28 poczatkujacy start 30

początkujący







  • Jak ograniczyć sól w diecie?

    Jak ograniczyć sól w diecie radzi Sztuka OdżywianiaSól dobrej jakości, stosowana w umiarkowanych ilościach (do 5g na osobę na dobę) ma korzystny wpływ na organizm człowieka i jest mu potrzebna. Zbyt duża ilość soli w codziennej diecie prowadzi bezpośrednio do nadciśnienia, co może powodować choroby serca i udar, a także być przyczyną nowotworu żołądka. Nadmiar soli zaburza również gospodarkę wodno-elektrolitową, a także może prowadzić do obciążenia i uszkodzenia nerek. Gdy spożywamy za dużo soli, nasz organizm zaczyna zatrzymywać wodę, co daje uczucie “ciężkich nóg” oraz powoduje wydęcie brzucha.
    Nie używaj soli przemysłowej, warzonej, miałkiej, czyli NaCI (chlorek sodu) z dodatkiem substancji przeciwzbrylających oraz jodku potasu. Jesteśmy przeciwni jej używania, gdyż nie daje ona żadnych korzyści zdrowotnych. W codziennej diecie wystarczająca jest ilość sodu zawarta w produktach spożywczych, dlatego nie powinno się dosalać posiłków w trakcie ich przygotowywania. Ogranicz sól, zwłaszcza warzoną (zwykłą).
    Jaką sól polecamy? Jaką sól jest zdrowsza od warzonej:


  • Jak przetrwać jesień i zimę bez infekcji? Jadłospis rozgrzewający pomoże

    Wzorcowy jadłospis rozgrzewającyJesień, choć bywa piękna i słoneczna, z całą pewnością nie należy do najprzyjemniejszych pór roku. Dni są coraz krótsze, coraz częściej pada deszcz, a ciągłe zmiany temperatur stanowią spore wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. I zwyczajnie bywa nam zimno!

    Jak przetrwać jesień i zimę bez ciągłych infekcji, zatkanego nosa i dreszczy?

    Plan spędzenia całego listopada i grudnia pod kocem wydaje się być kuszącą opcją, niestety, raczej niewykonalną. Wychodzić na dwór trzeba, a to oznacza konieczność rozgrzania organizmu od środka. Jak? Poprzez odpowiednią dietę, taką która zawiera odpowiednią dobrane produkty służące utrzymaniu naszego organizmu w cieple.

    Jeśli łatwo marzniesz, chcesz spróbować nowych smaków (uczymy przyprawiać!), a zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne – to mamy wzorcowy jadłospis rozgrzewający, gotowy do spróbowania i wielokrotnego użycia!


  • Jak przygotować zdrowe i szybkie menu?

    Zdrowe i szybkie menuCzy jeść zdrowo może oznaczać również szybko, tanio i w prosty sposób?

    Tak! Dla Sztuki Odżywiania zdrowo oznacza lokalnie, różnorodnie i sezonowo, ale ważna jest też zasada “życie jest sztuką możliwego”. Dlatego właśnie powstał Poradnik jak przygotować zdrowe i szybkie menu (z przepisami) – by pokazać, że można odżywiać się zdrowo nie wydając majątku, nie spędzając w kuchni całego dnia i nie będąc specjalistą od żywienia.

    Wiemy jak łatwo zagubić się w temacie zdrowego jedzenia. Dlatego nasz e-book wprowadza w temat w sposób łatwy, odpowiedni dla początkujących. Nasz poradnik pomoże Ci odnaleźć się w gąszczu żywieniowych porad i ułatwi codzienne wybory dotyczące odżywiania.

    Dzięki liście zakupów łatwo przygotujesz składniki potrzebne do ugotowania potraw z tygodniowego menu. Wierzymy, ze najzdrowsze jest jedzenie lokalne, bez chemii. Lista zawiera w większości warzywa, owoce i kasze, jest więc bardzo ekonomiczna.

    KUP teraz


  • Jak przygotować zdrowszą kawę?

    Co, oprócz wody, pijesz codziennie? Myśląc o piciu jaki napój przychodzi Ci jako pierwszy do głowy? Dla wielu ludzi odpowiedź jest tylko jedna – kawa. Kawa to napój, którego nasze ciało domaga się od razu po przebudzeniu.

