28 poczatkujacy

początkujący







  • 10 najciekawszych blogów żywieniowych

    blogCodzienne gotowanie domowych obiadów to wyzwanie. Oczywiście czasowe,  ale najwięcej energii pochłania nieśmiertelne pytanie “co dziś na obiad?” Posiłki powinny być urozmaicone, pełnowartościowe i uwzględniać upodobania kulinarne rodziny. Każdy odpowiedzialny za komponowanie rodzinnego menu wie jak wymagające jest to zadanie. Na szczęście na ratunek przychodzi internet z tysiącami blogów i pomysłów na pyszne i zdrowe posiłki. Wybraliśmy dziesięć stron, z których sami korzystamy na co dzień bo idealnie oddają filozofię Sztuki Odżywiania: zdrowe jedzenie to jedzenie sezonowe, bez cukru, białej mąki i produktów wysokoprzetworzonych. Wszystkie blogi zawierają sporo propozycji na osób na diecie wegetariańskiej i bezglutenowej, choć miłośnicy mięsa też znajdą tu coś dla siebie. Są blogi poświęcone zdrowej diecie najmłodszych i mnóstwo pomysłów na zdrowe słodycze. Sprawdziliśmy, polecamy i życzymy tysiąca inspiracji.

    1. Ala’Antkowe BLW

    Strona, która powstała dzięki przyjaźni, która połączyła dwie młode mamy. Szukały informacji na temat rozszerzania diety małych dzieci i tak trafiły na metodę BLW. Ta metoda różni się od tradycyjnych papek i słoiczków, od których zaczynamy wprowadzanie nowych produktów do dziecięcej diety. Dzieciom, które już samodzielnie siedzą podaje się całe kawałki ugotowanych warzyw do rączki, żeby jadły je same i w ten sposób od początku uczyły się gryźć i prawidłowo połykać. Blog Ani i Asi to kopalnia informacji na temat BLW i źródło wspaniałych przepisów. Cytując autorki “Nie gotujemy skomplikowanie! Matki czasu nie mają na puszczanie korzeni przy kuchence. Będzie szybko, smacznie, zdrowo i różnorodnie”.
    Każdy, kto ma małe dzieci powinien odwiedzić bloga AlaantkoweBLW. Polecamy szpinakowe muffinki i pyszne warzywne pasty do pieczywa.


  • 10 objawów nietolerancji glutenu

    Ponad 55 chorób wiąże się z glutenem. Co to jest gluten? To białko występujące w pszenicy, życie czy jęczmieniu.

    Szacuje się, że u 99% ludzi,  którzy mają nietolerancję na gluten oraz celiakię, nie są do końca zdiagnozowani.

    Czy może jesteś jedną z tych osób?

    Jeśli masz któryś z poniższych objawów, to może być znak, że nie tolerujesz glutenu.

    • Problemy z trawieniem takie jak:
      • zaparcia,
      • gazy,
      • wzdęcia,
      • a nawet biegunka.

      Szczególnie u dzieci po spożyciu glutenu występują wzdęcia.

    Rogowacenie mieszkowe skóry (znane również jako “gęsia skórka” na łokciach). Prawdopodobnie jest to wynik niedoboru kwasów tłuszczowych oraz witaminy A jako wtórnych efektów nieprawidłowego wchłaniania tłuszczy, co jest spowodowane uszkodzeniem jelit przez gluten.


  • 10 przepisów dodających energii

    energiaPogoda nas nie rozpieszcza. Na dworze zimno, wilgotno, rzadko świeci słońce. Skąd czerpać energię na przetrwanie tej pluchy? Zawinięcie się w koc i czekanie na wiosnę jest kuszącą opcją, jednak są też inne sposoby. Energię pobieramy z pożywienia, niech będzie to dobrze zbilansowane, rozgrzewające i pełnowartościowe jedzenie. Jemy sezonowo, unikamy wychładzającego nasz organizm nabiału i jemy jak najwięcej ciepłych potraw. Taka dieta zapewni nam jesień bez infekcji i mnóstwo energii na zimowe szaleństwa. Poniżej nasze propozycje potraw dodających energii (przeczytaj również Co jeść, gdy brakuje nam energii.) Same zdrowe pyszności.


  • 10 przepisów na dania bezglutenowe

    1. Słoneczna zupa krem z cukinii i papryki cukinia zupa

    • 2 żółte małe cukinie
    • 1 żółta papryka
    • 1 cebula
    • 500 ml gorącej wody
    • 30 g pistacji
    • kwiaty ogórecznika
    • koperek
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    • oliwa z oliwek

    – warzywa umyj, z papryki usuń gniazdo nasienne, cebulę obierz
    – cukinie pokrój w plastry, paprykę i cebulę w kostkę
    – zrumień warzywa w garnku na łyżce oliwy
    – dolej wodę i gotuj 15 minut
    – przypraw, zmiksuj na gładką masę
    – wlewaj zupę do misek
    – posyp każdą porcję wyłuskanymi pistacjami i umytym i posiekanym koperkiem
    – udekoruj umytymi kwiatkami ogórecznika

    Zdaniem specjalisty:
    Zrównoważona i odżywcza zupa letnio-zimowa.


