40 zdrowe slodycze

zdrowe słodycze







  • Babeczki marchewkowo-kokosowe

    Składniki:

    • 2 szkl. marchewki startej na małych oczkach
    • 1 duże jabłko starte na grubych oczkach
    • 2 szkl. mąki orkiszowej razowej
    • ½ szkl. wiórek kokosowych
    • 1 łyżka cynamonu
    • szczypta kardamonu
    • ½ szkl. oleju rzepakowego
    • ¾ szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • czekolada  gorzka – do dekoracji

    Wykonanie:

    Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z olejem, dodajemy starte jabłko i marchewkę, mieszamy. Łączymy wszystkie składniki razem i mieszamy. Przekładamy masę do muffinek, pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok. 25- 30 minut. Dekorujemy czekolada.

     Smacznego


  • Bananowe bułeczki

    Bogate w błonnik i składniki mineralne, dostarczają energii.

    Składniki:

    • 125g mąki razowej
    • 25g zarodków pszennych lub płatków owsianych
    • 3 łyżeczki miodu
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 80ml oleju
    • 75g ziaren słonecznika lub 50g pestek dyni
    • 2 dojrzałe banany

    Przygotowanie:

    Przygotować 6 foremek do babeczek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych pergaminem. Mąkę, zarodki lub płatki, proszek do pieczenia i pestki wymieszać w misce. Oddzielnie zmiksować jajo i olej. Do masy dodać suche składniki i ucierać na gładko.
    Banany ugnieść widelcem i wymieszać z ciastem. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w 200st.C 20-30 minut.


  • Bezy

    Składniki:

    • 6 białek
    • szczypta soli
    • 5 łyżeczek cukru nierafinowanego
    • kilka kropli cytryny
    • Przygotowanie:

    • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno,następnie dodawać po jednej łyżeczce cukru, a na koniec cytrynę. Układać łyżką lub rękawem cukierniczym na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym do 120 st  piekarniku  ok. 1h. Najlepiej zostawić lekko uchylony piekarnik, aby bezy bardziej się suszyły niż piekły. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 1-2 h.

      Smacznego


  • Budyń jaglany z musem owocowym

    Budyń jaglany z musem owocowymBudyń jaglany

    • ⅓ szklanki kaszy jaglanej

    • suszone daktyle (opcjonalnie) – wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie

       Przepłukaną kaszę wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, nie mieszać.

    Ugotowaną kaszę zmiksować dolewając stopniowo ciepłej wody, tak aby uzyskać konsystencję budyniu/kremu (wg uznania). Można dodać podczas miksowania namoczone daktyle.


  • Chrupki migdałowo-owsiane

    Doskonały dodatek do śniadania, jako posypka do owoców lub gotowanych jabłek. Można jeść również jako przekąskę.

     

    Składniki:

    • po pół kubka płatków owsianych i migdałowych
    • 2 łyżki słodu ryżowego

    • Ciasteczka korzenne

      Te kruche i aromatyczne ciasteczka idealnie się sprawdzą w jesienno – zimowe dni.
      Przyprawy korzenne w nich zawarte wspaniale nas rozgrzeją, wzmocnią i pobudzą.

      Składniki:

      • 100 g mąki razowej

      • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

      • 70 g cukru nierafinowanego

      • 100 g masła

      • 1 żółtko

      • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (można pominąć)

      • ½  łyżeczki proszku do pieczenia

      • ½ łyżeczki cynamonu

      • ½ łyżeczki kardamonu

      • ½ łyżeczki mielonych goździków

      • ⅓ łyżeczki zmielonego imbiru

      Przygotowanie:

      Mąkę siekamy z masłem i cukrem, dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 15 minut. Dekorujemy według uznania.


    • Ciasteczka owsiane

      Bogate w błonnik regulujący pracę jelit oraz witaminy i minerały, dodają energii na resztę dnia.

      Składniki:

      • 115g masła
      • 85g cukru trzcinowego
      • 1 łyżka płynnego miodu
      • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
      • 115g mąki razowej + łyżeczka proszku do pieczenia
      • 115g płatków owsianych
      • 115g suszonych owoców (daktyle, śliwki, morele) drobno pokrojonych
      • 25g posiekanych orzechów włoskich

      Przygotowanie:

      Rozgrzać piekarnik do 160 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier, miód, skórkę i sok z pomarańczy podgrzać w garnku na małym ogniu aż masło się stopi, a cukier rozpuści. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem, płatki i połowę suszonych owoców, dodać syrop, wymieszać. Na blachę nakładać łyżką placuszki, lekko spłaszczyć (około 1cm grubości). Posypać resztą owoców i orzechami. Piec 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.