    Kawa samo zło?

    Wielu specjalistów i żywieniowych guru często zaleca porzucenie kawy na rzecz ciepłej wody z cytryną. Zadziwiające, prawda? Jednak dla wielu ludzi, mających wymagającą pracę, pierwszą naturalną rzeczą zaraz po przebudzeniu jest wypicie kawy na czczo. Jest ona im niezbędna do dalszego funkcjonowania i szklanka wody z cytryną nie załatwi sprawy.

    Generalnie kawa sama w sobie nie jest zła, a nawet może pomóc w niektórych chorobach. Największy problem pojawia się jednak wraz z dodatkiem do kawy cukru, nabiału i wielu innych sztucznych dodatków, które czynią kawę niezbyt zdrowym napojem. Jednak możemy temu zaradzić.


  • Jak używać przypraw? 5 podstawowych przypraw, które warto mieć

    Przyprawianie jest sztuką, której możesz się nauczyć. Aby potrawy nie tylko zyskały na smaku, ale też miały właściwości prozdrowotne, warto używać wielu ziół i przypraw w swojej kuchni.
    Przyprawianie to nie tylko używanie przypraw, soli czy ziół.
    Kropkę nad „i” może postawić wiele produktów – są to tak zwane nośniki smaku. To one potrafią „zrobić ten smaczek”, pokazać głębię smaku, uzyskać efekt.
    Przykłady: cytryna, masło, wino, miód, czosnek, cebula, natka pietruszki. Czujesz różnicę?
    Zacznij od podstaw, używaj 5-10 różnych nośników smaku i stopniowo powiększ asortyment w kuchni.

    Poznaj 5 podstawowych przypraw, które warto mieć (i stosować) w kuchni.

    1. Kurkuma(tu w dobrej cenie)

    • Nazywana jest też ostryżem.
    • Wspomaga trawienie tłuszczów.
    • Ma łagodny smak i delikatny zapach.
    • Obecnie głównym producentem kurkumy są Indie.
    • Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych (mięso, strączki, ryby, jajka).

    • Jak zachować zdrowie?

      Jak zachować zdrowie

      Ten, kto chce pozostać w dobrym zdrowiu, powinien unikać smutnych nastrojów i zachowywać radosny umysł.
      – Leonardo da Vinci


    • Jak zadbać o odporność jesienią? Dobra dieta pomoże.

      Odporność jesieniąNikt nie lubi zimnej i deszczowej jesieni. Zwłaszcza rodzice małych dzieci. Dla nich jesień to choroby, gorączki i ciągłe zwolnienia z pracy. Szef się niecierpliwi, ale to przecież stały element życia każdej mamy – dzieci chorują! Czy muszą? Czy jesień musi oznaczać ciągły katar, kaszel i wchodzenie z jednej infekcji w drugą? Wiele zależy od nas, rodziców, i tego, czym karmimy nasze dzieci (i nas samych). Co wię możesz zrobić?

      Dieta źródłem odporności?

      To dla wielu dość odległe skojarzenie, a przecież ponad 70% układu odpornościowego znajduje się w jelitach. To co jemy, czym karmimy nasze dzieci, przekłada się naszą podatność na infekcje. Odporność dzieci to według reklam syropy, suplementy i krople. Są to sztuczne składniki, a przecież prawie wszystko można dostarczyć organizmowi poprzez odpowiednie odżywianie. Jedzenie ma znaczenie!  Co i jak powinny jeść nasze dzieci, żeby zdrowo przejść przez jesień? Należy pamiętać o kilku prostych zasadach.


    • Jak zmienić się ze zwierza kanapowego w piękną gazelę?

      Jak zmienić się ze zwierza kanapowego w piękną gazelę? Czyli mini poradnik jak polubić aktywność fizyczną.

      Na zewnątrz aura coraz bardziej zachęca do odkrywania kolejnego kawałka naszego ciała. Wiele osób wraz z nadchodzącą wiosną chciałoby pokazać swoje nowe oblicze. Poza względem estetycznym, chcielibyśmy cieszyć się zdrowiem i korzystać z życia pełnymi garściami.

