40 zdrowe slodycze start 30

zdrowe słodycze







  • Słodkiego, miłego życia… – o roli słodkiego w naszym życiu

    Wielu dorosłych dopada przypadłość zwana „chęcią na słodycze”, czasami jest to nawet uzależnienie od słodyczy. Skąd ta magia słodkiego smaku? Przyczyny są różne.

    Jest to pierwszy smak, jaki poznaje noworodek (smak mleka matki). To smak mleka, pierwszego posiłku (bez względu czy z piersi czy z butelki), kojarzący się z bliskością, ciepłem Mamy, po prostu sama słodycz!

    Kolejna sprawa to wychowanie. Dla zachęty i w nagrodę dzieci dostają… słodycze. Lizak na otarcie łez, czekoladka za zrobienie siusiu do nocnika, cukierki za sprzątnięte zabawki, jajko-niespodzianka od babci, worek słodyczy od Mikołaja, koniecznie tort na urodziny oraz lody z rodziną w niedzielę. Słodycze to również panaceum na marudzenie w sklepie (widziałaś dzieci jeżdżące w wózkach z chipsami lub lizakiem w ręku?), w samochodzie (ciastka na drogę) czy też na spokojną rozmowę między dorosłymi (dziecko jedząc, jest zajęte i nie przeszkadza).


  • Talary orzechowe

    Składniki:

    • 200 g mąki pszennej z pełnego ziarna
    • 50-100 g bułki tartej
    • 1/2 łyżeczki kawy naturalnej
    • nieco miodu lub syropu klonowego do smaku
    • 1 jajko
    • 100 g prażonych orzeszków
    • 100 g zimnego, świeżego masła
    • cynamon
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczyptę gałki muszkatołowej
    • szczyptę soli kamiennej

    Przygotowanie:

    Składniki te dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Toczyć wałki o średnicy 3 cm i odstawić na noc do chłodnego miejsca. Następnie ostrym nożem pociąć na cienkie krążki i piec na blasze do zarumienienia. Rozgrzać w garnku gorzką czekoladę i do połowy zanurzać w niej upieczone talarki, odkładać na folię do ostudzenia.


  • Tarta cytrynowa

    Składniki:

    • 25 dkg mąki razowej lub graham
    • 15 dkg masła
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka trąb pszennych
    • 200g cukru trzcinowego
    • 5 szt duże cytryny
    • wg uznania płatki migdałowe

    Przygotowanie:

    Zagnieść ciasto z mąki, błonnika, cukru, masła i żółtek. Schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyłożyć ciasto do formy na tartę, piec 10-12 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia. Ze szklanki cukru i 1/4 szklanki wody ugotuj syrop. Cytryny sparz, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzucaj je partiami do wrzącego syropu i gotuj 2 minuty na małym ogniu. Odcedzi. Ułóż plasterki cytryn na cieście, posyp cukrem i wstaw do gorącego piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu posyp płatkami migdałowymi.


  • Tort marchewkowy

    Działanie: odżywcze, lekko rozgrzewające, wzmacniające. Świetny niedzielny deser.

    Składniki:

    • 250g marchwi startej na drobnej tarce
    • 6 jajek
    • 4-5 łyżek cukru trzcinowego
    • 150g masy marcepanowej
    • kilka goździków
    • odrobina pokrojonego imbiru
    • szczypta soli
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • szczypta kakao
    • 150g drobno pokrojonych orzechów
    • 150g zmielonych migdałów

    Przygotowanie:

    Marchewkę wymieszać z 6 żółtkami. Następnie dodać cukier, masę marcepanową, goździki, imbir, sól, cytrynę, kakao, orzechy i migdały, dokładnie wymieszać. Ubite białka powoli dodawać do ciasta. Gdy ciasto będzie za suche, dodać trochę zimnej wody. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i piec około godziny w temperaturze 200ºC.


  • Trufle z ugotowanej fasoli

    Odważne połączenie czekolady z fasolą, ale jaki efekt. Pyszna, energetyczna i zdrowa słodycz (bogate źródło: białka, witamin z gr. B, A, C, magnezu, potasu, wapnia i fosforu) – zadowoli każdego maluszka.

    Składniki:

    • szklanka ugotowanej białej fasoli,
    • tabliczka gorzkiej czekolady,
    • 2-3 łyżki miodu,
    • łyżka karobu  lub kakao,
    • garść posiekanych  migdałów lub orzechów.

    Do dekoracji: zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, kakao

    Sposób wykonania:
    Jeszcze gorącą fasolę miksujemy, dodajemy pokrojoną czekoladę i pozostałe składniki. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy według upodobań.


Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.