346 przepisy na wiosne

Przepisy na wiosnę – najlepsze w konkursie

Miło nam ogłosić wyniki konkursu “Przepis na wiosnę” zorganizowanego przez Sztukę Odżywiania wspólnie z Wydawnictwem Burda Książki. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przepisy i zdjęcia!

Decyzją jury nagrody otrzymują:

1. Paulina – nagroda książka “Kuchnia naturalna” autorstwa Małgorzaty Puzio oraz komplet ebooków “Smak zdrowia o poranku” oraz “Kasza jaglana na 99 sposobów”

frittataPrzepis na frittatę ze szparagami

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęk świeżych szparagów
  • 6 jajek
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 125 g mozzarelli
  • sól, pieprz

Olej rozgrzać na patelni. Zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojone w małe kawałki szparagi. Smażyć ok. 5 minut. Warzywa przełożyć do miski.
Jajka ubić do białości. Dodać posiekaną bazylię i startą na tarce mozzarellę. Przyprawić solą i pieprzem. masę jajeczną połączyć z wcześniej przesmażonymi i przestudzonymi warzywami. Całość wylać na patelnię wysmarowaną tłuszczem. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, aż dół frittaty się zetnie. Następnie patelnię włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (rączka patelni może wystawać na zewnątrz) i zapiec na złoto wierzch frittaty. Podawać na ciepło.

bigosoraz przepis na bigos z młodej kapusty:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 3-4 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 pętka kiełbasy (u mnie zazwyczaj śląska)
  • mały kawałek wędzonego boczku (ok. 100-150 g)
  • pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier

Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą, tak by prawie ją przykryła, gotować ok. 15 – 20 minut. W międzyczasie jak kapusta się gotuje, boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (bez tłuszczu). Do boczku dodać pokrojoną w pół-plastry kiełbasę, wszystko chwile podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną dowolnie cebulę (u mnie zwykle w piórka), smażyć aż cebula trochę zmięknie. 
Gdy kapusta zmniejszy swą objętość (jeśli wydaje Ci się, że w garnku jest za dużo wady, po prostu ją odlej), dodać do niej pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę oraz przesmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i drobno posiekany koperek. Przyprawić. Gotować wszystko ok. 45 minut, mieszając co jakiś czas. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Potem przyprawić bigos do smaku.

 

2. Dorota – nagroda książka Kuchnia naturalna” autorstwa Małgorzaty Puzio

SałatkaPrzepis na sałatkę ziemniaczaną z bobem i fasolą szparagową w koperkowym pesto

  • 5-6 średniej wielkości młodych ziemiaków
  • ½ kg bobu
  • ½ kg fasolki szparagowej

PESTO:

  • pęczek koperku
  • sok z ½ cytryny
  • 50 g migdałów
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Fasolkę pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Bób, ziemniaki i fasolkę ugotować każde oddzielnie uważając, żeby pozostały jędrne .  Bób przelać zimną wodą, przestudzić i zdjąć łupinki. Ziemniaki i fasolkę pozostawić do ostygnięcia. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki pesto zmiksować– w razie potrzeby dolać oliwy – konsystencja ma być rzadsza niż klasycznego pesto- ma bardziej przypominać sos. Składiki sałatki delikatnie wymieszać z pesto i  zodstawić do przegryzienia ok. godziny.

 

3. Aleksandra komplet ebooków “Smak zdrowia o poranku” oraz “Kasza jaglana na 99 sposobów”

zapiekankaPrzepis na zapiekankę z czarnej soczewicy i amarantusa
  • 100 g ziaren amarantusa
  • 100g czarnej soczewicy
  • włoszczyzna
  • czarnuszka
  • sól, pieprz i ulubione zioła


Ugotować soczewicę i ziarna amarantusa do miękkości. Włoszczyznę obrać pokroić lub potarkować na dużych oczkach. Połączyć składniki: ugotowaną soczewicę i amarantus, dodać włoszczyznę, czarnuszkę, przyprawić dodatkowo do smaku. Przełożyć do formy i zapiekać ok 45 min. Podawać z warzywami gotowanymi na parze.

 

 

Zwycięzcom gratulujemy!

 






Kup ebooka

Kasza jaglana – 99 przepisów

Tylko 46 zł w duecie!

Ebook o śniadaniach

Sprawdź bestsellery Złotych Myśli


 

Zostaliśmy nagrodzeni
w plebiscycie
KNOW HEALTH 2011