      Po ostatniej rozmowie z koleżanką, która nigdy szczególnie nie przepadała za jakimkolwiek sportem i wiążącym się z tym wysiłkiem, a spodnie jeansowe uważała za strój sportowy (a właściwie uniwersalny), postanowiłam napisać kilka słów odnośnie tego, jak zacząć przyjemnie i bezboleśnie się ruszać.


    • Jaka dieta/protokół jest najlepszy przy problemach z tarczycą?

      Jesienna aura stanowi duże wyzwanie dla naszego organizmu – dni stają się coraz krótsze, robi się chłodniej, a my czujemy się coraz bardziej zmęczeni i pozbawieni letniej energii. Jesień to także czas zwiększonej podatności na infekcje i ogólnego osłabienia organizmu. Dlatego jesień to doskonała pora na zmiany w naszym sposobie odżywiania i poszukiwania najlepszej dla nas diety, czy też raczej protokołu (dieta zakłada wyrzeczenia, ograniczenia i ma wydźwięk negatywny, a nie o to w zdrowym odżywianiu przecież chodzi).
      Internet zalewa nas falami informacji na temat diet, ich ilość wydaje się nieskończona, a każda z nich wydaje się być tą jedyną i idealną. Jak nie pogubić się w tym “dietetycznym gąszczu”? Która dieta jest tak naprawdę dla nas najlepsza, czy istnieje jedna, właściwa dla każdego? Poniżej przedstawiamy listę najpopularniejszych protokołów żywieniowych, które w ostatnich latach zyskały na popularności, ze względu na swoje walory prozdrowotne, zwłaszcza przy chorobach tarczycy i chorobach autoimmunologicznych.


    • Jedz sezonowo -wiosna


    • Kasza jaglana

      Zgodnie z piramidą żywienia podstawą naszej codziennie diety powinny być produkty zbożowe. Obecnie króluje nowy pogląd, który zakłada, że korzystniejsze są zboża naturalnie bezglutenowe, takie jak kasza jaglana, ryż, komosa ryżowa czy gryka. Gluten jest przez wiele osób nietolerowany. Możesz mieć alergię lub nietolerancję glutenu. Sprawdź bezpłatnie test na nietolerancję glutenu lub wykonaj test 59 nietolerancji pokarmowych Food Detective lub ImuPro.

      O kaszach można by długo pisać. Wszyscy je znamy, ale bardzo często, pomimo ich walorów zdrowotnych i smakowych, nie doceniamy ich. Najbardziej zapomniana jest kasza jaglana, która na naszych stołach gości bardzo rzadko. Tymczasem mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kasz! Ciekawą prezentację na temat kaszy jaglanej znajdziesz w naszym sklepie (znajdziesz w niej dużo więcej informacji niż w tym krótkim artykule).


    • Kasza jaglana – bazowy przepis

      kasza jaglana moze byc zepsutaJak przygotować kaszę jaglaną? – przepis podstawowy

      * Zanim przystąpisz do płukania kaszy jaglanej możesz uprażyć ją na patelni (aż poczujesz delikatny orzechowy zapach), dzięki temu ugotowana potrawa będzie miała więcej ciepła, co korzystnie podziała na osoby wyziębione. Uprażona kasza jaglana jest również idealna dla osób z nadmiarem wilgoci/śluzu oraz borykających się z biegunką. Nieprażona kasza – bardziej chłodzi i gasi pragnienie.

      * Następnie myjemy ziarna pod bieżącą wodą na sicie albo płuczemy parę razy w naczyniu, po czym odsączamy wodę.


    • Kasza jaglana na słodko

      truskawki i kasza jaglana

      Kilka prostych przepisów z zastosowaniem kaszy jaglanej. Tym razem wersje na słodko.

      Kasza z truskawkami

      Składniki na 2 porcje:

      * ½ szklanki kaszy jaglanej

      * 2-3 łyżki śmietanki kokosowej (lub innej)

      * 2-3 łyżeczki miodu

      * truskawek ile się chce

      * posiekane grubo orzechy nerkowca

      Kaszę wrzucić na wrzątek i gotować wg przepisu podstawowego, truskawki zmiksować z miodem. Śmietankę można połączyć z kaszą albo polać nią po wierzchu, na koniec dodać orzechy.


    • Kawa na czczo

      Kawa? Dopiero po śniadaniu!

