253 co jesc i pic podczas upalow

Co jeść i pić podczas upałów?

Gorąco? Czujesz jak pot spływa po Twoim ciele? Do tego jesteś spragniony i zjadłbyś coś orzeźwiającego?

To co jemy i pijemy w upalne dni, ma ogromne znaczenie dla naszego samopoczucia. Dobrze skomponowana dieta jest najlepszym sposobem na przetrwanie gorącego lata.

Jak należy się odżywiać o tej porze roku?

1) Warto zadbać, by w naszej diecie znalazły się produkty o charakterze ochładzającym i  orzeźwiającym, takie jak świeże warzywa i owoce, kiełki, zboża (jęczmień, pszenica, orkisz) czy sfermentowana soja (tofu, tempeh).


Produkty mleczne, jak  jogurt naturalny, kefir i  maślanka lepiej spożywać sporadycznie ze względu ich wychładzającą naturę, a także możliwość uczulania.

2) W wyjątkowo gorące dni najlepiej ochłodzą nas:

jabłka, arbuzy, cytryny, kiwi, truskawki, porzeczki, sałaty, ogórki, pomidory, kiełki, tofu

3) Ważny jest jednak umiar w spożywaniu produktów ochładzających (nawet latem), ponieważ:

– nadużywanie  ich powoduje wychłodzenie i osłabienie układu trawiennego oraz odpornościowego

– wiele osób źle trawi spożywane na surowo warzywa i owoce, co może się objawiać  m.in. rozluźnionym stolcem, wzdęciami

–  nadmierne spożywanie produktów mlecznych może powodować wilgoć i śluz w naszym organizmie (jest to przyczyna infekcji, osłabienia funkcji trawiennych i nadwagi).

4) Latem, tak jak w innych porach roku, należy spożywać gotowane potrawy. Różnica polega w sposobie ich przygotowania.

W letniej kuchni wskazane jest:

– krótkie gotowanie,

– gotowanie na parze,

– blanszowanie

– i krótkie obsmażanie.

Takie techniki gotowania powodują, iż potrawa jest lekka, łatwostrawna i równoważy chłodzące działanie produktów. Dodatek ostrych przypraw ma podobne działanie, dlatego też małe ilości m.in. pieprzu, czosnku, bazylii, świeżego imbiru, kardamonu czy goździków są wskazane.

Ciepłe potrawy i napoje oraz ostre przyprawy wywołują poty, co powoduje, że nasz organizm się ochładza.

5)  Podstawowe składniki letniej diety to duże ilości warzyw w połączeniu z wysokiej jakości olejami, orzechami, nasionami, zbożami, świeżymi ziołami i przyprawami, a także świeże owoce.

Menu powinno być kolorowe, lekkie i urozmaicone. Wspaniale się sprawdzą takie potrawy, jak:

  • zupy: warzywne, zupy-krem, owocowe i chłodniki

  • sałatki, surówki

  • duszone warzywa

  • kilkudniowe kiszonki (tzw. pikle)

  • gotowane zboża: jęczmień, żyto, pszenica, orkisz, kukurydza, ryż

  • świeże i  duszone owoce

Propozycje letnich potraw:

Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska

Zupa krem z kukurydzy i awocado

Sałatka z selerów z brokułem

Sałatka z marchewki i rodzynek

Sałatka z selerem i ryżem

Cebule zapiekane z kuskusem i wędzonym łososiem

Sałatka z jęczmieniem

Pieczone jabłka

Przepis na pikle:

Dowolne warzywa np. rzodkiewka, kalafior, marchewka umyć i pokroić, przełożyć do słoików i zalać słoną wodą. Odstawić na 2-3 dni i nakryć ściereczką. Gdy warzywa podkisną, zakręcić słoiczki i przechowywać w lodówce.

6) Latem spożycie ciężkich potraw jak mięso, ryby i jajka nam nie służy. Białko można dostarczyć w postaci roślin strączkowych, zielonych warzyw, nasion, orzechów i zbóż.

