28 poczatkujacy start 60

początkujący







  • Starter zdrowego odżywiania

    Mówi się, że najtrudniej jest zacząć. Zacząć ćwiczyć, jeździć na rowerze, zdrowo jeść. O ile jazdy na rowerze się nie zapomina, to w przypadku zdrowego odżywiania przydaje się pomoc. W nadmiarze informacji (często nawzajem się wykluczających) łatwo się zagubić i zniechęcić. Dlatego, na prośbę naszych czytelników, stworzyliśmy Starter Zdrowego Odżywiania. Narzędzie, które pomoże wszystkim zagubionym w świecie zdrowego jedzenia, początkującym, którzy chcą spróbować zmienić swoją dietą oraz tym, którzy chcą zdrowo żywić siebie i swoją rodzinę.
    Na Starter zdrowego odżywiania składają się cztery ebooki, które razem stanowią pełne wprowadzenie w temat zdrowego żywienia: Jedz zdrowo! Najtrudniejszy pierwszy krok…, Jak przygotować zdrowe i szybkie menu. Poradnik z przepisami, Sezonowe listy zakupów oraz Jak ograniczyć sól w diecie?.

    Co jest zawarte w starterze zdrowego odżywiania?

    Jedz zdrowo! Najtrudniejszy pierwszy krok

    to swego rodzaju pigułka wiedzy o zdrowym odżywianiu. Stanowi przewodnik po świecie zdrowej kuchni, w oparciu o wielowiekową mądrość Wschodu (medycyna chińska, ajurweda), polskie tradycje żywieniowe (od ciepłego śniadania, przez picie kompotów, używanie ziół czy kiszonek), jak i współczesną wiedzę akademicką.


  • Światowa Superfood

    Ostatnimi czasy superfood, czyli super żywność, znajduje się na szczycie listy trendów żywieniowych. Pisaliśmy już oPolskiej Superfood, jednak większość super żywności jest uprawiana za granicami Polski. Oto one:

     Tybetańskie jagody goi – Naturalnie występują na obszarze południowo-wschodniej Europy oraz Azji. Goi są to niepozorne owoce o czerwonej barwie i delikatnej strukturze, które strząsa się z krzaków podczas zbiorów. Co cennego kryje się w tak małych owocach? Ogrom witaminy C – w owocach goi znajduje się jej 160 razy więcej niż w małym jabłku, zwiększa ona odporność organizmu, przeciwdziała infekcji oraz pełni w nim wiele ważnych funkcji. Ponadto Goi obfituje w witaminę A, B1, B2, B6, E oraz wapń, potas, żelazo, selen, cynk, sód, a to przecież witaminy i składniki mineralne wpływają na prawidłową pracę organizmu. Bogactwo Goi stanowią też flawonoidy, węglowodany, aminokwasy wykorzystywane do budowy naszego organizmu oraz antyoksydanty, które zapobiegają wczesnemu starzeniu się organizmu oraz chronią przed nowotworami.

     
    *********************************************************************
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSO7onFVuPOJTVzh5E4ZC4Pg53FrDExOxTfbvlv1nrNF_EAkSstPeruwiańska maca –Jest jadalnym korzeniem rośliny występującej na szczytach Andów w Peru. Historia macy sięga wielu wieków, kiedy to była spożywana jako naturalny pokarm Indian. To właśnie jej przypisywane byływłaściwości wzmacniające(maca była zażywana przez wojowników przed walkami)oraz zwiększające odporność na stres.Maca uznawana jest za produkt wysokoenergetyczny oraz wysoko odżywczy. Co takiego znajdzemy w tej roślinie? Białko będące źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, których nasz organizm sam nie wytwarza, ponadto węglowodany oraz znaczące ilości błonnika pokarmowego, który oczyszcza nasz organizm. Maca obfituje też w tłuszcze, są to w 70% kwasy tłuszczowe nienasycone, które pełnią funkcję energetyczną oraz budulcową, ponadto usprawniają pracę serca, poprawiają profil lipidowy. Bogactwo macy stanowią też witamin i składniki mineralne. Dodatkowym atutem spożywania macy jest jejwpływ na gospodarkę hormonalną organizmu, przez co łagodzi objawy menopauzy oraz zwiększa płodność mężczyzn.
     