  • 10 przepisów na wzmacniające koktajle.

    Zdrowe odżywianie to również koktajle – warzywne, owocowe czy mieszane. Mają dużą gęstość odżywczą, czyli są napakowane witaminami, minerałami, zdrowymi proteinami czy tłuszczami. Przedstawiamy 10 koktajli, które pomogą przy niedokrwistości, zmęczeniu, braku energii. Można je spożywać codziennie, zwłaszcza wiosną i latem, gdy dostępność sezonowych owoców i warzyw jest największa. To wszystko na zdrowie!

    Sposób wykonania koktajli jest zawsze taki sam: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, wymieszać i gotowe.

    W sezonie do uzyskania zdrowych koktajli polecamy krajowe owoce, np. truskawki, czarne jagody, czarne porzeczki, maliny itd.

    1. Koktajl z mniszkiem i pokrzywą

    • 1 łyżka syropu z mniszka lekarskiego (albo herbatka z mniszka)
    • 1 szklanka świeżo zaparzonej herbaty z pokrzywy (albo sok z młodej pokrzywy)
    • 1 jabłko ze skórką
    • 1/2 szklanki truskawek
    • sok z połowy cytryny
    • 1 garść świeżego jarmużu lub innych zielonych liści

    2. Koktajl energetyczny ze spiruliną

    • 1 dojrzały banan
    • 1 dojrzałe kiwi
    • ½ gruszki
    • 1 czubata łyżeczka spiruliny

    • 10 przepisów na zdrowe śniadanie

      blueberries-531209 1920Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, daje nam energię do działania, zwiększa odporność i koncentrację. Dlaczego więc większość z nas zapomina o śniadaniu albo bagatelizuje jego wpływ na nasze zdrowie? Jedną z przyczyn może być brak pomysłów lub czasu, jednak warto wstać wcześniej i przygotować sobie pyszny posiłek, który ma tak duży wpływ na nasze zdrowie.
      Dlaczego śniadanie jest tak ważne oraz jaki wpływ ma jego brak na nasze zdrowie i samopoczucie? Wiele badań potwierdza, iż pierwsze śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków. W nocy nasz organizm odpoczywa i regeneruje się, natomiast w ciągu dnia często jesteśmy na pełnych obrotach. Dlatego musimy dostarczyć sobie odpowiedni zastrzyk energii w postaci pełnowartościowego śniadania, a tym samym zwiększyć naszą odporność, koncentrację i poprawić samopoczucie.


    • 10 przepisów na zdrowe słodycze

      słodycze w Sztuce OdżywianiaWielu dorosłych dopada przypadłość zwana „chęcią na słodycze”, czasami jest to nawet forma uzależnienia. Skąd ta magia słodkiego smaku? Przyczyn jest wiele. Jest to pierwszy smak, jaki poznaje noworodek, małe dzieci dostają słodycze w prezencie i w nagrodę. Urodziny świętujemy słodkim tortem, a smutki zajadamy lodami i batonami. Słodki smak jest naturalnie kojarzony z przyjemnością, dlatego bardzo ciężko jak nam z niego zrezygnować. Szczęśliwie można cieszyć się słodkim smakiem nie rezygnując przy tym ze zdrowych nawyków żywieniowych. Wystarczy zamienić białą mąkę i cukier rafinowany na zdrowsze odpowiedniki i voila! Zdrowe i pyszne słodycze dla wszystkich miłośników słodkości.


    • 10 sytuacji, w których kasza jaglana może pomóc

      kasza jaglana sztuka odżywianiaDlaczego i kiedy warto spróbować “zwykłej”, a może “niezwykłej” królowej kasz?

      Kasza jaglana jest niezastąpiona, gdy:

      1) jesteś wychłodzony (sprawdź symptomy: zimne dłonie i/lub stopy, blada cera, biały nalot na języku, potrzeba ciepła)

      Kasza jaglana ma właściwości ocieplające, aby wzmocnić jej rozgrzewające działanie na nasz wyziębiony organizm wystarczy przed gotowaniem uprażyć ziarna prosa na suchej patelni (aż zrobi się ciepła i zacznie pachnieć lekko orzechowo).

      2) jesteś osłabiony, przebyłeś ciężką chorobę – ta kasza postawi Cię “na nogi”.

      To bomba witaminowa, o wysokim poziomie białka i węglowodanów w idealnych proporcjach. Należy do najbardziej lekkostrawnych zbóż i niebywale odżywczych. Kleik z kaszy jaglanej podawany jest cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.


    • 10 znaków, że dotyka Cię przerost drożdży, czyli kandidoza (drożdżyca)

      węglowodany proste jako jedna z przyczyn kandidyZapewne zastanawiasz się czym jest drożdżyca? Candida to grzyb w formie drożdży, a ich bardzo mała ilość żyje w jamie ustnej oraz jelitach. Ich głównym zadaniem jest wspomaganie trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Jednak, gdy występuje w nadmiarze niszczy ścianę przewodu pokarmowego i przenika do krwioobiegu, produkując toksyny. Nadmiar drożdży może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, począwszy od problemów trawiennych, a kończąc na depresji.

      Jak dochodzi do przerostu drożdży?