7) Należy ograniczyć do minimum bardzo zimne produkty, jak: lody i  zimne napoje. Spożywanie ich w upalne dni to terapia szokowa dla naszego układu pokarmowego, powodująca gwałtowne ochłodzenie żołądka i śledziony, a tym samym osłabienie funkcji trawiennych tych organów.

8) Wskazane są  tylko ciepłe i chłodne napoje, starajmy się unikać lodowatych i zimnych.

Warto zmiejszyć ilość wypijanych filiżanek kawy, zrezygnować z soków owocowych z dużą ilością cukru i  napojów gazowanych, a pić więcej wody i napojów orzeźwiających, takich jak:

  • Lemoniada cytrynowa

Wersja I

1/2 szkl. miodu

1 szkl. soku z cytryny

Miód wymieszać z sokiem z cytryny. Mieszankę można wstawić do lodówki i robić z niej lemoniadę, dodając ¾ szkl. wody mineralnej do 1/4 szkl. mieszanki.

Wersja II

3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

2 plasterki świeżego imbiru

kilka plasterków cytryny

listki świeżej mięty/melisy

Do 1 litra wrzątku dodać wszystkie składniki i wymieszać.

  • Napój miętowy

1/4 szkl. świeżej mięty lub 2 łyżki mięty suszonej

¾ szkl. wrzątku

sok z 1/2 cytryny

1  szkl. wody mineralnej

miód do smaku

Miętę zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Do przestudzonego naparu dodać cytrynę, wodę mineralną i miód.

1/2 szkl. zmielonego siemienia lnianego   (najlepsze świeżo zmielone)

banan

2 jabłka

4 szkl. soku jabłkowego (bez cukru) 

Wszystkie składniki zmiksować. Napój wypić świeży, zaraz po przygotowaniu.

  • Napój izotoniczny – szczególnie polecany sportowcom, a także wszystkim – w czasie upałów.

3-4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

2- 3 plasterki plasterki cytryny lub limonki

szczypta czarnego pieprzu

szczypta soli himalajskiej (skalnej)

listki świeżej mięty/melisy (opcjonalnie)

Do 2 litrów wrzątku dodać wszystkie składniki i wymieszać.

  • Kompotywarto powrócić do tego dziś zapomnianego napoju, który wspaniale nawilża, a dodając odpowiednie przyprawy może mieć różne działanie termiczne w zależności od potrzeb naszego organizmu.

Kompot jabłkowo-daktylowy

2 litry wody

4 jabłka

garść suszonych daktyli

½ łyżeczki cynamonu

Do wrzącej wody wrzucić pokrojone daktyle i cynamon, gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i gotować do miękkości. Dzięki daktylom kompot nie wymaga dodatku cukru.

Kompot ze śliwek

1 litr wody

50 dag śliwek

goździki

miód

Do wrzącej wody dodać umyte i wypestkowane śliwki, kilka goździków, gotować ok. 10-15 minut. Przestudzony kompot dosłodzić miodem.

Kompot truskawkowo-czereśniowy

1,5-2 litry wody   30 dag truskawek odszypułkowanych i wymytych

30 dag czereśni wymyte i wypestkowane

kawałek świeżego imbiru

cukier trzcinowy nierafinowany

Do wrzącej wody wrzucić przygotowane truskawki i wypestkowane czereśnie, kawałek imbiru, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dosłodzić cukrem trzcinowym według uznania.

  • Źródła
    Preeti Agrawal, “Zdrowa dieta, czyli co jeść w czasie ciąży i przed porodem”, 2011

    Barbara Temelie, Beatrice Trebuth “Gotowanie według Pięciu Przemian”, 2007

    Bożena Żak-Cyran,”Kuchnia zdrowia i młodości”, 2006

    http://5przemian.pl
Autorka: Anna Ptak

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.