    *********************************************************************


  • Słodkiego, miłego życia… – o roli słodkiego w naszym życiu

    Wielu dorosłych dopada przypadłość zwana „chęcią na słodycze”, czasami jest to nawet uzależnienie od słodyczy. Skąd ta magia słodkiego smaku? Przyczyny są różne.

    Jest to pierwszy smak, jaki poznaje noworodek (smak mleka matki). To smak mleka, pierwszego posiłku (bez względu czy z piersi czy z butelki), kojarzący się z bliskością, ciepłem Mamy, po prostu sama słodycz!

    Kolejna sprawa to wychowanie. Dla zachęty i w nagrodę dzieci dostają… słodycze. Lizak na otarcie łez, czekoladka za zrobienie siusiu do nocnika, cukierki za sprzątnięte zabawki, jajko-niespodzianka od babci, worek słodyczy od Mikołaja, koniecznie tort na urodziny oraz lody z rodziną w niedzielę. Słodycze to również panaceum na marudzenie w sklepie (widziałaś dzieci jeżdżące w wózkach z chipsami lub lizakiem w ręku?), w samochodzie (ciastka na drogę) czy też na spokojną rozmowę między dorosłymi (dziecko jedząc, jest zajęte i nie przeszkadza).


  • Umieramy nie z głodu, lecz z nadmiaru.

    O mitach i hitach zdrowego odżywiania – artykuł w pytaniach i odpowiedziach z Gazety Olsztyńskiej przeprowadzony z Katarzyną Rudnicką przez Agnieszkę Deoniziak (z małymi poprawkami i uzupełnieniami po pewnym czasie od wywiadu).

    „Umieramy nie z głodu, lecz z nadmiaru”

    – Kupuję coca colę i czekoladę w wersji light, piję dużo soków owocowych, wzbogaconych witaminą C, jem jogurty owocowe z muesli. Dobrze się odżywiam?

    – Widzę, że uwierzyłaś reklamom, które próbują wmówić nam, co jest zdrowe. Jednak to, co mówią reklamy, a to, jak jest naprawdę, to mogą być dwie różne rzeczy. Uważam, że teorię „light” wymyślili specjaliści od marketingu. Do takich produktów dodaje się dużo wody, powietrza, soli i różnych środków chemicznych typu aspartam czy zagęstniki. Im bardziej coś jest przetworzone, tym wyższą cenę można mu dać. Przykładowo za litr mleka płacimy 2,5 złotego. Ale już ten sam litr mleka w jogurcie owocowym kosztuje 6-7 złotych. Z kolei serek reklamowany jako „puszysty” to produkt napowietrzany (po co płacić za powietrze?). Czytajmy etykiety!


  • Uprawiaj sport, by uniknąć chorób

    Nie masz czasu na ćwiczenia?“Ci którzy, myślą, że nie mają czasu na uprawianie sportu, predzej czy później będą musieli znaleźć czas na chorobę.”

    Edward Stanley

    Przeczytaj kilka artykułów na temat aktywności fizycznej:

    Żaden lek nie zastąpi ruchu

    Wpływ aktywności fizycznej na nasze zdrowie

    Zdrowie we krwi – od odżywiania po aktywność fizyczną.

    Jak zmienić się ze zwierza kanapowego w piękną gazelę?

     


  • Wiosna – jak pokonać infekcję za pomocą ziół?

    Okres infekcyjny jesienno-zimowy już za nami, jak go przetrwaliście? Teraz kolejne wyzwanie – wiosenne przesilenie i czas większej podatności na przeziębienia. Po długiej, mroźniej zimie nasz organizm jest osłabiony i przeciążony (zwłaszcza nasza wątroba), typowym jak na ten czas jedzeniem – tłustym i rozgrzewającym. Czy jesteście przygotowani na niechcianego intruza? Jak może wyglądać Wasza domowa apteczka? I jak sobie radzić w takich sytuacjach?

     


  • Wiosna to czas kiełkowania

    Wiosna się zbliża, wszystko niebawem zacznie budzić się do życia, rozkwitać.
    Wiosna to czas kiełkowania, proces podczas którego zawartość witamin i enzymów gwałtownie wzrasta. Substancje zapasowe (białka, tłuszcze i cukry) skumulowane w nasionach są rozkładane na związki proste, co sprawia, że są one łatwiej przyswajalne i lekkostrawne.