      Zdarza Ci się od razu po przebudzeniu sięgać po kubek kawy? A może to twój codzienny zwyczaj?
      Jeśli to właśnie kawa budzi Cię codziennie rano, radzę zmienić to przyzwyczajenie. Pomimo wielu korzystnych właściwości, takich jak: usuwanie oznak zmęczenia, pobudzenie kory mózgowej, przyśpieszanie spalania tkanki tłuszczowej, picie kawy w nadmiernej ilości oraz na czczo działa niekorzystnie na nasz organizm. Mocna, czarna kawa o poranku nie dostarcza energii, witamin i minerałów, a wręcz przeciwnie zubaża nasz organizm w substancje odżywcze.


    • Królowa kasz

      Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną i czy można ją stosować podczas diety? Czy zawiera krzem lub magnez? A moze ma dużo białka? Na te i na inne pytania odpowiada przygotowana przez nas prezentacja o kaszy jaglanej.

      kasza1


    • Lista zdrowych słodyczy

      Dużo zdrowia i słodyczy – Marek, Ala, Piotrek życzy 🙂 O roli słodkiego w naszym życiu już pisaliśmy. W rozmowach z naszymi znajomymi, klientami czy partnerami okazuje się, że trudno obejść się bez słodyczy. Dlatego podeszliśmy do tego tematu ze zdrowym rozsądkiem 🙂

      Starajmy się nie używać białego cukru, białej mąki i margaryny.

      Cukier biały, oczyszczony – zamień np. cukrem trzcinowym, a białą mąkę – razową. O szkodliwości białego cukru przypomina Emilia Lorenc, a biała mąka – jest uboga odżywczo, utrudnia trawienie, a także zawiera gluten.

      Przedstawiamy 2 listy najzdrowszych słodyczy: domowej roboty oraz sklepowe. Wybór należy do Ciebie.


    • Miejsce jedzenia w życiu

      Autor: Ewa Siedlecka

      rodzinaSniadanieNaDworzePracując nad swoim własnym stylem odżywiania zastanawiamy się nad składem i wartościami pokarmów, ich właściwościami zdrowotnymi, sposobem przetwarzania przemysłowego i kulinarnego, chcąc wybrać dla siebie te najlepsze, najcenniejsze…. Zacząć można też od czegoś zupełnie innego – od miejsca, jakie zajmuje odżywianie w naszym życiu. 

      Czym jest odżywianie?

      Jakie potrzeby zaspokajamy poprzez odżywianie?

      Jakie miejsce w życiu ono zajmuje?

      Czy ta potrzeba zaspokajana jest w optymalny sposób?

      Na te pytania oraz inne, które się z tym wiążą odpowiadajmy sobie jak najczęściej, jeśli chcemy, aby odżywianie miało odpowiednie dla niego miejsce.
      Przyjrzyjmy się niektórym aspektom miejsca odżywiania w życiu.
      Czy jedzenie zaspokaja jedynie potrzeby naszego ciała i jego wymagań określonych naukowo przez normy różnorakich składników odżywczych? Czy polega ono wyłącznie na dostarczaniu owych składników? Czy jedząc cokolwiek traktujemy pokarm jako potencjalnego wroga, który może popsuć zdrowie lub jako ściśle określone parametrami naukowymi paliwo dla organizmu bez zwracania uwagi na inne aspekty np. upodobania, smak, estetykę? Taka postawa oczywiście ma swoje zalety, ale w nadmiarze prowadzi do wielu frustracji, a nawet zaburzeń odżywiania. Przyjrzyjmy się temu zjawisku bliżej.


    • Mity na temat noworocznego detoksu

      detoksNowy Rok za nami, co oznacza tylko jedno: wszechobecne hasło “detoks atakujące nas z okładek czasopism i ekranów telewizorów. Każdy ekspert od żywienia i każdy celebryta chętnie dzieli się swoimi pomysłami na zgubienie poświątecznych kilogramów i “oczyszczenie organizmu z toksyn”. Czy którykolwiek z tych magicznych sposobów działa? Czas na przegląd i obalenie detoksowych mitów.