    • Ciasteczka owsiane II

      Składniki:

      • 1 jajko
      • 1 opakowanie otrębów lub płatków owianych
      • 2 łyżki cukru trzcinowego
      • 1 łyżka miodu
      • rodzynki, suszone śliwki
      • można dodać kakao

      Przygotowanie:

      Wszystkie składniki mieszamy, aby stanowiły jednolitą masę, można dodać trochę wody. Wkładamy do piekarnika na 15- 20 min 200 st. C.





    • Ciasto marchewkowe

      Słodkie i zdrowe, dostarcza witamin i B-karotenu (przeciwutleniacz), bardzo szybkie w przygotowaniu.

      Składniki:

      • 1 szklanka mąki razowej
      • 2 szklanki startej drobno marchwi
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • łyżeczka cynamonu
      • 1 szklanka cukru trzcinowego
      • 2 łyżki oleju
      • 2 jaja + szczypta soli

      Przygotowanie:

      Jaja miksujemy z cukrem trzcinowym, dodajemy olej, ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy suche składniki, na końcu marchew, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 190 st C.


    • Crumble z owocami

      Niby nic odkrywczego, ot kolejny sposób podania owoców. Ale crumble kusi: szybkością wykonania, łatwością eksperymentowania ze składnikami i gwarancją efektu końcowego. Idealna zdrowa ”pokusa” na chłodne popołudnie.

       Składniki:

      • owoce

      Ostatnie crumble robiłam z jabłek, mogą być też gruszki, wiśnie, śliwki itd.

      Kruszonka:

      • 150 g mąki orkiszowej
      • 100 g zimnego masła, można dać olej roślinny
      • 2 łyżki cukru trzcinowego
      • 4 łyżki płatków owsianych
      • 50 g migdałów posiekanych lub zmielonych

      Sposób wykonania:

      Pokrojone jabłka skropić cytryną, lekko poddusić z łyżką miodu, dodać cynamon, kardamon i imbir. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki. Owoce posypać kruszonką i piec w 180 st. przez 20-30 minut.


    • Energetyczna granola

      Zdrowa słodkość, zawiera magnez, cynk, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz szereg witamin, składniki te dodają energii, usprawniają pracę umysłu, poprawiają nastrój i regulują pracę jelit. Przygotowanie zajmuje 15-20 minut.

      Składniki:

      • 115g płatków owsianych (12 łyżek)
      • 115g mąki z pełnego przemiału (12 łyżek)
      • 50g pestek słonecznika
      • 25g pestek dyni
      • 50g prażonych orzechów laskowych
      • 25g grubo posiekanych migdałów
      • 50ml oleju
      • 50ml miodu
      • 50g rodzynek
      • 50g suszonych moreli grubo pokrojonych

      (nie ma potrzeby dokładnego ważenia składników, wystarczy zachować proporcje)

      Przygotowanie:

      Nagrzać piekarnik do 140 st C. Płatki owsiane, orzechy i pestki wymieszać w misce i odstawić. Olej z miodem powoli podgrzewać w garnku, aż się zmieszają. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę suchych składników i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, posypać rodzynkami i morelami. Piec 50 minut, aż stanie się chrupka. Po wystudzeniu pokroić. Można ją przechowywać w hermetycznym pojemniku przez długi czas.


    • Granola

      Składniki:

      • 3-4 filiżanki płatków zbożowych (owsianych, jęczmiennych, żytnich, orkiszowych itp..)

      • 1 filiżanka otrąb owsianych, orkiszowych lub pszennych

      • ½ filiżanki sezamu

      • ½ filiżanki siemienia lnianego

      • 1 filiżanka mąki kukurydzianej

      • ok. 3-4 łyżki miodu

      • słód/melasa wg uznania

      • ½ filiżanki oleju/oliwy

      Wykonanie:

      Mieszamy wszystko i pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut, w trakcie pieczenia można przemieszać. Dodajemy następnie np. słonecznik, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, migdały, sparzone rodzynki wg upodobania i jeszcze pieczemy ok 10 minut. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce 3-4 tygodnie.


    • Gruszki duszone

      Składniki:

      • gruszki
      • cynamon
      • goździki
      • anyż

      Przygotowanie:

      Zagotować niewielką ilość wody, włożyć do niej obrane, podzielone na połówki gruszki, dodać cynamon, goździki i anyż, chwilę pogotować, wyłożyć połówki gruszek na salaterkę, ostudzić i zjeść.


    • Jabłko w wiórkach kokosowych

      Efektowny i bardzo łatwy w wykonaniu deser. Szybki ratunek dla niespodziewanych gości, jak również zdrowa słodycz dla małego łasucha.