      Bakterie naturalnej flory przewodu pokarmowego trzymają drożdże w ryzach, nie pozwalając im na nadmierny wzrost. Jednak istnieje wiele czynników, które mogą spowodować, że Candida wymknie się spod kontroli, m.in.:
      Dieta bogata w rafinowane węglowodany oraz cukier (stanowi on pożywienie dla drożdży),
      Spożywanie dużej ilości alkoholu,
      Stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych,
      Dieta bogata w produkty fermentowane np. w kapustę kiszoną, ogórki, pikle,
      Nadmiar stresu,
      Ciągłe wspomaganie zdrowia antybiotykami – niszczą one naturalną mikroflorę jelit, która zapobiega wzrostowi drożdży.


    • 7 powodów, dla których diety nie działają!

      sztukaodzywianiaCzy kiedykolwiek byłaś na diecie? Tak? Ile razy? Już sama odpowiedź na to pytanie powinna dać Ci do myślenia. Gdyby diety działały, nie wydawałabyś swoich pieniędzy na plan diety, suplementy, dietetyczne jedzenie czy tabletki na odchudzanie.

      Diety nie działają! Dlaczego?

      Po pierwsze: sama myśl o przejściu na dietę ma wpływ na zwiększenie łaknienia i w końcu przejadanie się. Myślimy: “zjem to ciastko, ponieważ jutro (od poniedziałku/pierwszego dnia miesiąca lub roku) rozpocznę dietę.” Objadamy się, a dzień w którym powinniśmy rozpocząć dietę czasem nigdy nie nadchodzi.
      Jak dajemy się złapać w dietetyczne pułapki? Przyjmijmy na chwilę, że wszystkie diety jednak działają. Niesety tylko tymczasowo. Problem polega na tym, że wcześniej czy później wszyscy rezygnują z diety. Żeby stosować jakieś zasady całe życie trzeba być do nich przekonanym, ponieważ większość z nas buntuje się przeciw jakiejkolwiek zewnętrznej kontroli. Ludzie rezygnują z diety i jedzą wszystkie te rzeczy, których zostali pozbawieni w jej trakcie, by w rezultacie powrócić do poprzedniej wagi, a nawet zyskać kolejne kilogramy. Ze względu na ograniczenie żywności w trakcie stosowania diety, ich metabolizm zostaje spowolniony. Ciało myśli, że doświadcza głodu i stara się magazynować każdą kalorię, przez co przyrost masy ciała następuje szybciej niż przed rozpoczęciem diety.


    • 7-dniowy program oczyszczania organizmu krok po kroku.

      7-dniowy detoks

      7-dniowy program oczyszczania organizmu krok po kroku.

      Przygotuj się.

      1. Przeczytaj wszystkie materiały.
      2. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, poradź się swojego lekarza.
      3. Tydzień przed programem odstaw mięso, kawę i alkohol. Przynajmniej ogranicz do minimum.
      4. Na 3-4 dni przed programem nastaw do kiszenia sok z warzyw (z burakami).
      5. Zrób listę brakujących składników i idź na zakupy.
      6. Zauważ, że program zaczyna się w środę. Jest tak po to, żeby maksymalne oczyszczanie przypadało na spokojniejsze dni, czyli weekend. Oczywiście możesz zacząć w inny dzień.

      7. Buraki oczyszczają wątrobę

        burakiWątroba pełni jedną z najważniejszych funkcji w naszym organizmie m.in. usuwa toksyny i inne szkodliwe substancje, magazynuje i filtruje. W ten sposób chroni narządy przed poważnymi chorobami.
        Jednym ze znanych i naturalnych sposobów na oczyszczanie wątroby jest burak.

        Buraki są korzystne dla zdrowia z wielu powodów. Są źródłem witaminy C, B1, posiadają wiele makro- i mikroelementów. Jest w nich dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.


      8. Cellulit – pozbądź się go, jedząc!

        Cellulit to zmiany w tkance tłuszczowej, które doprowadzają do nieestetycznych grudek, mniej lub bardziej widocznych w okolicy ud, pośladków i bioder. Wprowadzając drobne zmiany w żywieniu, możemy ograniczyć jego rozrost, a nawet zmniejszyć widoczność. Zatem co jeść, a czego lepiej unikać, by mieć gładką skórę?

        Czym jest cellulit?

        Cellulit to zmiany w podskórnej tkance tłuszczowej. Rozrastające się komórki tłuszczu uciskają naczynia limfatyczne, utrudniając tym samym krążenie krwi oraz usuwanie toksyn, w wyniku czego w komórkach tłuszczowych gromadzą się zbędne produkty przemiany materii. Po pewnym czasie dochodzi do powstawania charakterystycznych stwardnień i nierówności, skóra wygląda jakby była ściągnięta, a pod nią grudki tłuszczu. Czasem przy mocniejszym uścisku grudek może pojawiać się ból. Cellulit przeważnie pojawia się w okolicach ud, bioder i pośladków, ale możliwe są również takie miejsca jak brzuch, ramiona czy też kolana.