      Mit numer 1. Hydrokolonoterapia

      Jednym z popularniejszych sposobów na oczyszczanie układu pokarmowego stała się hydrokolonoterapia, czyli irygacja jelita grubego. Metoda ta polega na wprowadzeniu pod ciśnieniem oczyszczonej, filtrowanej i ogrzanej wody do światła jelita w celu oczyszczenia go z zalegających złogów, bakterii i kamieni żółciowych. Metoda ta nie jest aprobowana przez większość lekarzy, dlatego wykonywana jest w gabinetach odnowy biologicznej czy SPA. Mimo zapewnień o bezpieczeństwie i nie inwazyjności hydrokolonoterapii grozi ona perforacją jelita, a wykonywana regularnie wyjaławia jelita, co grozi spadkiem odporności i większą podatnością na choroby. Poza tym zabieg jest drogi…


    • Mity zdrowego odżywiania.

      Córka miała wtedy 5 lat. Wraca z przedszkola. Opowiada jak spędziła dzień. W końcu mówi, że dziś były zajęcia ze zdrowego odżywiania. W pierwszej chwili cieszę się, że tak szybko zaczyna się edukacja żywieniowa w placówce dla dzieci.

      Jednak „skrzywiona” zawodowo (jestem technologiem żywności) od razu pytam:

      • Powiesz mi coś więcej?
      • Nasza pani naoglądała się reklam – wypala moja córka.
      • Jak to?
      • Powiedziała nam, że mamy jeść serki, jogurty, owoce, pić soki i wodę mineralną.
      • A co to jest dla Ciebie zdrowe odżywianie? – dociekam.
      • Mamo, czy ja muszę Ci tłumaczyć? Ciepłe śniadanie, np. owsianka, dużo zup i kaszy. I żadnych owocowych jogurtów, bo po nich jest zimno.

      Rozmowa się skończyła, a ja nadal zastanawiam się jak to jest. Śledzę informacje na temat zdrowego odżywiania i czasami łapię się za głowę. Powszechne przyzwolenie na jedzenie dużej ilości nabiału, moda na cud-diety, zielone światło dla cytrusów, często zimne kanapki w jadłospisie, do tego sztuka mięsa jako obowiązkowy zestaw obiadowy. Przecież to prosta droga do wychłodzenia, zatrzymania wody w organizmie, przytycia, ryzyko wystąpienia alergii oraz inne skutki niewłaściwej diety.

      A surowy jogurt plus nie gotowane muesli to trudny orzech do zgryzienia. Dla naszych żołądków.


    • Naturalne źródła magnezu

      naturalne źródła magnezu sztuka odżywiania pl

      Spośród wszystkich minerałów, do utrzymania optymalnego stanu zdrowia, nasz organizm najbardziej potrzebuje magnezu. Po dziesiątkach lat badań, staje się oczywiste, że magnez, czwarty najcenniejszy minerał w organizmie człowieka, jest niezbędny do regulowania setki procesów biochemicznych i fizjologicznych. Odpowiada za prawidłowe utrzymanie metabolizmu i układu krążenia.

      Najbogatsze źródło magnezu to:


    • Nie istnieje żadna „idealna dieta”

      Nie istnieje żadna „idealna dieta” – dla każdego. Eksperymentuj i sprawdzaj, które pożywienie służy TOBIE. Wypróbuj kilka planów żywieniowych, wprowadź nowe smaki w kuchni i przekonaj się, co jest dobre dla CIEBIE. Zostań ekspertem własnego ciała.


    • Ogranicz sól, zwłaszcza warzoną (zwykłą)

      Ograniczaj sól, zwłaszcza warzoną (zwykłą)

      Przeczytaj krótki artykuł o soli.


    • Olej rzepakowy – źródło Omega-3

      olej przepakowy sztuka odzywiania


    • Ostropest plamisty oczyszcza i regeneruje wątrobę

       https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTlkSatMXZpyBlWOL3CwsGjR_W6IED6ufhi5Amp6Inx9TDZIRHROstropest plamisty jest niezwykłą rośliną o wielu leczniczych właściwościach. Jest niezaprzeczalnie jednym z produktów, które warto przemycić do naszego codziennego jadłospisu! Szczególnie, gdy na półkach sklepowych dominuje żywność wysokoprzetworzona, a leki farmaceutyczne są stosowane  jako wybawienie nawet przy najmniejszym bólu głowy. Pamiętajmy, że złe nawyki żywieniowe niszczą nasz organizm, a w szczególności źle wpływają na wątrobę.

      Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, nazywana jest potocznie „filtrem”, gdyż: oczyszcza krew, uczestniczy w przekształcaniu szkodliwych dla organizmu substancji, metabolizuje leki i alkohol, dlatego też narażona jest na największą ilość toksyn oraz zanieczyszczeń.

      Czy jest jakiś sposób, aby ochronić bądź też odciążyć naszą wątrobę?


    • Przykładowy jadłospis bez glutenu i mleka. Coś na wzmocnienie.

      warzywa są naturalnie bezglutenoweJadłospis bez glutenu i mleka polecamy osobom, które są ze względów zdrowotnych na diecie bezglutenowej i bezmlecznej oraz wszystkim, którzy dobrowolnie wyeliminowali gluten i nabiał z diety (nadal jednak akceptujemy jajka i masło klarowane).

      Na czym polega dieta wzmacniająca organizm?

      Wzmacnianie organizmupolega na stosowaniu wszystkiego, co ćwiczy i wzmacnia układ odpornościowy, a także na unikaniu tego, co go osłabia. Uzyskać to możnadzięki zdrowej, naturalnej i dobrze zbilansowanej diecie.

      Co dokładnie oznacza stwierdzenie “dieta naturalna“?
      Dieta oparta o składniki naturalne, lokalne i nie przetworzone była kiedyś wyborem oczywistym. Latem jadło się samodzielnie wyhodowane warzywa i owoce, natomiast zimą przetwory i kiszonki (naturalny probiotyk).
      Dieta zrównoważona to dieta bogata w różnorodne składniki, urozmaicona i poddana zdrowej obróbce (duszenie, gotowanie na parze, kiszenie). Najważniejsze w diecie naturalnej są warzywa, najlepiej lokalne i sezonowe, podane na ciepło.


    • Przyprawy – porady i wskazówki

      Sól i pieprz, czasem bazylia czy czerwona papryka – tych przypraw używamy wszyscy. Wiele osób boi się spróbować w kuchni czegoś innego – a przecież przyprawy to samo dobro!
      Nadają smak potrawom, rozgrzewają, poprawiają trawienie i dają nieskończone pole do popisu w kuchni.
      Poniżej kilka rad i wskazówek dotyczących przypraw – do zapamiętania i wykorzystania w kuchni.


    • Pytania najczęściej zadawane w zdrowym odżywianiu. Cz.1.

      Skąd brać informacje o zdrowym odżywianiu?

      Świat staje się globalną wioską, dostępność do mediów, takich jak telewizja, radio, gazety czy wszelkie portale internetowe sprawia, że zalewa nas ogromna ilość informacji. A to wiąże się z rozpowszechnianiem niepełnej, niedokładnej wiedzy, pełnej ogólników i mitów.
      Od lat śledzimy informacje na temat zdrowego odżywiania i czasami łapiemy się za głowę, słysząc rewelacyjne nowinki. Powszechne przyzwolenie na jedzenie dużej ilości nabiału (często słabej jakości), moda na cud-diety, zielone światło dla cytrusów, głównie zimne kanapki w jadłospisie, do tego sztuka mięsa jako obowiązkowy zestaw obiadowy. Przecież to prosta droga do chorób cywilizacyjnych, problemów z wagą, układem krążenia, gospodarką cukrową, ryzyko wystąpienia alergii oraz inne skutki niewłaściwej diety. Tak polecany przez media surowy jogurt plus nieugotowane muesli to dla żołądka ogromne wyzwanie i trudne zadanie.
      Dlaczego tak łatwo dajemy wprowadzać się w ślepe uliczki reklam i ulegamy pustym hasłom reklamowym? Naprawdę warto włączyć myślenie, to się opłaci dla naszego zdrowia.
      Z jakimi nieprawdziwymi stereotypami mamy do czynienia na co dzień? Jakie pytania nurtują Was najbardziej?


    • Pytania najczęściej zadawane w zdrowym odżywianiu. Cz.2.

      Przeczytaj część 1. artykułu.

      Solić czy nie? Dlaczego należy ograniczyć sól?

