353 zdrowo bezglutenowo najlepsze w konkursie

Zdrowo bezglutenowo – najlepsze w konkursie

Miło nam ogłosić wyniki konkursu “Zdrowo bezglutenowo” zorganizowanego przez Sztukę Odżywiania wspólnie z firmą SyS. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przesłane odpowiedzi!

Decyzją jury zestawy Dań Babci Zosi otrzymują:

Marta S. za odpowiedź:

Na diecie bezglutenowej jestem od tygodnia. Nie ważyłam się, nie mierzyłam głównie po to by nie skupiać się na traconej bądź nie wadze. Natomiast czuję się lżejsza, uskrzydlona, zdrowsza. Nagle okazało się że można, żyć bez glutenu nie na chwil, ale wprowadzić pewne nawyki na stałe. Owoce, warzywa, zupy, mięso, ryż, nabiał – to pełnowartościowe posiłki wymuszające jednak regularne spożywanie posiłków ponieważ nie są zapychaczami. Słodycze też trudniej podjadać gdyż odpadają ciasta, ciasteczka które chwytałam “w biegu” żeby oszukać głód. Warto więc poczuć się lepiej fizycznie, jednocześnie czerpiąc satysfakcję z pozytywnych zmian.

 

Magdalena K.:

Gluten- jak sama nazwa wskazuje dziecka organizm zaglutowuje!
Gdy za dużo glutenu do małego brzuszka się dostanie-rozpoczyna się chorowanie!
Zapchany nos i oskrzela i zaczynają się różne w organizmie zapalenia!
Wychładza, namnaża zarazki i najzwyklej w świecie szkodzi- bez glutenu każda choroba przechodzi!
Czasem brzuszek bardzo boli, bo gluten przez niego nie jest trawiony!
A czasem nadmiar glutenu objawia się bolącymi stawami i ..koszmarnymi snami!
Często myślimy skąd taka u dziecka wysypka albo dlaczego taka dziwna kupka!
Albo nasze dziecko tyje i tyje choć dużo biega i radośnie żyje, ale zbyt dużo glutenu w pożywieniu  może powodować otyłość po częstym jedzeniu!
Często też gluten ogranicza cennych substancji wchłanianie i sporo witamin do małego organizmu się nie dostanie!
Warto ograniczyć produkty glutenowe na rzecz tych, które są bardziej zdrowe!
A pysznych produktów bez glutenu bez liku-zwracajmy zatem uwagę co znajdzie się w naszym koszyku!

 

Aleksandra K.:

Gluten, tajemniczy stwór, warto z nim o zdrowie stoczyć bój.

Ryzyko nadciśnienia, cukrzycy i chorób serca bez niego zmniejszymy,

łysienie, alergie i osteoporozę znacznie ograniczymy.

Warto pożegnać się z glutenem, a będzie nam się lepiej żyło z podniebieniem.

Bez glutenu potrawy są smaczniejsze, zdrowsze i dla organizmu łagodniejsze.

Naszej sylwetce wspaniały prezent zrobimy, a samopoczucie i energię na plus znacznie zwiększymy.


Anna S.:

Po odstawieniu produktów z glutenem człowiek…

a) czuje się lżejszy

b) lepiej sypia

c) jego samopoczucie znacząco się poprawia

d) pozbywa się zbędnych kilogramów i zyskuje kontrolę nad wagą

e) ładnieje, a w szczególności jego skóra

f) ma więcej energii

g) przewartościowuje swoje poglądy na temat żywności

h) je więcej warzyw i owoców, co daje naprawdę widoczne korzyści zdrowotne

 

Mariola W.:

Chyba każdy z nas lubi czuć się rześko, zdrowo, energicznie i z werwą. Czemu więc nie dążymy do tego stanu, czemu uznajemy stan wzdęcia i  ociężałości za normę? Takie samopoczucie nie jest normalne, a wszystko jest sprawką glutenu. Ten podstępny szkodnik uzależnia o wiele bardziej od cukru, wywołuje efekt “pszennego brzucha”, a na dodatek przyćmiewa nasz umysł. Gluten to paliwo dla nieustannie buzujących w nas stanów zapalnych, to pożywka dla wszelkich nieproszonych gości w naszym organizmie. Chyba warto spróbować uniezależnić się od glutenu, w przeciwnym razie możemy nigdy nie dowiedzieć się, jak to jest czuć się naprawdę zdrowo. Nowa, lepsza jakość życia jest na wyciągnięcie ręki. Pomyślmy o tym, sięgając po kolejną słodką bułeczkę…

 

Zwycięzcom gratulujemy!

 






Kup ebooka

Kasza jaglana – 99 przepisów

Tylko 46 zł w duecie!

Ebook o śniadaniach

Sprawdź bestsellery Złotych Myśli


 

Zostaliśmy nagrodzeni
w plebiscycie
KNOW HEALTH 2011