223 wiosna to czas kielkowania

Wiosna to czas kiełkowania

Wiosna się zbliża, wszystko niebawem zacznie budzić się do życia, rozkwitać.
Wiosna to czas kiełkowania, proces podczas którego zawartość witamin i enzymów gwałtownie wzrasta. Substancje zapasowe (białka, tłuszcze i cukry) skumulowane w nasionach są rozkładane na związki proste, co sprawia, że są one łatwiej przyswajalne i lekkostrawne.


Kiełki dostarczają naszemu organizmowi niezwykle potężnej dawki energii. Obfitują w witaminy, składniki mineralne, wartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik.

Mają właściwości ochładzające i oczyszczające, dlatego też osoby słabe, niedoborowe, odczuwające często zimno lub mające tendencje do luźnych stolców powinny spożywać kiełki w niewielkich ilościach.
Kiełki najlepiej spożywać wiosną i latem, w innych porach roku wskazana jest ich niewielka ilość (w celu zrównoważenia potraw długo gotowanych i pieczonych).
Kiełkowanie nasion nie jest trudne. Możemy w tym celu wykorzystać słoik, woreczki, sitko czy ligninę albo zakupić kiełkownicę.
Właściwie wszystkie nasiona nadają się do kiełkowania oprócz nasion roślin psiankowatych – papryki, pomidora i ziemniaka, gdyż zawierają szkodliwe substancje dla organizmu.

Jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z kiełkami, najlepiej zacząć od tych, które są najłatwiejsze w hodowli, czyli nasiona soczewicy, lucerny, rzodkiewki, fasoli mung, rzeżuchy czy brokuła.

Kłopoty mogą czasem sprawić kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy – podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania. Natomiast kiełki słonecznika są podatne na gnicie.
Jak hodować kiełki w domu?

  • Kupujemy nasiona specjalnie przeznaczone na kiełki.
  • Płuczemy i moczymy w letniej przegotowanej wodzie.
  • Czas moczenia mniejszych nasion to  4-6 h, większych 10-12 h.
  • Po namoczeniu nasiona odstawiamy do kiełkowania na kilka dni w temperaturze pokojowej, w półcieniu (słońce nie jest wskazane), tak aby miały dostęp tlenu. Kontrolujemy wilgotność i w razie czego lekko nawilżamy, ale nie zamaczamy, bo będą gniły. Najlepiej przepłukiwać dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Wyjątek stanowi soja – 4 razy dziennie.

NASIONA

CZAS MOCZENIA

DNI KIEŁKOWANIA

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

Lucerna

6h

5-6 dni

Cenne źr. żelaza, wapnia i białka, wit. B12!, fitoestrogenów
¼ szkl. skiełkowanych nasion lucerny zawiera tyle samo wit. C, co 5 szkl. soku z pomarańczy.

Brokuł

6h

5-6 dni

Zawierają 20-30- razy więcej SULFOFRANU
(działanie antynowotworowe) niż dojrzała roślina

Rzodkiewka

6h

5-6 dni

Wspaniały lek na przeziębienia, działanie wykrztuśne

Soczewica

10h

3-5 dni

Zawierają kwas foliowy (szczególnie polecane dla kobiet w ciąży)

Fasola Mung

10h

3-5 dni

Cenne źr. białka

Ciecierzyca, soja

12h

3-5 dni

Zawierają dużo białka, aby były lepiej strawne lepiej je jeść na ciepło

Słonecznik

12h

2-3 dni

Bogactwo skł. mineralnych
Zawierają występującą rzadko w innych pokarmach wit. D

Burak

12h

5-7 dni

Oprócz całej palety wit. i skł. mineralnych zawierają dwa rzadkie metale: RUBID i CEZ, Mają twardą osłonkę, najlepiej moczyć w ciepłej wodzie



  • Podczas kiełkowania z niektórych nasion odpadają łuski. Ważne, aby usunąć łuski z kiełkującej lucerny i rzodkiewki – łatwo gniją. Łuski z fasoli mung, adzuki – są jadalne i dostarczają błonnika.
  • Przed spożyciem usunąć nasiona, które nie wykiełkowały.

Gotowe kiełki najlepiej jeść od razu, w postaci surowej należy jeść kiełki lucerny, rzodkiewki, kapusty, brokuła, słonecznika. Kiełki soczewicy, fasoli mung i adzuki, jeśli spożywamy często i dużo lepiej je poddusić. Natomiast kiełki soi, ciecierzycy, groszku wymagają gotowania.
Kiełki możemy przechowywać w lodówce ok. 4-7 dni, wcześniej należy je dokładnie odsączyć  i osuszyć.

Do kiełkowania oprócz nasion nadają się niektóre ziarna zbóż, bardzo łatwo kiełkuje pszenica, jęczmień, owies i ryż. Skiełkowane i ugotowane zboża są lekkostrawne (nawet dla wrażliwego układu pokarmowego dziecka) i bardzo zdrowe.

Autorka: Anna Ptak

Żródła:
Ewa Dobek “5 przemian w kuchni i życiu”, 2010
Paul Pitchford “ Odżywianie dla zdrowia”
www.kielki.info
www.kuchnia-kuchnia.pl

zdjecie: www.pixmac.pl

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.