      9. Ciecierzyca (cieciorka) – zamiennik mięsa

        Ciecierzyca jest jedną z roślin strączkowych. Jest uprawiana i spożywana na całym świecie, zwłaszcza w krajach, afro-azjatyckich. W Polsce najlepiej znana jest w diecie wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy jest świetnym zamiennikiem mięsa.

         

        Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów. Z tego względu  naukowcy z Harvard School of Public Health potwierdzają korzystny wpływ ciecierzycy na płodność. Ciecierzyca ma znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę. Zawiera znaczne ilości błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, przydatne w leczeniu cukrzycy. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy poprawiają gospodarkę lipidową, korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek.


      10. Co jeść i pić podczas upałów?

        Gorąco? Czujesz jak pot spływa po Twoim ciele? Do tego jesteś spragniony i zjadłbyś coś orzeźwiającego?

        To co jemy i pijemy w upalne dni, ma ogromne znaczenie dla naszego samopoczucia. Dobrze skomponowana dieta jest najlepszym sposobem na przetrwanie gorącego lata.

        Jak należy się odżywiać o tej porze roku?

        1) Warto zadbać, by w naszej diecie znalazły się produkty o charakterze ochładzającym i  orzeźwiającym, takie jak świeże warzywa i owoce, kiełki, zboża (jęczmień, pszenica, orkisz) czy sfermentowana soja (tofu, tempeh).

         


        Produkty mleczne, jak  jogurt naturalny, kefir i  maślanka lepiej spożywać sporadycznie ze względu ich wychładzającą naturę, a także możliwość uczulania.

        2) W wyjątkowo gorące dni najlepiej ochłodzą nas:

        jabłka, arbuzy, cytryny, kiwi, truskawki, porzeczki, sałaty, ogórki, pomidory, kiełki, tofu

        3) Ważny jest jednak umiar w spożywaniu produktów ochładzających (nawet latem), ponieważ:

        – nadużywanie  ich powoduje wychłodzenie i osłabienie układu trawiennego oraz odpornościowego

        – wiele osób źle trawi spożywane na surowo warzywa i owoce, co może się objawiać  m.in. rozluźnionym stolcem, wzdęciami

        –  nadmierne spożywanie produktów mlecznych może powodować wilgoć i śluz w naszym organizmie (jest to przyczyna infekcji, osłabienia funkcji trawiennych i nadwagi).

        4) Latem, tak jak w innych porach roku, należy spożywać gotowane potrawy. Różnica polega w sposobie ich przygotowania.

        W letniej kuchni wskazane jest:

        – krótkie gotowanie,

        – gotowanie na parze,

        – blanszowanie

        – i krótkie obsmażanie.

        Takie techniki gotowania powodują, iż potrawa jest lekka, łatwostrawna i równoważy chłodzące działanie produktów. Dodatek ostrych przypraw ma podobne działanie, dlatego też małe ilości m.in. pieprzu, czosnku, bazylii, świeżego imbiru, kardamonu czy goździków są wskazane.

        Ciepłe potrawy i napoje oraz ostre przyprawy wywołują poty, co powoduje, że nasz organizm się ochładza.

        5)  Podstawowe składniki letniej diety to duże ilości warzyw w połączeniu z wysokiej jakości olejami, orzechami, nasionami, zbożami, świeżymi ziołami i przyprawami, a także świeże owoce.

        Menu powinno być kolorowe, lekkie i urozmaicone. Wspaniale się sprawdzą takie potrawy, jak:

        • zupy: warzywne, zupy-krem, owocowe i chłodniki

        • sałatki, surówki

        • duszone warzywa

        • kilkudniowe kiszonki (tzw. pikle)

        • gotowane zboża: jęczmień, żyto, pszenica, orkisz, kukurydza, ryż

        • świeże i  duszone owoce

        Propozycje letnich potraw:

        Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska

        Zupa krem z kukurydzy i awocado

        Sałatka z selerów z brokułem

        Sałatka z marchewki i rodzynek

        Sałatka z selerem i ryżem

        Cebule zapiekane z kuskusem i wędzonym łososiem

        Sałatka z jęczmieniem

        Pieczone jabłka

        Przepis na pikle:

        Dowolne warzywa np. rzodkiewka, kalafior, marchewka umyć i pokroić, przełożyć do słoików i zalać słoną wodą. Odstawić na 2-3 dni i nakryć ściereczką. Gdy warzywa podkisną, zakręcić słoiczki i przechowywać w lodówce.

        6) Latem spożycie ciężkich potraw jak mięso, ryby i jajka nam nie służy. Białko można dostarczyć w postaci roślin strączkowych, zielonych warzyw, nasion, orzechów i zbóż.

        7) Należy ograniczyć do minimum bardzo zimne produkty, jak: lody i  zimne napoje. Spożywanie ich w upalne dni to terapia szokowa dla naszego układu pokarmowego, powodująca gwałtowne ochłodzenie żołądka i śledziony, a tym samym osłabienie funkcji trawiennych tych organów.

        8) Wskazane są  tylko ciepłe i chłodne napoje, starajmy się unikać lodowatych i zimnych.

