383 kasza jaglana na slodko

Kasza jaglana na słodko

truskawki i kasza jaglana

Kilka prostych przepisów z zastosowaniem kaszy jaglanej. Tym razem wersje na słodko.

Kasza z truskawkami

Składniki na 2 porcje:

* ½ szklanki kaszy jaglanej

* 2-3 łyżki śmietanki kokosowej (lub innej)

* 2-3 łyżeczki miodu

* truskawek ile się chce

* posiekane grubo orzechy nerkowca

Kaszę wrzucić na wrzątek i gotować wg przepisu podstawowego, truskawki zmiksować z miodem. Śmietankę można połączyć z kaszą albo polać nią po wierzchu, na koniec dodać orzechy.

Mus jagodowy

Składniki na 2 porcje:

* 1/3 szklanki kaszy jaglanej

* 2 łyżki płatków żytnich lub innych

* 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego z sezamem

* garść suszonej żurawiny / daktyli

* miód / cukier trzcinowy nierafinowany

* szczypta kurkumy, szczypta imbiru

* jagody- ile się chce

Do 1 szklanki wrzątku wrzucić kaszę, płatki żytnie, szczyptę kurkumy i imbiru, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.15- 20 minut. Do wystudzonej kaszy dodać wcześniej namoczone suszone owoce, siemię lniane z sezamem, miód i jagody, zmiksować.

Udekorować dowolnie. 

 

Pamiętasz dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

 

Pancakes jaglane

Składniki na ok. 8 sztuk /2 porcje:

* ½ szklanki kaszy jaglanej

* 2 łyżki mąki owsianej lub innej (żytniej razowej, gryczanej, z amarantusa)

* 2 jajka

* kilka suszonych daktyli

* szczypta soli

* olej kokosowy lub inny

Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego. Wrzucić do blendera, dodać mąkę, pokrojone daktyle, sól, jajka i zmiksować. Ciasto jest gęste i lekko lepiące.
Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, formować placki i smażyć z obydwu stron do zrumienienia. Podawać z owocami, dżemem lub miodem/syropem z agawy.

 

Bakaliowe kulki jaglano-żytnie

Składniki na ok. 15 kulek:

* 1/3 szklanki kaszy jaglanej

* ¼ szklanki płatków żytnich

* 3-4 suszone daktyle

* 2-3 suszone morele

* łyżka ziaren słonecznika

* łyżka sezamu

* imbir, kurkuma, sól

* łyżeczka miodu

* do obtaczania: kokos, zmielone orzechy włoskie.

Na ok. 1 ½ szklanki wrzątku wrzucić szczyptę kurkumy, płatki żytnie i kaszę, pokrojone bakalie, słonecznik i sezam. Dodać szczyptę imbiru, soli i gotować na małym ogniu ok.15-20 minut. Po wystudzeniu masy dodać do niej łyżeczkę miodu, wymieszać i lepić kulki (najwygodniej robić to w rękawiczkach lateksowych), obtaczając je w orzechach lub w kokosie.

 

Więcej rpzepisów z kaszą jaglaną znajdziesz w ebooku “Kasza jaglana na 99 sposobów”.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.