    Kiełki dostarczają naszemu organizmowi niezwykle potężnej dawki energii. Obfitują w witaminy, składniki mineralne, wartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik.

    Mają właściwości ochładzające i oczyszczające, dlatego też osoby słabe, niedoborowe, odczuwające często zimno lub mające tendencje do luźnych stolców powinny spożywać kiełki w niewielkich ilościach.
    Kiełki najlepiej spożywać wiosną i latem, w innych porach roku wskazana jest ich niewielka ilość (w celu zrównoważenia potraw długo gotowanych i pieczonych).
    Kiełkowanie nasion nie jest trudne. Możemy w tym celu wykorzystać słoik, woreczki, sitko czy ligninę albo zakupić kiełkownicę.
    Właściwie wszystkie nasiona nadają się do kiełkowania oprócz nasion roślin psiankowatych – papryki, pomidora i ziemniaka, gdyż zawierają szkodliwe substancje dla organizmu.

    Jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z kiełkami, najlepiej zacząć od tych, które są najłatwiejsze w hodowli, czyli nasiona soczewicy, lucerny, rzodkiewki, fasoli mung, rzeżuchy czy brokuła.

    Kłopoty mogą czasem sprawić kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy – podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania. Natomiast kiełki słonecznika są podatne na gnicie.
    Jak hodować kiełki w domu?


  • Wybieraj żywność lepszej jakości.

    Każdego dnia jemy śniadanie, obiad, kolację, jakieś przekąski. Za każdym razem dokonujemy wyboru CO i ILE jemy. Każdy wybór albo nas przybliża do zdrowia, albo od niego oddala. Do każdego celu można dojść nawet małymi kroczkami, również w drodze do zdrowia. Jak dokonywać wyboru co jeść?


  • Z czym to się je: burak. Co robić z burakami?

    Buraki, choć popularne, są w polskiej kuchni traktowane trochę po macoszemu. Jest oczywiście barszcz – nieodłączny element kolacji wigilijnej – i jarzynka z buraków, ale czy coś jeszcze? Dziś już coraz rzadziej robi się prawdziwy barszcz na zakwasie – w końcu barszcz w proszku dostępny jest wszędzie i oczywiście robi się go w sekundę. Nikt nie wspomina o fatalnym, chemicznym składzie takiego “barszczu” i jego negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Dlatego w kolejnej odsłonie naszego cyklu “Z czym to się je” chcemy pokazać, że dobrze przyprawionei podane burakimogą stanowić ciekawą propozycję na obiadczy przystawkę.
    Buraki są znakomitym antidotum na anemię, obniżają ciśnienie krwi, pomagają na katar, zmęczenie i nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.


  • Z czym to się je: ciecierzyca. Czyli co robić z ciecierzycą (cieciorką)?

    Ciecierzyca, zwana też cieciorką lub grochem włoskim, jest kolejną z bohaterek naszej serii “Z czym to się je”. Cieciorka jest warzywem strączkowym i tak jak soja czy soczewica jest bogata w białko i sycąca. Do zalet ciecierzycy należy jej pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, pomoc w odchudzaniu i w walce z cukrzycą. Przeczytaj jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania.
    W polskiej kuchni ciecierzyca jest jeszcze mało popularna, nadal w większości gospodarstw domowych króluje zestaw: mięso, ziemniaki i jarzynka. Na szczęście, dzięki coraz większej popularności diety wegetariańskiej i rosnącej świadomości na temat zdrowej kuchni, rośliny strączkowe zdobywają miejsce w świadomości kulinarnej Polaków. Ciecierzyca może stanowić podstawę wielu dań


  • Z czym to się je: cukinia. Czyli co robić z cukinią?

    Cukinia to nieodłączny składnik letniego menu – w sezonie letnim jest tania, łatwo dostępna i przede wszystkim przepyszna. Jedną z licznych zalet cukinii jest fakt, że jej smak pasuje do większości potraw zawierających zarówno mięsa, jak i same warzywa. Ma delikatny smak i lekką konsystencję, dlatego jest doskonałą propozycją dla małych dzieci, które dopiero uczą się gryźć i powinny jeść potrawy łagodne w smaku. Jest znakomita smażona, pieczona i gotowana. Z cukinii można przygotować pyszne zupy, sosy do makaronów, zapiekanki czy przekąski. Włosi przygotowują nawet kwiaty cukinii, które obtoczone w cieście i usmażone, wprost rozpływają się w ustach.