        Warto zmiejszyć ilość wypijanych filiżanek kawy, zrezygnować z soków owocowych z dużą ilością cukru i  napojów gazowanych, a pić więcej wody i napojów orzeźwiających, takich jak:

        • Lemoniada cytrynowa

        Wersja I

        1/2 szkl. miodu

        1 szkl. soku z cytryny

        Miód wymieszać z sokiem z cytryny. Mieszankę można wstawić do lodówki i robić z niej lemoniadę, dodając ¾ szkl. wody mineralnej do 1/4 szkl. mieszanki.

        Wersja II

        3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

        2 plasterki świeżego imbiru

        kilka plasterków cytryny

        listki świeżej mięty/melisy

        Do 1 litra wrzątku dodać wszystkie składniki i wymieszać.

         

        • Napój miętowy

         

        1/4 szkl. świeżej mięty lub 2 łyżki mięty suszonej

        ¾ szkl. wrzątku

        sok z 1/2 cytryny

        1  szkl. wody mineralnej

        miód do smaku

        Miętę zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Do przestudzonego naparu dodać cytrynę, wodę mineralną i miód.

        • Napój jabłkowy
        • Herbatki z rumianku, mięty i  szałwii
        • Zielona herbata
        • Herbaty owocowe
        • Koktajl z siemienia i jabłek

        1/2 szkl. zmielonego siemienia lnianego   (najlepsze świeżo zmielone)

        banan

        2 jabłka

        4 szkl. soku jabłkowego (bez cukru) 

        Wszystkie składniki zmiksować. Napój wypić świeży, zaraz po przygotowaniu.

        • Napój izotoniczny – szczególnie polecany sportowcom, a także wszystkim – w czasie upałów.

        3-4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

        2- 3 plasterki plasterki cytryny lub limonki

        szczypta czarnego pieprzu

        szczypta soli himalajskiej (skalnej)

        listki świeżej mięty/melisy (opcjonalnie)

        Do 2 litrów wrzątku dodać wszystkie składniki i wymieszać.

         

        • Kompotywarto powrócić do tego dziś zapomnianego napoju, który wspaniale nawilża, a dodając odpowiednie przyprawy może mieć różne działanie termiczne w zależności od potrzeb naszego organizmu.

        Kompot jabłkowo-daktylowy

        2 litry wody

        4 jabłka

        garść suszonych daktyli

        ½ łyżeczki cynamonu

        Do wrzącej wody wrzucić pokrojone daktyle i cynamon, gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i gotować do miękkości. Dzięki daktylom kompot nie wymaga dodatku cukru.

        Kompot ze śliwek

        1 litr wody

        50 dag śliwek

        goździki

        miód

        Do wrzącej wody dodać umyte i wypestkowane śliwki, kilka goździków, gotować ok. 10-15 minut. Przestudzony kompot dosłodzić miodem.

        Kompot truskawkowo-czereśniowy

        1,5-2 litry wody                                                                                                               30 dag truskawek odszypułkowanych i wymytych

        30 dag czereśni wymyte i wypestkowane

        kawałek świeżego imbiru

        cukier trzcinowy nierafinowany

         

        Do wrzącej wody wrzucić przygotowane truskawki i wypestkowane czereśnie, kawałek imbiru, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dosłodzić cukrem trzcinowym według uznania.

        • Źródła
          Preeti Agrawal, “Zdrowa dieta, czyli co jeść w czasie ciąży i przed porodem”, 2011

          Barbara Temelie, Beatrice Trebuth “Gotowanie według Pięciu Przemian”, 2007

          Bożena Żak-Cyran,”Kuchnia zdrowia i młodości”, 2006

          http://5przemian.pl
        Autorka: Anna Ptak


      11. Co jeść, gdy biegamy?

        biegaczCały świat biega. Biegi uliczne co chwilę paraliżują ruch na drogach, bo biegną w nich setki, czasem tysiące ludzi. Strony o bieganiu wyrastają jak grzyby po deszczu – radzą które buty są najlepsze,      jak się rozgrzewać, poprawić swoją wydolność i uniknąć kontuzji. Kondycja i ćwiczenia są oczywiście niezmiernie ważne, jednak poza tym warto skupić się także na diecie.
        Istnieją ścisłe przepisy dotyczące diety osób biegających: jeść należy najpóźniej na godzinę przed treningiem, po biegu dobrze jest zjeść banana, źródło potasu i magnezu, czy jajko, źródło białka potrzebnego do budowy mięśni. To zalecenia powiązane z treningiem, jednak pewne potrawy             i pokarmy powinny wejść na stałe do menu osoby aktywnej fizycznie.
        Poniżej mała ściąga z pokarmów zalecanych w diecie biegaczy wraz z opisem ich właściwości   i wpływie jaki mają na nasz organizm. Do biegu, gotowi, start!

        1. Migdały. Biegacze powinni jeść garść migdałów trzy do pięciu razy w tygodniu. Orzechy, a w szczególności migdały, są doskonałym źródłem witaminy E. Badania wykazały, że spożywanie orzechów kilka razy w tygodniu obniża poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca. Ponadto witamina E w formie, w jakiej znajduje się w orzechach, ma działanie antynowotworowe.