      Składniki:

      1. jabłko

      1 jajko

      1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego

      wiórki kokosowe

      czekolada gorzka (opcjonalnie)

      Przygotowanie:

      Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe na złoty kolor,uważając, by się nie przypaliły. Jabłko obierz, pokrój na cztery grube plastry. Z dwóch środkowych wydrąż gniazdo nasienne.Ubij widelcem jajko z łyżeczką cukru. Zanurz w nim każdy plaster jabłka, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Plastry jabłka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika na kilkanaście minut, aż jabłko zmięknie.

      Udekoruj czekoladą.

      Smacznego


    • Jajeczka orkiszowe

      Składniki:

      • 150 g masła
      • 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego
      • 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
      • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
      • 50 g zmielonych migdałów
      • 50 g kaszki manny

      Wykonanie:

      Masło i cukier ucieramy, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Tak schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką w kształcie jajka, a jeśli nie mamy  to poszukajcie w kuchni jakiś przyrząd, aby od niego wykrawać – ja miałam coś  takiego z Tupperware. Ostatecznie  można zrobić kółeczka i rozciągnąć troszkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 15 minut. Dekorujemy jak pisankę według upodobań.

      Smacznego


    • Kasza jaglana z owocami i imbirem

      do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej
      dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbiru

      Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

      Dostaliśmy takiego maila: “Ja po prostu zakochałam się w tej kaszy jaglanej, mogłabym jeść ją każdego ranka.
      Zaraziłam już tym przepisem mamę i jedną z sióstr, której dzieci bardzo polubiły jaglankę :D”


    • Kaszka kukurydziana na słodko

      Pyszne i pożywne śniadanie dla dziecka, które dostarczy błonnik, witaminy z gr. B i C, B-karoten oraz soli mineralnych m.in. potas, żelazo. Smaczny i zdrowy posiłek dla dzieci uczulonych na gluten.

      Składniki:

      • kasza kukurydziana
      • sok z truskawek własnej roboty
      • kawałek gruszki
      • bakalie

      • Mazurek z suszonymi owocami

        Mazurek z suszonymi owocami

        Składniki:

        Ciasto

        2 szkl. mąki pszennej razowej lub orkiszowej

        100g masła

        szczypta soli

        skórka starta z 1 cytryny (porządnie wyszorowana i wyparzona!)

        ok. ½ szkl. zimnej wody

        jeśli ktoś lubi lekko słodkie ciasto, można trochę dosłodzić


        Masa owocowa

        1 – 1,5 szkl. suszonych owoców np. morele, daktyle, śliwki

        0,5 l wody

        płatki owsiane albo zmielone migdały – (w razie potrzeby) do zagęszczenia

         

        Sposób wykonania:

        Mąkę posiekać z masłem, solą, skórką z cytryny i dodać tyle wody, aby zlepić szybko ciasto. Nie wyrabiać. Ciasto schłodzić w lodówce.

        Owoce suszone sparzyć wrzącą wodą, odsączyć. Następnie gotować w wodzie przez ok. 30 minut, a na końcu (jeśli trzeba) zagęścić płatkami owsianymi albo zmielonymi migdałami.

        Ciasto rozwałkować, umieścić na blaszce, utworzyć brzegi wyłożyć masę owocową, piec w 180 st przez ok. 20-30 minut.

        Można polać czekoladą, udekorować migdałami.


      • Muffinki kukurydziane

        Składniki:

        • 1 szkl. mąki kukurydzianej
        • ¼ szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
        • ½ szkl. cukru trzcinowego
        • ½ szkl. zmielonych migdałów
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        • szczypta soli morskiej lub kamiennej
        • 2 jajka
        • 1 szkl. jogurtu naturalnego (wersja dla alergików na mleko krowie: mleko sojowe, owsiane, migdałowe, kozie)
        • 6-8 łyżek oleju rzepakowego

         

        Sposób przygotowania:

        W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Suche składniki wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać. Papilotki wypełnić do ¾ wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st C.

         


      • Muffinki z czekoladą

        muffinki z czekoladąSkładniki

        • 125 g mąki kukurydzianej

        • 125 g mąki pszennej  typ 450 (polecam jednak mąkę orkiszową albo typ 1850)

        • 125 g cukru trzcinowego (ale spokojnie może być mniej)

        • pokrojona gorzka czekolada (według uznania)

        • ½ łyżeczki sody

        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

        • Jajko

        • 125 ml maślanki ( wersja dla alergików: mleko ryżowe,migdałowe,sojowe)

        • 125 ml oleju

         

        Sposób wykonania

        W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Suche składniki wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać. Papilotki wypełnić do ¾ wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st C.