  • Z czym to się je: dynia. Czyli co zrobić z dynią?

    pumpkins-504128 1280mDynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze i minerały, nisko kalorycznym i bardzo smacznym, dlatego jet kolejną z bohaterek naszego cyklu “Z czym to się je”.
    Dynia dostępna jest w Polsce od września do lutego. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów czy kiszonek, więc pod różnymi postaciami możemy ją spożywać cały rok.
    Oprócz miąższu można spożywać także pestki dyni oraz tłoczony z nich olej (ale ten jedynie na zimno – nie znosi podgrzewania!). Pestki dyni zawierają bardzo dużo magnezu, cynku, fosforu i manganu. Pomagają przy mdłościach, chorobie lokomocyjnej i nadciśnieniu. To tylko krótki opis dobroczynnych właściwości tego wspaniałego warzywa, który poza zdrowiem ma także do zaoferowania wspaniałe doznania smakowe. Trzeba tylko wiedzieć, z czym się dynię je.Jedzenie dynii na pewno wyjdzie Tobie i Twojej rodzinie na zdrowie.


  • Z czym to się je: fasola. Czyli, co robić z fasolą białą?

    Na świecie dostępnych jest obecnie ponad 400 gatunków fasoli. Pośród nich jest także fasola biała, która, oprócz fasolki szparagowej i czerwonej, jest w polskiej kuchni najpopularniejsza. Fasola jest warzywem o dużej zawartości białka – ma go więcej niż mięso, choć oczywiście jest to białko gorzej przyswajalne. Zawiera ponadto fosfor i wapń, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i znakomicie wpływa na pamięć. Warto jest więc wprowadzić fasolę do swojego menu.
    W przypadku fasoli kluczowe jest jej przygotowanie do gotowania. Fasola jest warzywem ciężkostrawnym i twardym dlatego trzeba ją przed gotowaniem namoczyć przez co najmniej 12 godzin. Aby polepszyć trawienie fasoli podczas namaczania warto zmienić kilkakrotnie wodę i obrać ją z łupin. Trawienie fasoli wspomagają też oczywiście odpowiednio dobrane zioła, jak na przykład koper, cząber, kminek czy tymianek.


  • Z czym to się je: kurczak. Czyli, co zrobić z kurczakiem?

    Na zakończenie naszego cyklu “Z czym to się je” omówimy dość nietypowy składnik. Do tej pory pisaliśmy wyłącznie o warzywach, sposobach ich przyprawiania i połączeniach smakowych. W Sztuce Odżywiania uczymy zdrowej i zrównoważonej diety, a mięso kurczaka z dobrego źródła (pozbawione antybiotyków) może stanowić zdrowe wzbogacenie codziennej diety.
    Mięso kurczaka jest tak zwanym mięsem białym, chudym. Jest źródłem pełnowartościowych aminokwasów oraz witamin i składników mineralnych. Mięso kurczaka jest lekkostrawne, dlatego często stanowi jedno z pierwszych rodzajów mięsa podawanych małym dzieciom w trakcie rozszerzania diety.
    Kurczak to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych rodzajów mięs w polskiej kuchni – jest łatwe w przygotowaniu i łagodne w smaku, dlatego można z niego przyrządzić bardzo urozmaicone dania. Stanowi także ważny składnik wywarów do zup, w tym tradycyjnego niedzielnego rosołu.


  • Z czym to się je: papryka. Czyli, co robić z papryką?

    Wprawdzie to Węgry i Meksyk najbardziej kojarzą się z papryką, ale i w polskiej kuchni ma swoje zasłużone miejsce. Papryka duszona, faszerowana czy leczo są stałym elementem na polskich stołach. Choć wszyscy znamy (i lubimy!) paprykę, niewiele osób wie, jak zdrowym jest warzywem i jak ogromny wpływ ma na nasze zdrowie. Papryka jest prawdziwą bombą witaminową – zawiera aż pięciokrotnie więcej witaminy C niż osławiona cytryna, jest też bogata w witaminy B2, B6 i E. Poza tym zawiera wiele składników odżywczych, w tym potas, fosfor, żelazo i wapń.
    Do tych wszystkich wspaniałości trzeba dodać jeszcze wyłapywanie wolnych rodników (papryka odmładza!), pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy oraz odpornościowy. Samo dobro, prawda? Na dodatek tych wszystkich wspaniałości papryka znakomicie znosi obróbkę cieplną nie tracąc prawie nic ze swoich wielu zalet.


