

kopytka
ziemniaki, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, sól, pieprz plus cebula na maśle

pierogi ruskie
twaróg, ziemniaki, sól, pieprz, pieprz ziołowy, cebula, mąka, masło, woda

placki ziemniaczane
ziemniaki, cebula, jajka, mąka, sól, pieprz, majeranek, kminek, kasza gryczana

puree z czosnkiem
ziemniaki, oliwa, sól, czosnek, cebula

kartacze
ziemniaki, sól, pieprz, mięso, cebula, jajko, mąka ziemniaczana, majeranek

soczewiaki
ziemniaki, soczewica zielona, cebula, sól, pieprz, mąka, woda

Poniżej kilka zdrowych przepisów ze Sztuki Odżywiania na zdrowe, pyszne i pięknie podane ziemniaki w nowej odsłonie:

Zupa krem z ziemniaków i kalafiora
Babka ziemniaczano-jaglana
Sałatka ziemniaczana
Chleb naturalnie bezglutenowy
Zupa fasolowa z cukinią
Zupa fasolowa z cukinią

Sztuka Odżywiania życzy smacznego!