      • Na Walentynki 3 przepisy

        3 propozycje dla Ukochanego i Ukochanej

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         


      • Olej rzepakowy – źródło Omega-3

        olej przepakowy sztuka odzywiania


      • Owsianka z owocami

        • do wrzącej wody wrzucić rodzynki, posiekane daktyle i morele, pokrojone w kostkę jabłko
        • wsypać płatki owsiane (na 1 część płatków 2 części wody)
        • dodać cynamonu i kardamonu (albo plasterek imbiru), trochę zimnej wody, kilka kropli cytryny i małą szczyptę kurkumy

        Całość gotować na bardzo mały ogniu przez 15-20 minut. Do owsianki (już na talerzu) dodać po łyżce świeżego masła i miodu.

        Zamiast płatków owsianych można użyć płatków: orkiszowych, żytnich i jęczmiennych.

        Więcej wartości odżywczych mają płatki pełnoziarniste niż błyskawiczne, ponieważ te drugie są oczyszczone.

         






      • Pączki

        Składniki:
        2,5 szkl. mąki orkiszowej
        1 szkl. mąki pszennej typ 450 (wyjątkowo do pączków biała mąka, wykorzystujcie ją rzadko, najlepiej jako dodatek)
        1 szkl. mleka
        ¼ szkl wody
        50 g masła śmietankowego lub extra
        6 łyżek cukru nierafinowanego
        6 żółtek
        30 g świeżych drożdży
        marmolada, dżem domowej roboty
        olej rzepakowy do smażenia

        Do lekko podgrzanego mleka i wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i masło. Na koniec 3 łyżki mąki i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
        Pozostałe mąki wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zaczyn. Wyrabiamy ciasto, tak aby odchodziło od ręki, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
        Przed rozwałkowaniem jeszcze raz wyrobiamy. Wycinamy koła, nadziewamy marmoladą i pozostawiamy do wyrośnięcia.
        Smażymy na głębokim oleju.

        Białka wykorzystujemy do zrobienia bezów


      • Pieczone jabłka

        Składniki:

        • jabłka
        • włoskie orzechy
        • miód, rodzynki, cynamon

        Przygotowanie:

        Umyć jabłka (najlepiej antonówki), wydrążyć pestki, nadziać włoskimi orzechami, odrobiną miodu, rodzynkami, posypać cynamonem, upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

        Wersja najszybsza: umyte jabłka włożyć do miseczek (każde osobno) i piec, aż pęknie skórka.


      • Pieguski – ciasteczka domowej roboty

        Pomysł ma super chrupiące ciasteczka, przypominające smakiem sklepowe pieguski, ale o niebo lepsze i bez ” ulepszaczy”. Dorzucając do nich różne składniki w zależności od tego, na co ma się ochotę  można tworzyć różne smaki.

        Przepis z książki Jamiego Oliviera.

         

        Przepis na ok. 15 ciasteczek:

        • 125 g miękkiego masła
        • 75 g nierafinowanego cukru trzcinowego
        • 1 jajko (z wolnego wybiegu)
        • 100 g mąki orkiszowej
        • 25 g płatków owsianych
        • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
        • 1/2 łyżeczki soli

        Dodatki: gorzka czekolada / bakalie / skórka z cytryny

        Wykonanie:

        Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i  sól, wszystko zmiksować. Dorzucić według gustu: 50 g pokrojonej gorzkiej czekolady / 50 g suszonych owoców / 50 g posiekanych orzechów i dobrze wymieszać. Za pomocą łyżki przełożyć ciasto na folię spożywczą, uformować wałek o średnicy ok. 7 cm. Włożyć ciasto do zamrażarki na ok. 30 minut. Wyjąć schłodzone ciasto i pokoić na 1-centymetrowe plastry. Piec w nagrzanym piekarniku 190 st przez 8 – 10 minut, aż brzegi ciasteczek będą mocno przypieczone.

        Można zrobić podwójną ilość, podzielić na więcej porcji i trzymać w zamrażarniku. A gdy najdzie nas ochota albo pojawią się niespodziewani goście, wyciągnąć z zamrażarnika, pozostawić na ok. 15 minut, aby lepiej się kroiło i upiec.

         

        Smacznego


      • Piernik Benedyktynów

        Składniki:

        ¼ l miodu

        100 g cukru nierafinowanego

        ½ kg mąki (pół na pół) orkiszowej typ 1850 i pszennej typ 1850

        ½ szkl. wody

        4 jajka

        1-2 łyżki przypraw korzennych (najlepiej własnej roboty)

        1 łyżeczka proszku do pieczenia

        ½ łyżeczki sody

        łyżka oliwy

        bakalie (pokrojone suszone figi, śliwki, migdały, orzechy itp.)