  • Z czym to się je: soczewica. Czyli co robić z soczewicą?

    Soczewica to kolejny produkt roślinny, który zostanie omówiony w ramach naszego cyklu “Z czym to się je”. Mimo, iż soczewica jest tania i łatwo dostępna, dopiero od niedawna zaczyna być populara. Wraz ze wzrostem popularności diety wegetariańskiej wzrosło także zainteresowanie soczewicą. Stanowi ona bogate źródło białka, stąd jest znakomitym zamiennikiem mięsa dla wegan i wegetarian oraz osób, które z przyczyn zdrowotnych ograniczają jego spożycie.
    Soczewica, poza białkiem, zawiera także dużo potasu i kwasu foliowego, jest więc zdrowym wyborem dla kobiet w ciąży, choć jako roślina strączkowa musi być podana z przyprawami ułatwiającymi jej trawienie. Przeczytaj artykuł “Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania”.


  • Z czym to się je: ziemniak. Czyli, co robić z ziemniaka?

    Ziemniaka nikomu nie trzeba przedstawiać – wydaje się, że był z nami od zawsze, a obiad w szanującym się polskim domu nie może się bez niego obejść. I bardzo dobrze! Ziemniak jestprzecież bardzo zdrowy. Od pewnego czasu ma gorszą prasę, uważany jest za warzywo mało wartościowe i tuczące. Nic bardziej mylnego – 100 g gotowanych kartofli ma zaledwie 75 kcal. Odpowiedzialność za tuczące właściwości ziemniaka ponosi jego zwyczajowe towarzystwo na naszym talerzu – tłuste mięso i sosy. Sam ziemniak to bogate źródło witaminy C, białka i witamin z grupy B. Jest też lekkostrawny, stąd stanowi często pierwszy posiłek małych dzieci w trakcie rozszerzania diety czy osób z problemami układu pokarmowego. Sekretem zachowania zdrowotnych właściwości ziemniakajest oczywiście sposób jego przyrządzenia, przyprawienia i podania z odpowiednimi składnikami. Stąd obecność ziemniaka w naszym cyklu “Z czym to się je”.


  • Zawsze namaczaj rośliny strączkowe.

     

    Przeczytaj również Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania?


  • Zdrowe, mało przetworzone i szybkie posiłki dla zapracowanych.

    Żywieniowe koła ratunkoweJeżeli nie masz czasu, przygotuj szybki posiłek, jednocześnie zachowując zasadę: zdrowe, mało przetworzone, z naturalnych produktów, “bez chemii”. Każdy ma taki moment życiu (lub nawet dłużej niż moment), gdy ma dużo zajęć, pracę, obowiązki i deadliny. Ale jeść trzeba! Więc by nie sięgać po fast foody, gotowce i słodycze, proponujemy przygotować zdrowe, ale nie pracochłonne posiłki.

    6 propozycji na pożywne i szybkie śniadania:

    1. Jajecznica z warzywami – rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz (olej rzepakowy, masło klarowane, olej kokosowy – do wyboru), dodaj umyte i pokrojone warzywa (cebula, pieczarki, papryka, świeży szpinak lub rukola), wrzuć jajka i dopraw.
    2. Sałatka z jajek i warzyw – jajka ugotuj na miękko, pokrój pomidora, paprykę, wrzuć sałatę (np. rukolę lub roszponkę), polej oliwą lub olejem rzepakowym, posyp koperkiem i/lub szczypiorkiem, przypraw.
    3. Szybka owsianka – zalej wrzątkiem płatki owsiane, dodaj bakalie (rodzynki, suszone owoce, orzechy), przypraw (np. kurkuma, kardamon, cynamon), zagotuj i pozostaw pod przykryciem 5 minut.

    4. Zdrowsze zamienniki cukru białego (rafinowanego, oczyszczonego)

      Zdrowsze zamienniki cukru Jak trudno obyć się bez słodyczy lub po prostu cukru, wie każdy z nas. Znam niewiele osób, dla których słodycze mogą nie istnieć.

      O tym, dlaczego lubimy słodycze, pisałam już w artykule o znaczeniu smaku słodkiego w życiu.

      Dostęna jest też lista zdrowych słodyczy.