        2. Co jeść, gdy brakuje nam energii?

          Co jesc dla dodania energiiCo robimy, gdy czujemy, że zaczyna brakować nam energii? Pijemy kawę? Oczywiście. Jemy coś słodkiego? Naturalnie. Gdy energii brakuje nam na co dzień, szukamy ratunku w napojach energetycznych lub suplementach diety. Czy pomagają? Z całą pewnością. Czy są zdrowe? Niestety, ani trochę.

          Jesień to ta pora roku, kiedy coraz częściej czujemy się zmęczeni. Słońca jest coraz mniej, a dni są coraz krótsze. To też czas powrotów do pracy i szkół po urlopie, co oznacza więcej obowiązków, i znów, większe zmęczenie. Jak sobie radzić bez szkodliwych dla zdrowia pseudolekarstw i sklepowych słodyczy?

          Składniki pożywienia mają różne właściwości: wiemy, że przyprawy rozgrzewają, niektóre z ziół potrafią uspokajać, a niektóre pomóc w chorobach. Podobnie jest z zapasami energii – są takie produkty, których jedzenie ma działanie pobudzające – niektóre z nich stopniowo uwalniają energię, inne są swoistym strzałem energetycznym”. Mają jedną cechę wspólną – są zdrowe! I naprawdę działają.


        3. Co na drugie śniadanie – do szkoły lub do pracy?

          Jedną z pierwszych zasad zdrowego odżywiania jest spożywanie 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu, dzięki czemu dostarczamy organizmowi stałe porcje energii, substancji odżywczych i witamin.

          Każdy z nas wie, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest pierwsześniadanie, które najlepiej zjeść przed wyjściem z domu. Po 2-3 godzinach pracy czy nauki energia  spada i nasz organizm potrzebuje kolejnego jej zastrzyku, jakim powinno być pełnowartościowe drugie śniadanie.

          Niestety kiedy tempo życia jest bardzo szybkie, idziemy na „łatwiznę” i wybieramy najprostsze rozwiązania, czyli kupujemy hot-doga na stacji benzynowej, w pobliskim sklepie – bułki słodkie, czy słodycze z automatu. A co nasze dzieci wybierają w szkolnym bufecie? Pizzę, batony, paluszki i słodkie napoje, czyli żywność wysokoprzetworzoną bez żadnej wartości odżywczej.

          A „przepis” na pożywne i zdrowe drugie śniadanie jest bardzo prosty.


        4. Czosnek, polski super-bohater

          Poznaj polskiego super-bohatera: czosnek!

          Czosnek superhero

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

          Przeczytaj również o właściwościach prozdrowotnych czosnku.


        5. Czy każdy może ćwiczyć? Czyli jak dobrać aktywność fizyczną dla siebie

          Zdrowe ciało, zdrowy duchFilozofia polecana przez św. Hildegardę z Bingen głosiła, że podstawą zdrowia są trzy filary: dieta, zioła oraz…post. Dziś, przy minimalizacji ruchu i aktywności fizycznej do wymienionych zaleceń świętej trzeba na pewno dodać jeszcze codzienną porcję ruchu – jako czwarty niezbędny filar. Każdy z wymienionych elementów wzmacnia nasz układ odpornościowy, nasze ciało i ducha dzięki czemu choroby będą nas omijać. Zdrowe życie to zdrowe ciało i umysł, to sposób i trwały styl życia, na zawsze.

          Dlatego jeśli zastanawiamy się, czy być aktywnym fizycznie, szczególnie gdy mamy określone ograniczenia zdrowotne – odpowiedź brzmi TAK! Jednak zachowajmy rozsądek i przestrzegajmy pewnych zasad nie rezygnując z bycia aktywnym. Ruch i aktywność fizyczna to niezbędny element naszego życia!

          Korzystając z dostępnych publikacji zdrowotnych zgadzam się ze stwierdzeniem, że choroby cywilizacyjne możemy podzielić na 4 zasadnicze grupy.

          • Pierwsza obejmuje zaburzenia przemiany materii i wszelkie ich następstwa takie jak miażdżyca, niewydolność naczyń wieńcowych serca, cukrzyca i otyłość.
          • Druga grupa dotyczy chorób wynikających z przeciążenia układu nerwowego, czyli nerwice, choroby psychiczne, choroby wrzodowe i choroba nadciśnieniowe.
          • Trzecią grupę stanowią choroby urazowe czyli następstwa motoryzacji i rozwoju technicznego.

          • Czytam etykiety, bo lubię


          • Dania wytrawne z kaszą jaglaną

            klo

            Kilka prostych przepisów z zastosowaniem kaszy jaglanej. Tym razem wersje wytrawne.

            Pikantne kulki z sardynką

            Składniki na ok. 12 sztuk:

            * ¼ szklanki kaszy jaglanej

            * puszka sardynek w sosie własnym

            * ½ cebuli

            * łyżeczka soku z cytryny, sól morska, pieprz, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi, lubczyk

            * 1-2 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu (najlepiej domowego)

            * do obtoczenia: papryka słodka, kurkuma, cebula suszona, drobno posiekana rukola, koperek, pietruszka itp. 

            Kaszę ugotować wg przepisu podstawowego, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przełożyć do miski, dodać sardynki, jogurt/majonez, drobno posiekaną cebulę, dobrze doprawić i rozgnieść widelcem na jednolitą masę (można ew. zmiksować). Lepić kulki, obtaczać w ziołach i przyprawach, schłodzić. Można też masę jaglano-sardynkową potraktować jak pastę lub dip i zjeść np. z surowymi warzywami.