         

        Wykonanie:

        Zagotować cukier z wodą, miodem i przyprawami korzennymi. Lekko ostudzoną masę wymieszać dokładnie z mąką. Gdy przestygnie, dodać jajka rozmieszane z sodą, wsypać proszek do pieczenia i wlać oliwę. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką na gładką masę i dodać bakalie wymieszane z odrobiną mąki.

        Przełożyć do wysmarowanej masłem blaszki i obsypanej mąką. Piec ok. 1h  w temp. 160 st.

        Po ostygnięciu można polać czekoladą.

        Piernik najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, jest wtedy smaczniejszy.

         

         

         

         

         

         

         

         

        Smacznego


      • Piernik z dyni

         Składniki:

        • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej

        • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej

        • 3 szkl. startej dyni (na drobnych oczkach)

        • 1 szkl. miodu

        • po ¼  szkl. melasy i słodu

        • ¾ szkl.oleju/oliwy

        • 2 jajka

        • 1 torebka proszku do pieczenia (ok. 17g)

        • 1 ½  łyżki przyprawy do pierników (najlepiej własnej roboty, przepis poniżej)

        • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru

        • ½ szkl. posiekanych orzechów i migdałów

        • ⅓ szkl. uprażonych ziaren słonecznika i dyni

        Wykonanie:

        Do przesianej mąki dodać suche składniki czyli przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i bakalie, wymieszać. Następnie startą dynię, miód, słód i melasę oraz oliwę/olej i żółtka. Białka ubić i dodać na sam koniec, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

        Pozostawić na ok. 15 minut, po tym czasie masę przelać do wysmarowanej olejem prostokątnej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 1h.

        Po ostygnięciu można polać gorzką czekoladą.

         Polecam wykonać własną przyprawę do pierników:

        • 3 łyżki mielonego cynamonu
        • 1 łyżka zmielonych goździków
        • 1 łyżka kardamonu
        • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, kolendry, anyżu, ziela angielskiego (jeśli lubicie)


      • Placuszki z dyni – na słodko

        Dynia to królowa jesieni, jak tu nie wyczarować czegoś pysznego z tego cudeńka….

        Dobrodziejstwa z dyni płynące: bogactwo błonnika, białka, witamin z gr. B, A, PP, C oraz wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

        placki z dyni

        Składniki:

        • 2 szkl. rozgotowanej dyni
        • 2 jajka
        • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
        • ½ l kefiru
        • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
        • 2 kwaśne jabłka
        • 2 łyżki cukru trzcinowego
        • 1 łyżeczka cynamonu

        Wykonanie:
        Dynię obrać, pokroić w kostkę i rozgotować na małym ogniu lub upiec w kawałkach w piekarniku, obrać ze skórki i zmiksować.
        Wymieszać wszystkie pozostałe składniki z dynią i usmażyć w formie placków.
        Podawać z dżemem, najlepiej własnej roboty.

        Smacznego

         


      • Sezamowe inspiracje, czyli ciasteczka sezamowe

        Coś dla smakoszy sezamu… Nie za słodkie, rozpływające się w ustach ciasteczka sezamowe

        Składniki:

        1 szkl. mąki orkiszowej

        1 szkl. mąki kukurydzianej

        3 łyżki płatków zbożowych

        12 dag masła

        5 łyżek miodu

        1 łyżka pasty sezamowej Tahini (można pominąć)

        10 dag sezamu

        1-2 łyżki mleka sezamowego  albo zimnej wody..

         

        Polecam zrobić własne mleko sezamowe: ½ szkl. sezamu

        1 szkl. ciepłej wody

        szczypta soli morskiej

        Sezam namoczyć na noc, odsączyć i odlać wodę. Zmiksować nasiona z ciepłą wodą, solą morską i gotowe. Można stosować w takiej postaci albo odsączyć, a powstałą pastę przyprawić według upodobań i podawać z chlebem albo wykorzystać do wypieku np.ciastek.

        Ciasteczka sezamowe

        W misce wymieszać obie mąki, miękkie masło, płatki, sezam, pastę sezamową i miód. Dodać mleko albo wodę, tylko tyle, aby uzyskać gęstą konsystencję (jeśli dodajemy pastę z tahini i płynny miód to 1 łyżka płynu wystarczy), nie wyrabiać. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1,5 h. Po wyjęciu lekko rozwałkować (albo ręką spłaszczyć) na posypanej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka. Piec w 180 st przez 20 minut.


        Smacznego