380 zupy na z dodatkiem kaszy jaglanej

Zupy z dodatkiem kaszy jaglanej

zupa

Czasami najprosztszą i najłagodniejszą metodą na wprowadzenie kaszy jaglanej w codziennej diecie, jest dodawanie jej do zup.

Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy należą do tradycyjnych dań polskich, przygotowywanych z warzyw i zbóż dostępnych w okolicy, czasami z dodatkiem mięsa. Używając łatwo dostępnych produktów krajowych, można ugotować wiele zup, w różnych kombinacjach smakowych.

Zdrowa zupa:

* składniki urozmaicone, świeże, nie mrożone, sezonowe

* świeżo przygotowana, unikać odgrzewania

* bez polepszaczy, kostek rosołowych, weget, mieszanek przypraw

* zawiera niewielki dodatek soli (sól morska, himalajska lub kamienna)

* zupa jarska częściej niż na mięsie

* zawiera różnorodne przyprawy, zioła i zieleniny

* nie jest zagęszczana mąką i zabielana śmietaną

* nie zawiera składników rafinowanych – białą mąkę, ryż czy makaron zastępują produkty pełnoziarniste.

O czym warto pamiętać?

* Sezonowość.

Przygotowując zupy dobrze jest korzystać z sezonowych warzyw korzeniowych, liściastych, kapustnych i strączkowych. Oprócz tradycyjnej włoszczyzny warto dodawać szpinak, czerwoną i zieloną soczewicę, ciecierzycę, różne rodzaje fasolek.

* Wartościowe dodatki.

Zupy poleca się uzupełniać wartościowymi produktami, np. makaronem gryczanym, pełnoziarnistym chlebem (grzanki), albo prażonymi ziarnami (słonecznika, dyni)

* Świeżość.

Zupy mają najwięcej wartości odżywczych, gdy są przygotowane ze świeżych składników, bez użycia mrożonek i kuchenki mikrofalowej i podane zaraz po ugotowaniu, nie podgrzewane.

* Naturalność przypraw.

Korzystajmy z całego bogactwa przypraw przy komponowaniu zup. Całkowicie zbędne jest natomiast poprawianie smaku kostkami rosołowymi czy przyprawami typu wegeta. Zawarty w nich glutaminian sodu (E-621) jest jednym z najczęstszych alergenów u dzieci i dorosłych.

* Naturalna sól.

Zupy mogą być lekko osolone solą morską, himalajską lub kamienną. Lepiej unikać soli warzonej, która jako produkt uzyskany przemysłowo, nie daje żadnych wartości odżywczych. Należy również rozważyć ilość dodawanej soli – może warto w zamian dać więcej ziół, gomasio czy zieleniny?

* Zupy jarskie.

Częstą praktyką kulinarną jest gotowanie zup na kościach, mięsie lub z dodatkiem kiełbasy. Wielu osobom wydaje się, że bez mięsnych dodatków zupa nie ma smaku. Tymczasem wystarczą odpowiednie dodatki, czyli zioła, zielenina, świeże masło i zupy jarskie zachwycają smakiem.

* Zagęszczanie zup.

Większość tradycyjnych kucharzy praktykuje zagęszczanie zup mąką i/lub zabielanie śmietaną. Jest to wynik przyzwyczajenia, zbędny w jadłospisie opartym na zasadach kuchni naturalnej. Dlaczego? Mąka oraz śmietana są produktami przetworzonymi przemysłowo (a każdy proces pozbawia je wartości odżywczych), jak również zwykła mąka zawiera gluten, a śmietana kazeinę i laktozę (są to jedne z najczęstszych alergenów).

Co proponujemy w zamian za zagęszczanie mąką i/lub śmietaną?

1. pomijanie tego etapu i pozostawienie zupy w formie czystej

2. zagęszczanie kaszką kukurydzianą lub krakowską (są zdrowsze od zwykłej mąki pszennej)

3. zmiksowanie części warzyw w zupie

4. zabielanie mlekiem zbożowym (sojowym, jaglanym ryżowym itp.)

Przygotowanie zup jest proste: wystarczy na wrzątek wrzucić pokrojone warzywa, zboża, zioła i przyprawy – w zależności od upodobań. Polska kuchnia jest bogata – można w niej znaleźć zupy z wielu warzyw, jedno- i wieloskładnikowe.

Poniżej znajdziesz przepisy na zupy zawierające dodatek kaszy jaglanej.

 Zupa jaglana z brokułem

Składniki na 4 porcje:

* 1 szt. brokuła

* ½ szklanki kaszy jaglanej

* 5-6 ziemniaków

* marchewka, pietruszka, ½ selera

* 2 łyżki masła

* tymianek, majeranek, sól, pieprz, bazylia

Warzywa (oprócz brokuła) obrać i pokroić. Do garnka wlać ok. 1.5 l wody, zagotować. Wrzucić warzywa, dodać tymianek, majeranek i masło. Po 10 minutach dodać kaszę i dalej gotować. Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do zupy po kolejnych 10 minutach. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą, pieprzem i bazylią.

Zupa pieczarkowa

Składniki na 2- 3 porcje:

* kilka pieczarek (ok. 300 g)

* ½ szklanki kaszy jaglanej

* pietruszka, kawałek selera i pora

* łyżka masła

* bazylia, tymianek, lubczyk, pieprz, sól morska

* koperek lub pietruszka

Na ok. 1l wrzącej wody wrzucić kaszę, dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa, szczyptę bazylii, tymianku, lubczyku i gotować ok. 15 min. W rondelku rozgrzać masło, dodać pokrojone w paseczki pieczarki i dusić do odparowania wody. Przełożyć pieczarki do zupy, gotować jeszcze kilka minut, przyprawić pieprzem i solą. Na talerzu posypać zieleniną.

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Składniki na 4 porcje:

* ½ szklanki kaszy jaglanej

* 1 szklanka startych kiszonych ogórków

* 3 duże ziemniaki

* 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera

* cebula

* 2 łyżki oliwy z oliwek

* świeży koperek

* pieprz, tymianek, majeranek, lubczyk, sól

* jogurt naturalny (opcjonalnie)

Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z 1,5 l zimnej wody. Dodać kaszę, zioła i oliwę. Gotować do miękkości, a następnie dodać starte ogórki. Doprawić solą, pieprzem. Na talerzu ozdobić kleksem jogurtu naturalnego i koperkiem.

Więcej przepisów z kaszą jaglaną znajdziesz w ebooku “Kasza jaglana na 99 sposobów”:

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.