248 co na drugie sniadanie do szkoly lub do pracy Itemid 267

Co na drugie śniadanie – do szkoły lub do pracy?

Jedną z pierwszych zasad zdrowego odżywiania jest spożywanie 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu, dzięki czemu dostarczamy organizmowi stałe porcje energii, substancji odżywczych i witamin.

Każdy z nas wie, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest pierwsze śniadanie, które najlepiej zjeść przed wyjściem z domu. Po 2-3 godzinach pracy czy nauki energia  spada i nasz organizm potrzebuje kolejnego jej zastrzyku, jakim powinno być pełnowartościowe drugie śniadanie.

Niestety kiedy tempo życia jest bardzo szybkie, idziemy na „łatwiznę” i wybieramy najprostsze rozwiązania, czyli kupujemy hot-doga na stacji benzynowej, w pobliskim sklepie – bułki słodkie, czy słodycze z automatu. A co nasze dzieci wybierają w szkolnym bufecie? Pizzę, batony, paluszki i słodkie napoje, czyli żywność wysokoprzetworzoną bez żadnej wartości odżywczej.

A „przepis” na pożywne i zdrowe drugie śniadanie jest bardzo prosty.

Kanapka (może nic odkrywczego, ale wartościowego) – z pieczywa żytniego, orkiszowego, razowego, posmarowana masłem, z dodatkiem wędliny, sera, a może jajka. Do tego porcja witamin – plaster pomidora, sałaty, ogórka, papryki czy rzodkiewki. Świetnie też sprawdzają się pasty np. z twarogu, jajek, czy też mniej znane zbożowe lub warzywne, np. humus albo pasztety warzywne np. z soczewicy.

Naleśniki (z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, kukurydzianej) – najlepiej przygotować dzień wcześniej, a może zostało nam kilka z wczorajszego obiadu? W wersji na słodko, idealne dla dzieci – z dżemem lub kremem „czekoladowym”*, najlepiej własnej roboty. Na słono – wariant dla dorosłych – z serkiem, kurczakiem i warzywami albo z pastą z awocado.

Placki – chyba ucieszą każdego. Dobrym rozwiązaniem są:

  • placki owsiane,
  • placki jaglane*,
  • placki warzywne z np. marchewki, dyni czy cukinii,
  • racuchy z jabłkami.

Własne wypieki, np:

  • ciasteczka owsiane,
  • baton muesli,
  • babeczki słone, słodkie.

Sałatki – ogromne pole do popisu! Aby ułatwić sobie sprawę wykorzystajmy pozostałości z obiadu np. kaszę, makaron, warzywa i zróbmy szybką sałatkę do pracy. A może warto wziąć kilka składników z domu i wspólnie przyrządzić coś smacznego w pracy?

Warzywa – jako dodatek do kanapki czy naleśnika albo pokrojona w słupki marchewka, ogórek, seler naciowy; z ulubionym dipem, posypane ziarnami – i śniadanie gotowe.

Owoce – jako przekąska albo pełnowartościowy posiłek w postaci  mixu owoców i bakalii.

Świetne dopełnienie drugiego śniadania stanowią:

  • suszone owoce
  • migdały, orzechy włoskie, laskowe, pestki dyni lub słonecznika

A co do picia? Najlepiej przegotowana ciepła woda, niegazowana woda mineralna (byle by nie prosto z lodówki!), naturalny sok owocowy lub warzywny albo ciepła herbatka ziołowa, owocowa czy zielona.

Pomysłów na ten drugi posiłek jest naprawdę dużo i warto znaleźć chwilę czasu na jego przygotowanie dostarczając w ten sposób sobie i bliskim pożywnej  i zdrowej porcji energii! Dzięki niej wasze dzieci będą lepiej się uczyć w szkole, wy efektywniej pracować, no i macie gwarancję dobrego nastroju przez całe popołudnie.

Przepis na:

*Pastę z ciecierzycy –

Składniki – szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki, pół szklanki uprażonego sezamu, 2  łyżki oliwy, sól, pieprz, można dodać czosnek, woda ok. pół szklanki

Wszystkie składniki należy zmiksować.

*Krem czekoladowy –

Składniki: awocado, 2 łyżki karobu lub naturalnego kakao (nie: instant), 1 łyżka miodu i 3 łyżki zmielonych orzechów.

Wszystkie składniki należy zmiksować i krem gotowy.

*Placki jaglane –

Składniki: 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, jajko, 1 łyżka kaszki kukurydzianej, 2 łyżki oleju, szczypta kurkumy, woda.

Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy niewielką ilość wody, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, smażymy na rozgrzanej patelni w postaci placków.