          • Darmowy mini-kurs przyprawiania, czyli z czym to się je… przegląd

            spices-541974 640Co składa się na zdrowy posiłek? Ilu specjalistów tyle opinii w tym temacie. Wegetarianie oczywiście wskazaliby dużą ilość warzyw, ewentualnie w towarzystwie nabiału. Weganie oczywiście odrzuciliby nabiał i jaja, a wskazali na mleka roślinne czy zbożowe i siemię lniane jako zamiennik jaj. Zwolennicy diety bezglutenowej odrzuciliby wszystkie zboża i artykuły zawierające gluten, ale niekoniecznie rezygnowaliby z mięsa.
            Sztuka Odżywiania od zawsze głosi hasło, że najważniejsza jest jakość składników, z których przygotowujemy posiłki – to czy są to składniki odzwierzęce nie jest naszym zdaniem najważniejsze. Zdrowy posiłek to posiłek naturalny, nieprzetworzony chemicznie i sezonowy – nie polecamy jedzenia truskawek zimą, ani grudniowych pomidorów. Składnikiem posiłku, który ma ogromny wpływ na nasze zdrowie są także przyprawy. Niestety przyprawianie nie jest naszą mocną stroną – sól i pieprz to często jedyne przyprawy, których używamy w kuchni, choć w Polsce mamy ogromny wybór ziół i przypraw, często rosnących koło naszego domu!
            Odpowiednio dobrane przyprawy mają ogromną moc: wzbogacają smak potraw, nadają im niepowtarzalnego charakteru i mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Rozgrzewają, wzmacniają, a nawet dodają energii.
            Wiemy już jakim bogactwem są przyprawy, ale nadal nie wiemy jak ich używać? Z pomocą przychodzi nasz cykl “Z czym to się je…”. 10 artykułów i 10 składników z podpowiedziami dotyczącymi tego, jak je przyprawiać i z czym łączyć, aby wydobyć ich najlepsze cechy i smak.

            Zapraszamy do mini-kursu przyprawiania ze Sztuką Odżywiania.


          • Dieta antydrożdżycowa – produkty, które warto jeść oraz których lepiej unikać

            Czym jest drożdżyca?

            To paskudny grzyb, który, gdy zacznie się nadmiernie rozrastać i może rozbić obóz w organizmie i siać w nim spustoszenie, co powoduje drażliwość, zmęczenie i problemy trawienne. Zapoznaj się z 10 objawami przerostu Candida, a także ze sposobami zwalczania ich!

            Najtrudniejszą częścią leczenia przerostu Candida jest dieta. Kiedy mówię moim klientom, musimy zagłodzić drożdże, eliminując wszystkie cukry z diety, mówią, ” To nie problem, i tak rzadko jadam cukier. “

            W tym momencie daję im chwilę na przemyślenie, a potem uświadamiam, że ograniczenie cukru w diecie nie będzie dotyczyć tylko babeczek, ciast itp. Spokojnie tłumaczę, że mam na myśli cukier w każdej postaci, w tym pochodzący z owoców oraz węglowodanów złożonych np. w postaci ziaren. Wtedy przeważnie oczy moich pacjentów stają się ogromne z niedowierzania.

            Poniżej wymieniłam 10 dobrych potraw oraz 10 tych, których należy unikać, jeśli masz drożdżaki w nadmiarze. Niektóre z nich są oczywiste, a niektóre mogą być szokujące, ale moim celem jest pomóc Ci stworzyć dietę , która pozostaje zróżnicowana, a jej realizacja będzie łatwa i smaczna.


          • Dieta bezglutenowa

            glutenDieta bezglutenowa jest obecnie jedną z najpopularniejszych diet eliminacyjnych na świecie. Większość z nas zna przynajmniej jedną osobę, która wykluczyła gluten ze swojego jadłospisu. Czy zawsze jest to świadoma, poparta diagnozą decyzja? Czy gluten szkodzi każdemu z nas i należy go na stałe wykluczyć z diety? Wiele osób utożsamia gluten z pieczywem, a występuje on także w wędlinach, przyprawach czy koncentratach spożywczych. Więcej informacji na temat właściwości i występowania glutenu w artykule Wszystko o glutenie. W tym artykule skupimy się na schorzeniach związanych z obecnością glutenu w diecie (celiakia i alergia na gluten) oraz sposobach ich leczenia (w tym o diecie bezglutenowej).

            Czym różnią się celiakia i alergia na gluten?

            Celiakia i uczulenie na gluten to dwie różne choroby, choć dolegliwości są podobne. W obu przypadkach leczenie sprowadza się do eliminacji glutenu. Jednak z alergii na gluten dzieci najczęściej wyrastają z wiekiem. Celiakia to choroba na całe życie, wymagająca stosowania diety.


          • Dieta oczyszczająca kaszą jaglaną

            Kasza jaglanaCo to jest oczyszczanie organizmu?
            Oczyszczanie ogólnie mówiąc oznacza oczyszczanie organizmu z toksyn i pozostałości nagromadzonych w naszym ciele, z powodu spożywania pokarmu bogatego w tłuszcze i białka, dużą ilość nabiału, białą mąkę oraz cukier rafinowany.