      Stosujmy jak najmniej soli. Statystyczny Polak używa średnio pięciokrotnie więcej soli niż powinien! Osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż 5-6 g soli dziennie, czyli 1 łyżeczkę. Sól znajduje się w wędlinach, chlebie, serze twardym (tzw. żółtym), ciastkach, vegecie, zupkach i sosach w proszku oraz wielu innych produktach. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie, a to z kolei prowadzi do chorób serca i układu krążenia. Nie solimy ziemniaków, kasz, makaronu, ryżu. Dzięki temu odkrywamy naturalny smak potraw, np. ziemniaki są słodkie. Można się uzależnić od soli, od jej smaku. To są nasze niekorzystne nawyki żywieniowe. Przez trzy tygodnie postaraj się nie solić ziemniaków, makaronu, ryżu, jajek, pomidorów itd. Poczujesz różnicę, będziesz w stanie wyczuć smak soli zawartej w innych produktach. Przeczytaj artykuł o typach soli. Czy chcesz wiedzieć Jak ograniczyć sól w diecie?

      Czy jeść mięso i jakie? Jak często powinno się jeść mięso?

      W Polsce panuje przekonanie, że wieprzowina jest niezdrowa, a drób zdrowy. Tak w uproszczeniu. A jak jest naprawdę? Naprawdę jest kilka cech, jakimi należy się kierować przy wyborze mięsa. Najważniejsza jest jakość. Mięso powinno być świeże, nietłuste, młode, niemrożone, pochodzące z gospodarstw ekologicznych. Nie należy kupować mięsa zapakowanego, przyprawionego, gotowego do wstawienia na grill czy do piekarnika. Potem ważna jest jego ilość.


    • Rok ze Sztuką Odżywiania

      new-year-791094 640Kolejny rok za nami. Ostatnie dni starego roku to zawsze czas refleksji i podsumowań. Rozliczamy się ze swoich planów, osiągnięć i obietnic – tych, które udało się osiągnąć i tych wciąż niedokończonych. Końcówka roku to także czas wszechobecnych zestawień – najlepsze filmy, albumy, programy i książki 2015 roku.
      Dla Sztuki Odżywiania to był szczególny rok – w naszym sklepie pojawiły się kolejne ebooki, spędziliśmy wiele godzin na indywidualnych konsultacjach z naszymi klientami i oczywiście wzbogacaliśmy naszą stronę w kolejne artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Dlatego dziś przedstawiamy nasze zestawienie na zakończenie roku – artykuły, które w 2015 roku cieszyły się największą popularnością wśród czytelników Sztuki Odżywiania. Zapraszamy na nasz mały przegląd i widzimy się w Nowym Roku!


    • Sezonowe listy zakupów spożywczych – pomocne narzędzie dla każdej rodziny

      Robienie zakupów spożywczych było kiedyś dla mnie udręką. Zauważyłam, że lista zakupów ciągle taka sama, lato, jesień, zima, wiosna: warzywa, owoce, bakalie, kasze, mięso, często to samo. Dlatego zrobiłyśmy z Anią Ptak podręczne listy zakupów, na każdą porę roku inną (no wiadomo, część powtarza się w każdym sezonie). Po to, by jesienią pamiętać o gruszkach, dyni, burakach i kapuście, a wiosną używać mniszka, cykorii czy rzodkiewek. I żeby nie myśleć za dużo jak urozmaicić żywienie 😉 Listy są gotowe – w formacie A3, choć możesz też wydrukować na A4 (akurat wolę mniejszy druk, na A4, bo wtedy ogarniam wzrokiem całość).

      Sezonowe listy zakupów są przygotowane według czterech pór roku: lato, jesień, zima i wiosna. Czyli są to 4 listy zakupowe.

      Produkty spożywcze są podzielone na 10 grup:

      • rośliny strączkowe
      • produkty zbożowe
      • owoce
      • warzywa i grzyby
      • mięso, ryby, jaja
      • oleje i nasiona
      • mleko i jego przetwory
      • przyprawy
      • napoje
      • żywność w słoikach i puszkach oraz koła ratunkowe (zwłaszcza dla osób pracujących zawodowo).

      To co jest sezonowe, jest pogrubione, np. dynia jesienią czy truskawki latem.

      Jak korzystać z sezonowych list zakupów spożywczych?*