392 z czym to sie je szpinak czyli co robic ze szpinakiem

Z czym to się je: szpinak. Czyli co robić ze szpinakiem?

Szpinak, pomijając oczywiście marynarza Popeye’a i jego rosnące od szpinaku mięśnie, nie ma w naszym kraju najlepszej prasy. Nie lubią go dzieci, a większości dorosłych kojarzy się z pozbawioną smaku zieloną breją. Nic bardziej mylnego!
Dobrze podany i przede wszystkim odpowiednio przyprawiony szpinak stanowi wspaniałą podstawę wielu potraw.

W naszym nowym cyklu “Z czym to się je” chcemy pokazać, że każdy składnik może zasmakować najbardziej wybrednym, jeśli tylko wiemy z czym i jak go podać.

 Każdy ze składników omówiony zostanie w czterech aspektach:

  • pasujące nośniki smaku
  • pasujące produkty roślinne
  • pasujące produkty odzwierzęce
  • przykładowe zestawy i przepisy.

Co to są nośniki smaku? Są to wszystkie produkty, które nadają potrawie smak, takie jak zioła, przyprawy, tłuszcze (masło, masło klarowane, oliwa z oliwek, olej kokosowy itp.), kwaśne dodatki (sok z cytryny, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, białe wino itp.), prażone pestki i nasiona (dyni, słonecznika) itd.

Jeśli chcemy, by potrawa była zrównoważona, stosujemy zasadę pięciu smaków, czyli w każdej potrawie występuje przynajmniej 1 składnik o smaku:

  • kwaśnym
  • gorzkim
  • słodkim
  • ostrym
  • słonym.

Wszystkie zestawy (czyli zbiory składników potrawy) spełniają zasadę pięciu smaków.

Zaczynamy od szpinaku!
Wiesz, że szpinak jest dobrym źródłem magnezu i żelaza?

Poniżej przedstawiamy listę szpinakowych nośników smaku:

  • sól
  • pieprz czarny
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • kolendra
  • curry
  • chili
  • masło
  • sos sojowy
  • świeża mięta
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • białe wytrawne wino
  • ocet balsamiczny.

Wiemy już jak przyprawić szpinak, aby wydobyć jego smak. Co jednak z właściwościami szpinaku i jego wpływie na nasze zdrowie? Nawet początkujący adepci zdrowego odżywiania wiedzą, jak ważne jest łączenie ze sobą odpowiednich składników w spożywanych potrawach. Pamiętaj, że w przypadki szpinaku ważny jest smak kwaśny, który zwiększa wchłanianie żelaza.
Poniżej przedstawiamy listę produktów roślinnych, które w połączeniu ze szpinakiem pozwalają wydobyć jego dobroczynne właściwości:

  • mleczko kokosowe
  • gruszka
  • suszone pomidory
  • truskawki
  • orzechy włoskie
  • pieczarki
  • dynia
  • por
  • cukinia
  • awokado
  • oliwki
  • ciecierzyca
  • soczewica.

Poniżej znajduje się z kolei lista produktów odzwierzęcych, których łączenie ze szpinakiem ma jak najlepszy wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie:

  • twaróg
  • ser kozi
  • ser pleśniowy
  • feta
  • parmezan
  • ricotta
  • śmietana
  • jajo
  • ryby
  • kurczak
  • indyk.

Zestawy i przepisy.
Wiesz, że szpinak możesz używać zarówno w stanie surowym jako dodatek do kanapek, sałat i koktajli; jak też po obróbce termiczej jako farsz do naleśników czy pierogów, sos szpinakowy do makaronu, dodatek do zup, pasztetów czy kotletów.
Sprawdź nasze przepisy:

Oto wybrane zestawy szpinakowe, czyli propozycje potraw i połączeń smakowych. Mamy nadzieję, że będą stanowić zachętę do poszukiwania ciekawych smaków i odkrywania szpinaku na nowo.

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem (kozim lub mozzarellą)
jajka, szpinak, pomidor, ser kozi/mozzarella, czosnek, kurkuma, sól, pieprz czarny, suszone oregano, oliwa, masło

Zupa kalafiorowa ze szpinakiem i mlekiem kokosowym
kalafior, szpinak, cebula, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, sól, pieprz, mleko kokosowe, oliwa, kozieradka

Zupa zielona z ricottą
brokuł, por, szpinak, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, śmietanka, ricotta, masło, kurkuma

Sałatka z awokado, szpinakiem i serem kozim
świeży szpinak, awokado, sok z cytryny, oliwa, szynka parmeńska, ser kozi, sól, pieprz, rzeżucha, orzechy włoskie

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, truskawkami i orzechami włoskimi z sosem balsamiczno-czekoladowym
świeży szpinak, truskawki, mozzarella, orzechy włoskie
sos: truskawki, miód, ocet balsamiczny, oliwa, szczypta pieprzu, kakao

Makaron ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami
szpinak, suszone pomidory, makaron, ser feta, czosnek, oliwa, sól, pieprz, świeża bazylia, rukola, oliwa

Potrawka z soczewicy, dyni i szpinaku
szpinak, czerwona soczewica, dynia, mleko kokosowe, kurkuma, chili, świeży imbir, oliwa, czosnek, cebula, mielona kolendra, sól

Pieczony łosoś z porami i szpinakiem
świeży łosoś, por, szpinak, oliwa, czosnek, świeży imbir, sok z cytryny, koperek, kurkuma, sól
Sos szpinakowy z cukinią
szpinak, cukinia, cebula, cytryna, kurkuma, sól, gałka muszkatołowa lub czosnek

Jeśli masz sprawdzony przepis ze szpiankiem, prześlij nam na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Powodzenia!

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.