314 przepisy na rozgrzewajace zupy

Przepisy na rozgrzewające zupy

Milena Kurz.

zupa krem z ziemniaków i kalafioraSezon zimowy to czas częstych zachorowań oraz infekcji, warto więc w szczególności zadbać o odporność organizmu w tym okresie. Zachęcamy do spożywania rozgrzewających zup, które nie tylko dostarczają ogromu witamin i składników mineralnych, wzmacniając tym samym walkę organizmu z drobnoustrojami. Zupy ogrzeją nasz organizm od środka, przywracając komfort nawet w najzimniejsze wieczory. Warto pamiętać, aby do zup dodawać przyprawy rozgrzewające: imbir, czosnek, pieprz czarny, kurkuma, kolendra, kminek, majeranek, cynamon i goździki.

Nasze propozycje:

Zupa krem z ziemniaków i kalafiora

 Składniki: 

  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • kilka różyczek kalafiora
  • imbir – 2cm
  • 1 czosnek
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • lubczyk suszony
  • sól, pieprz,
  • curry
  • 1 łyżeczka cytryny
  • oliwa lub masło klarowane

Imbir drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek lub masła klarowanego. Wrzucić imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurkumę i chwilę smażyć. Umyć i obrać marchewkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem, chwilę smażyć. Wlać wodę, tyle żeby zakrywała warzywa. Następnie dodać umyte różyczki kalafiora. Zagotować zupę, dodać zioła prowansalskie i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować, dodać sól i pieprz, jeżeli lubimy ostrzejszy smak można dodać curry. Jeżeli zupa będzie za gęsta, można dodać gorącą wodę. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika.

Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 2 nieduże marchewki
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szczypta kurkumy
  • listek laurowy
  • ⅓ łyżeczki gorczycy
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ⅓ łyżeczki curry
  • sól morska, pieprz cytrynowy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • do posypania pestki dyni

Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy. Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

Szybka zupa meksykańska z mięsem

Składniki:

  • mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
  • sól, pieprz
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony)

Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania (my dodaliśmy: pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony). Podawać z gorącymi grzaneczkami posmarowanymi masłem.

Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia.

Zupa cebulowa

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 kg cebuli
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego startego imbiru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, pieprz, tymianek

Pokrojoną w paski cebulę zeszklić na oliwie, pod koniec dodać rozgnieciony czosnek i imbir. Do gotującego się wywaru wrzucić kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. W trakcie gotowania dodać podsmażoną cebulę. Na końcu dodać tymianek, sól i pieprz. Mozna dodać szklankę białego wina.

Zupa pychotka z cieciorki

Składniki:

  • Pół szklanki cieciorki
  • Jedna trzecia szklanki kaszy pęczak
  • Marchewka (najlepsza ekologiczna)
  • Jeden mały seler lub część dużego
  • Por (tylko biała część)
  • Pół papryki
  • Tradycyjny sos pomidorowy (kilka łyżek, do smaku)
  • Zioła prowansalskie
  • Rozmaryn (suszony lub świeży)
  • Pieprz ziołowy
  • Papryka ostra (lub łagodna) w proszku

Pół szklanki cieciorki namoczyć na noc i ugotować osobno (około godziny). Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na paski. W tym czasie opłukujemy kaszę pęczak pod bieżącą wodą i wrzucamy do wody (około litra) w garnku. Potem dodajemy cieciorkę. Następnie obrane i pokrojone warzywa. Na końcu paprykę. Nie gotujemy zbyt długo, jarzyny powinny być jędrne. Dodajemy sos pomidorowy i do smaku zioła prowansalskie, rozmaryn (szczyptę), także według uznania sól, pieprz, paprykę.

Wlewamy zupę do miseczek. Jest pyszna, pożywna, ale lekka, o wyrazistym smaku. Smakuje, gdy pada deszcz i gdy świeci słońce.