394 z czym to sie je soczewica czyli co robic z soczewica

Z czym to się je: soczewica. Czyli co robić z soczewicą?

Soczewica to kolejny produkt roślinny, który zostanie omówiony w ramach naszego cyklu “Z czym to się je”. Mimo, iż soczewica jest tania i łatwo dostępna, dopiero od niedawna zaczyna być populara. Wraz ze wzrostem popularności diety wegetariańskiej wzrosło także zainteresowanie soczewicą. Stanowi ona bogate źródło białka, stąd jest znakomitym zamiennikiem mięsa dla wegan i wegetarian oraz osób, które z przyczyn zdrowotnych ograniczają jego spożycie.
Soczewica, poza białkiem, zawiera także dużo potasu i kwasu foliowego, jest więc zdrowym wyborem dla kobiet w ciąży, choć jako roślina strączkowa musi być podana z przyprawami ułatwiającymi jej trawienie. Przeczytaj artykuł “Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania”.

Nośniki smaku dla soczewicy to:

  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • cebula
  • chili
  • imbir
  • kolendra
  • curry
  • kurkuma
  • cynamon
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • majeranek
  • kmin rzymski
  • kminek
  • papryka słodka i ostra
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • oliwa
  • sos sojowy
  • świeża mięta
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • białe wytrawne wino
  • ocet balsamiczny.

Zaraz po nośnikach smaku najważniejsze dla podkreślenia zdrowotnych właściwości soczewicy są połączenia z odpowiednimi produktami roślinnymi i odzwierzęcymi. Poniżej lista produktów roślinnych zalecanych przy przygotowywaniu potraw z soczewicy:

  • mleczko kokosowe
  • pomidory (w tym suszone pomidory)
  • ciecierzyca
  • fasola
  • groszek zielony
  • pieczarki
  • dynia
  • marchewka
  • słodkie ziemniaki
  • szpinak
  • kalafior
  • ryż
  • kasza jaglana
  • suszone owoce
  • orzechy
  • pestki dyni i słonecznika.

Lista produktów odzwierzęcych, których połączenia z soczewicą są zalecane, jest krótka i łatwa do zapamiętania. Składa się z zaledwie czterech pozycji:

  • kurczak
  • indyk
  • wołowina
  • ryby.

Jedną z wielu zalet soczewicy, poza jej smakiem i zbawiennym wpływem na nasze zdrowie, jest jej różnorodność. Mamy do wyboru soczewicę:

  • zieloną,
  • czerwoną,
  • brązową,
  • żółtą,
  • a nawet czarną.

Najpopularniejsze są zielona i czerwona, które różnią się nie tylko smakiem, ale też konsystencją. Soczewica zielona po ugotowaniu zachowuje sypkość, jest więc idealna jako farsz do pierogów czy składnik kotletów. Soczewica czerwona łatwo się rozgotowuje, stanowi więc idealną podstawę zup.

Garść gotowych przepisów zawierajacych soczewicę:

Poniżej znajdują się propozycje potraw z soczewicą, w których wzięto pod uwagę odpowiednie połączenia smakowe i odpowiednio dobrane nośniki smaku. Dzięki swojej uniwersalności soczewica może stanowić podstawę przeróżnych potraw, od pasztetów, przez zupy, aż po kotlety i gołąbki.

Zupa z czerwonej soczewicy
soczewica czerwona, marchewka, pietruszka, ziemniak, czosnek, cebula, kurkuma, imbir, tymianek, bazylia, pieprz, sól, oliwa

Pasta z czerwonej soczewicy
czerwona soczewica, marchewka, por, czosnek, słodka papryka, curry, sól, olej

Pasta z zielonej soczewicy i orzechów włoskich
zielona soczewica, orzechy włoskie, cebula, masło klarowane, sól, pieprz, kurkuma, olej lniany

Gołąbki z zieloną soczewicą i ryżem
zielona soczewica, ryż, biała kapusta lub włoska, cebula, oregano, tymianek, cząber, bazylia, sól, pieprz, oliwa

Risotto z czarną soczewicą
czarna soczewica, ryż, papryka czerwona, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy, sól, curry, garam masala, olej

Burgery z zielonej soczewicy i pieczarek
zielona soczewica, pieczarki, cebula, pieprz, sól, koperek, lubczyk, czosnek

Miętowo-cytrynowa soczewica ze szpinakiem
czerwona soczewica, szpinak, słodki ziemniak, czosnek, sok z cytryny, chili, kozieradka, świeża mięta

Soczewica czerwona i brązowa z dynią i kminkiem
soczewica brązowa i czerwona, marchewka, dynia Hokkaido, czosnek, cebula, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek, kurkuma, pestki dyni

Pasztet z soczewicy i suszonej żurawiny
soczewica np. zielona lub brązowa, kasza jaglana, cebula, olej, suszona żurawina, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, majeranek, cząber, lubczyk, sól, pieprz

Bigos z brązową soczewicą
kapusta włoska, papryka czerwona, dynia, marchewka, papryczka chili, przecier pomidorowy, sól, czosnek, pieprz, kolendra, imbir, owoc jałowca, słód (lub inna substancja słodząca), oliwa

Potrawka z zielonej soczewicy
zielona soczewica, czosnek, cebula, przecier pomidorowy, papryka ostra, kolendra, tymianek, sos sojowy, miód/syrop z agawy, oliwa, pestki dyni i słonecznika

Jeśli masz sprawdzony przepis z soczewicą, prześlij nam na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Smacznego!

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.