379 10 sytuacji w ktorych kasza jaglana moze pomoc

10 sytuacji, w których kasza jaglana może pomóc

kasza jaglana sztuka odżywianiaDlaczego i kiedy warto spróbować “zwykłej”, a może “niezwykłej” królowej kasz?

Kasza jaglana jest niezastąpiona, gdy:

1) jesteś wychłodzony (sprawdź symptomy: zimne dłonie i/lub stopy, blada cera, biały nalot na języku, potrzeba ciepła)

Kasza jaglana ma właściwości ocieplające, aby wzmocnić jej rozgrzewające działanie na nasz wyziębiony organizm wystarczy przed gotowaniem uprażyć ziarna prosa na suchej patelni (aż zrobi się ciepła i zacznie pachnieć lekko orzechowo).

2) jesteś osłabiony, przebyłeś ciężką chorobę – ta kasza postawi Cię “na nogi”.

To bomba witaminowa, o wysokim poziomie białka i węglowodanów w idealnych proporcjach. Należy do najbardziej lekkostrawnych zbóż i niebywale odżywczych. Kleik z kaszy jaglanej podawany jest cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.

 3) jesteś przeziębiony, zmagasz się z katarem, kaszlem czy zapaleniem płuc?

Jedz 3- 4 razy dziennie kaszę jaglaną z dodatkami przez kilka dni, aż do ustąpienia objawów, czyli nadmiaru wilgoci/śluzu z górnych dróg oddechowych. Kasza jaglana ma silne właściwości wysuszające, dlatego też warto ją stosować zwłaszcza jesienią i zimą, a rzadziej latem. Gdy jesteś zbyt wysuszony, to kaszę jaglaną zastąp np. ryżem – wspaniale nawilży i odświeży Twój organizm.

4) a może Twój organizm wymaga oczyszczenia z toksyn?

Sprawdź symptomy: masz częste bóle głowy, czujesz się zmęczony, senny lub masz problem z zasypianiem?

Kasza jaglana stanowi idealny produkt oczyszczający ze względu na swój charakter zasadotwórczy. Jeśli spożywasz duże ilości pokarmów kwasotwórczych jak: mięso, nabiał, biała mąka i słodycze to kasza jaglana przywróci równowagę w Twoim organizmie i wymiecie wszelkie zanieczyszczenia i toksyny. Nawet przy długotrwałym stosowaniu nie zaburzy pracy naszego organizmu.

5) twoja skóra jest w słabej kondycji?

Poranne muesli na bazie kaszy jaglanej pomoże w pielęgnacji. Spora dawka krzemu w niej zawarta wraz z innymi minerałami i witaminami korzystnie wpłynie na Twoją skórę, włosy i paznokcie.

6) jesteś przepracowany, zestresowany?

W jaglance występuje nieocenione połączenie lecytyny, magnezu i witaminy B6, które działają przeciwstresowo, polepszają pamięć i koncentrację. Kasza ta wpływa również zbawiennie na stan naczyń krwionośnych, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

7) masz problemy z układem trawiennym?

Uprażona kasza jaglana sprawdzi się jako środek zaradczy na biegunkę. Pomoże również, gdy męczą Cię wymioty lub doskwierają poranne mdłości.

8) zmagasz się z grzybicą?

Kasza jaglana wspomoże leczenie przeciw kandydozie – odkwasi organizm, wzmocni odporność, usunie wilgoć i dostarczy błonnika.

9) jesteś świeżo upieczoną mamą i zaczynasz wprowadzać nowe pokarmy do diety swojego dziecka?

Kasza jaglana stanowi idealny początek w diecie malucha, który stopniowo można urozmaicać różnymi dodatkami.

10) po prostu lubisz zdrowo się odżywiać?

Jedz kaszę jaglaną tak często jak tylko masz ochotę. Jest lekkostrawna, zasadotwórcza, odżywcza i bezglutenowa!

 

Więcej o jej właściwościach znajdziesz znajdziesz w artykule kasza jaglana.

Przykładowe przepisy na kaszę jaglaną na słodko lub wytrawnie:

 Kasza z brzoskwiniami i miętą 

Składniki na 3-4 porcje:

* 1 szklanka kaszy jaglanej

* 2 brzoskwinie

* 1 łyżka masła

* kilka listków mięty

* kurkuma

* 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego

* orzechy lub płatki migdałów – uprażone

Kaszę wrzucić na wrzątek i gotować wg przepisu podstawowego, a po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu wymieszać z kilkoma szczyptami kurkumy. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone w plasterki brzoskwinie, posypać cukrem i delikatnie przesmażyć. Kaszę przełożyć na talerze lub do miseczek, na wierzchu rozłożyć brzoskwinie, polać maślanym sosem, udekorować orzechami / płatkami migdałów i listkami mięty.

Kasza z awokado i pomidorami

Składniki na 2 porcje:

* ½ szklanki kaszy jaglanej

* 1 awokado

* 2 średnie pomidory

* cebulka zielona

* 1 ząbek czosnku

* chili, pieprz, sól

* kilka kropli soku z cytryny / limonki

Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego dodając szczyptę soli i pieprzu. Pomidory i awokado obrać i pokroić w małą kostkę, dodać wyciśnięty czosnek, przyprawy, sok z cytryny lub limonki i wymieszać. Na talerzach rozłożyć kaszę, a na wierzchu pomidory i awokado. Udekorować drobno pokrojoną cebulką.

Artykuł na podstawie ebooka Anny Ptak i Małgorzaty Salawa “Kasza jaglana na 99 sposobów”

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.