      Dla mnie najważniejsze jest, by wyeliminować z diety biały, czyli rafinowany cukier. Przeczytaj dlaczego warto unikać cukru (artykuł Emilii Lorenc na stronie Zdrowego Przedszkolaka.org)

      Jeśli możemy, ograniczmy cukier do minimu, stosujmy od czasu do czasu jego zamienniki, takie jak:


    5. Zostań mistrzem przyprawiania! Nabór na kurs internetowy

      Internetowy kurs przyprawiania ze Sztuką OdżywianiaCo to za kurs?

      KURS PRZYPRAWIANIA – online, czyli przez internet. W 3 wersjach.

       

      Sam opis przypraw nie jest dla mnie sednem tego kursu, to każdy może znaleźć w internecie. Istotne jest JAK SKOMPONOWAĆ POTRAWĘ – co do czego pasuje, jak zrównoważyć smak, jak wydobyć więcej aromatu; zioła, sól, przyprawy i nośniki smaku – niby detale, ale to właśnie one się liczą.

      “Moim zamysłem jest, by po kursie każdy umiał stworzyć zrównoważoną potrawę, gdzie bazą może być cokolwiek – słodki ziemniak, kasza jaglana, ryż, mięso czy ryba;  żeby za pomocą ziół, przypraw i nośników smaku każdy był w stanie stworzyć dzieło.

      Przykładowo: zazwyczaj gotuję ryż z czarnym kardamonem, korą cynamonu i ghee. Wariantem tej potrawy może być wzbogacenie jej o słupki marchewki, fasolkę szparagową i pieczarki. Całość pycha!”

      Kasia Rudnicka

       

      Dla kogo?

      ●   Dla osób, które chcą gotować dla siebie, swojej rodziny, przyjaciół i innych bliskich osób. Może to być również dobra okazja do zwiększenia kompetencji zawodowych dla kucharzy i pomocników kucharza.

       

      Po co?

       Żeby nauczyć się właściwie wykorzystywać przyprawy i zioła z korzyścią dla zdrowia i smaku

      ●   Żeby nauczyć się jak inaczej stosować przyprawy i zioła już znane, poznać nowe i dowiedzieć się jakie są ich zdrowotne moce

      ●   Żeby gotować w pełni wartościowe posiłki

      ●   Żeby w świadomy sposób poprawiać strawność posiłków

      ●   Żeby – w końcu – smaczniej gotować, lepiej trawić i po prostu zdrowiej żyć.

       

      Czego konkretnie się dowiesz i nauczysz?

      ●   Jak dobierać zioła i przyprawy stosując metodę Pięciu Smaków

      ●   Jak wydobyć głębię smaku z dań

      ●   Jak zmniejszyć ilość stosowanej soli na rzecz ziół i przypraw (bez szkody dla smaku, a nawet dla jego polepszenia)

      ●   Jak łączyć przyprawy i zioła, żeby było zarówno smacznie, jak i zdrowo

      ●   Jak ugotować zupę bez stosowania kostki rosołowej i przypraw typu wegeta

      ●   Jakie są sprawdzone zestawy przypraw, by nie używać gotowych mieszanek sklepowych.


    6. Zupy z dodatkiem kaszy jaglanej

      zupa

      Czasami najprosztszą i najłagodniejszą metodą na wprowadzenie kaszy jaglanej w codziennej diecie, jest dodawanie jej do zup.

      Dlaczego warto jeść zupy?

      Zupy należą do tradycyjnych dań polskich, przygotowywanych z warzyw i zbóż dostępnych w okolicy, czasami z dodatkiem mięsa. Używając łatwo dostępnych produktów krajowych, można ugotować wiele zup, w różnych kombinacjach smakowych.

      Zdrowa zupa:

      * składniki urozmaicone, świeże, nie mrożone, sezonowe

      * świeżo przygotowana, unikać odgrzewania

      * bez polepszaczy, kostek rosołowych, weget, mieszanek przypraw

      * zawiera niewielki dodatek soli (sól morska, himalajska lub kamienna)

      * zupa jarska częściej niż na mięsie

      * zawiera różnorodne przyprawy, zioła i zieleniny

      * nie jest zagęszczana mąką i zabielana śmietaną

      * nie zawiera składników rafinowanych – białą mąkę, ryż czy makaron zastępują produkty pełnoziarniste.