            Czy oczyszczanie organizmu jest Ci potrzebne?
            Sprawdź symptomy. Gromadzenie się toksyn może powodować bóle głowy, apatię, senność lub problemy z zasypianiem. Oczyszczanie za pomocą takich pokarmów jak kasze, warzywa i owoce, mogą nie dać natychmiastowych efektów, ale są  bezpieczniejsze i dodatkowo mniej stresujące dla tych, których dieta dotychczas była bardziej kaloryczna i obfita.

            Mnóstwo inspiracji jaglanych znajdziesz w ebooku o kaszy jaglanej.


          • Dieta rozgrzewająca – na jesień i zimę

            „Nie wiem, kto jest ojcem Twojej choroby, ale na pewno jej matką jest Dieta.”Przysłowie chińskie.

            Najistotniejsza dla zdrowia człowieka jest profilaktyka. To, jak się odżywiamy, zaowocuje zdrowiem lub chorobą w przyszłości. Prawidłowym żywieniem możemy również wzmocnić odporność. Dobra dieta pomaga też w leczeniu chorób.

            Jaki jest związek między porą roku a odżywianiem?


          • Dieta zbilansowana – dieta bez wyrzeczeń. Gotowy jadłospis

            zbilansowany jadlospisGdy słyszymy słowo dieta na myśl przychodzi nam zbiór zasad, których należy przestrzegać i lista produktów, których nie wolno nam jeść. Dieta kojarzy się z wyrzeczeniami, uczuciem głodu i tęsknotą za ulubionymi potrawami. Diety są przeróżne, jedne wykluczają z jadłospisu węglowodany, inne zalecają ograniczenie nabiału, jeszcze inne nakazują jedzenie wyłącznie surowych owoców i warzyw. Różne też spełniają zadania – jedne służą oczyszczeniu organizmu z toksyn, inne mają odkwasić organizm czy pomóc schudnąć. Cechą wspólną wszystkich tych diet jest ich terminowość – stosujemy je przez określony okres, ponieważ najczęściej nie dostarczają naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników.
            Wyjątkiem jest dieta zbilansowana – dieta, która nie wyklucza żadnego z rodzajów żywności, dzięki czemu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze. Podstawą zachowania zdrowia jest harmonijne odżywianie, umiar i wyeliminowanie szkodliwych nawyków żywieniowych. Dieta zbilansowana, przygotowana przez specjalistę od żywienia, jest gwarancją zachowania zdrowia i poprawy sylwetki bez konieczności rezygnowania z ulubionych potraw. Dobrze rozpisana dieta rozgrzewa podczas chłodnych miesięcy, dodaje energii i poprawia nastrój.
            Gdy mowa o rozgrzewających właściwościach diety, nie sposób nie wspomnieć o termice produktów.


          • Dlaczego wybieram masło, a nie margarynę?

            Tak, zgadzam się z Joann Dye Gussow, która mówi, że “W sprawach spornych pomiędzy masłem a margaryną, ufam bardziej krowie niż chemikowi” mimo, że sama jestem z zawodu technologiem żywności. Dlaczego optuję za masłem?

            3 powody, dla których masło jest lepsze od margaryny

            1. Masło jest produktem naturalnym. Wszystko co naturalne lepiej służy zdrowiu.

            2. Domowa apteczka ziół i przypraw

              ziołaZioła i przyprawy stanowią łatwo dostępny i tani środek leczniczy, nie powodujący skutków ubocznych, jak wiele specyfików farmaceutycznych. Z ziół możemy przygotować z nich herbatki lecznicze na przeziębienia, gorączkę, kaszel, katar, stany alergiczne, bóle brzucha i wiele innych problemów zdrowotnych. Poniżej spis najpopularniejszych ziół i przypraw o leczniczym działaniu.

               

              BEZ CZARNY – z suszonych kwiatów robimy herbatkę. Działa napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Skuteczny środek na gorączkę, katar oraz suchy kaszel. Z owoców robimy sok i powidła – są dobre na zaparcia i w przeziębieniach. Dawkowanie dla dziecka: 1 łyżka soku rozpuszczonego w ciepłej wodzie 1-2 razy dziennie. Dawkowanie dla dorosłego: 2-3 łyżki soku 2 razy dziennie.
              Bez czarny łagodzi stany alergiczne.

              LIPA – skuteczny środek na przeziębienia, gorączkę, suchy kaszel, grypę i anginę.
              Przepis na naturalną aspirynę, która obniża temperaturę i łagodzi ból:
              1 łyżka kwiatów lipy i czarnego bzu – zalać wrzątkiem i parzyć ok. 10 minut, można dodać miód, sok malinowy, a po wypiciu wskakujemy do łóżka.

              PODBIAŁ – skuteczny środek na przeziębienia z wysoką gorączką, ma działanie wykrztuśne. Na chrypkę, suchy kaszel i astmę.
              1 łyżeczka suszonych kwiatów na 1 szklankę wody, gotujemy ok. 3 min, odstawiamy na 15 min.